Αποχωρεί και από την αγορά της Τουρκίας η Aviva

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με ταχύτατους ρυθμούς υλοποιεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Aviva, Amanda Blanc το σχέδιο αναδιάρθρωσης της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας, που προβλέπει ενίσχυση της «αγγλοσαξονικής» της ταυτότητας, με ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων σε Μ. Βρετανία, Ιρλανδία και Καναδά και παράλληλη απομάκρυνση από χώρες όπου δεν έχει πρωταγωνιστική παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ανακοινώθηκε η πώληση του μεριδίου της Aviva στην τουρκική κοινοπραξία AvivaSA Emeklilik ve Hayat AS (όπου διατηρούσε μερίδιο 40%), στην γαλλική Ageas, έναντι τιμήματος 122 εκατ. στερλινών σε μετρητά. Η συναλλαγή σηματοδοτεί την αποχώρηση της Aviva από τον κλάδο ζωής και συντάξεων στην Τουρκία (και κατ’ επέκταση από την αγορά της γείτονικής χώρας…) με την Ageas να εισέρχεται στο κοινοπρακτικό σχήμα, με εταίρο τον πολυσχιδή τουρκικό όμιλο Sabanci Holding. Το 2014, η Aviva είχε πουλήσει την τουρκική θυγατρική της στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων Aviva Sigorta, σε κοινοπραξία private equity με επικεφαλής την EMF Capital Partners.

H αποεπένδυση της Aviva (και) από την αγορά της Τουρκίας έρχεται μία ημέρα μετά την πώληση των δραστηριοτήτων της βρετανικής ασφαλιστικής στη Γαλλία στον όμιλο Aema (καρπό του πρόσφατου «γάμου» των συνεταιριστικών ασφαλιστικών εταιρειών Macif και Aesio Mutuelle), έναντι τιμήματος 3,2 δις. Ευρώ.

Το σχέδιο μετασχηματισμού της Aviva αποτελεί την απάντηση της κ. Blanc στην παρατεταμένη αδυναμία της τιμής της μετοχής, που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των επενδυτών. Είχε προηγηθεί η πώληση των δραστηριοτήτων του κλάδου ζωής στο Βιετνάμ, μεριδίου στην θυγατρικής της στη Σιγκαπούρη καθώς και η πώληση του μεριδίου της στην κοινοπραξία ασφαλειών ζωής στην Ιταλία που είχε συστήσει από κοινού με την ιταλική τράπεζα UBI Banca. Η Aviva επιδιώκει επίσης την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Πολωνία έναντι 2 δις. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*