Προς έγκριση το εμβόλιο της J&J στις ΗΠΑ

Σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) θα εξετάσει την αίτηση της Johnson & Johnson – Janssen για την έγκριση του εμβολίου της έναντι της covid-19.

Τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες δείχνουν θετικά και εκτός απροόπτου αναμένεται να εγκριθεί και έτσι θα γίνει το τρίτο εγκεκριμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού – δεν έχει εγκριθεί ακόμη εκείνο της AstraZeneca. Στις δοκιμές συμμετείχαν περίπου 20.000 εθελοντές και μειώνεται πλήρως ο κίνδυνος θανάτου και σημαντικά οι πιθανότητες νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Το κύριο πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι παρέχει προστασία με μία μόνο δόση, ενώ όλα τα άλλα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αφορούν δύο δόσεις. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει μελέτες και με δεύτερη δόση, γεγονός που ο γνωστός ειδικός επί των εμβολίων και ερευνητής κ. Γιώργος Παυλάκης αποδίδει στο ενδεχόμενο αξιοποίησης της δεύτερης δόσης έναντι των μεταλλάξεων.

Στην Ευρώπη, η έγκριση θα καθυστερήσει περισσότερο. Υπάρχει πίεση από πολλές χώρες για επιτάχυνση των διαδικασιών στον ΕΜΑ και να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Αν εγκριθεί σύντομα στην ΕΕ, τότε η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορεί να παραδώσει 20.000.000 δόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2021, γεγονός που θα προσφέρει ανάσα μετά τις καθυστερήσεις από την πλευρά της AstraZeneca.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*