Ποια ήταν η επίδραση της πανδημίας στα αποτελέσματα της Allianz

Μικρότερη του αναμενόμενoυ πτώση 2,2% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου 2020 της Allianz, εν μέσω συνεχιζόμενων μεν, αμβλυνόμενων δε πιέσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε προ ολίγου ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός, τα καθαρά κέρδη που διανέμονται στους μετόχους διαμορφώθηκαν στα 1,81 δις. ευρώ έναντι 1,858 δις ευρώ ένα χρόνο πριν. Η επίδοση ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με τις συγκλίνουσες προβλέψεις που έκαναν λόγο για κέρδη 1,753 δις. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Για ολόκληρη την οικονομική χρήση του 2020, τα καθαρά κέρδη της Allianz σημείωσαν πτώση 14% και τα λειτουργικά κέρδη κατά 9,3%. (διαμορφώθηκαν στα 10,75 δις. ευρώ).  Πρόκειται για την πρώτη μείωση κερδών σε ετήσια βάση από το 2011, όταν ο όμιλος αντιμετώπισε υψηλές αξιώσεις αποζημίωσης λόγω του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία και διαγραφές χρεών λόγω της σοβούσας κρίσης χρέους.

Καθόλο το περασμένο έτος, η Allianz και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες προειδοποιούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω των αξιώσεων αποζημίωσης για παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας και εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν λόγω των lockdown, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για οδικές και ταξιδιωτικές ασφαλίσεις μειώθηκε δραστικά εξαιτίας του περιορισμού τω μετακινήσεων.

Ο δείκτης φερεγγυότητας κατά Solvency II διαμορφώθηκε στο 207% στο τέλος του 2020, από 212% στο τέλος του 2019. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων μέρισμα 9,60 ευρώ/μετοχή, αμετάβλητο σε σχέση με τη χρήση του 2019.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Οιικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Allianz Giulio Terzariol, «Η ομάδα της Allianz πραγματοποίησε ένα ισχυρό φίνις σε μια πολύ δυσκολη χρονιά, δείχνοντας ότι η εταιρεία αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για όλους τους εμπλεκόμενους. Προσαρμοσμένα στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, τα λειτουργικά μας κέρδη ήταν υψηλότερα από τα κέρδη-ρεκόρ του 2019, κάτι που δείχνει πόσο διαφοροποιημένες και εύρωστες είναι οι υποκείμενες δραστηριότητές μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*