back to top
30.1 C
Athens
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026

Κ. Χατζηδάκης στο #ocin21: Στηρίζουμε τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης

Η τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από την επαγγελματική ασφάλιση και οι αναπτυξιακές προοπτικές των φορέων της κυριαρχούν στην ατζέντα του 2oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin21), που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την Ευγενική Υποστήριξη του European Association of Paritarian Institutions – AEIP.

- Advertisement -

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/#schedule

Στην αρχή του θεσμικού χαιρετισμού του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκηςέκανε λόγο για ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο που αφορά την νέα εποχή που ανατέλλει μπροστά μας, αναφέροντας ότι μαθαίνει εντατικά ώστε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του υπουργείου εργασίας.

- Advertisement -

“Ο αναβαθμισμένος ρόλος των επαγγελματικών ταμείων υποχρεώνει όλους μας να είμαστε προσεκτικοί παντού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομευτεί η προσπάθεια. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο στηρίζει τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης για τον κομβικό του ρόλο” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

“Εκείνο που θέλω να πω είναι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για το θέμα των συντάξεων αγνοώντας τα δεδομένα (δημογραφικά). Όταν δομήθηκε 4 εργαζόμενοι στήριζα 1 συνταξιούχο, σήμερα η αναλογία είναι 1 προς 1. Είναι προφανές ότι καθώς ο πληθυσμός στην ευρώπη ζει ολοένα και περισσότερο σημαίνει ότι διάγουμε περισσότερα χρόνια ως συνταξιούχοι, άρα και είναι αναγκαία η αποταμίευση” τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης έφερε πολλά παραδείγματα από συγχρηματοδοτούμενα έργα, από τη πρότερη εμπειρία τόσο στο Υπουργείο Υποδομών, όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

“Έδειξε” δηλαδή το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων ως τη δεδομένη λύση για το συνταξιοδοτικό.

“Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και θα αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας τα επόμενα χρόνια. Δημιουργείται χωρος για αποταμίευση μέσω του 2ου πυλώνα, η πανδημία δεν θα είναι πάντα εδώ”.

Έδωσε επίσης ένα παράδειγμα: Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο. Καναδοί συνταξιούχοι, μέσω του συνταξιοδοτικού τους ταμείου, συμμετέχουν και λαμβάνουν μέρισμα από την ανάπτυξή του.

Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τους Έλληνες συνταξιούχους; τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

“Εισάγουμε τον 1ο πυλώνα με κεφαλοποιητικά χαρακτηριστικά, όπως η ανάπτυξη της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης που θα οδηγήσει στον β πυλώνα σε ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η μείωση των εισφορών αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Στουρνάρας, ΤτΕ: Τα ΤΕΑ αναμένεται να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο τα επόμενα χρόνια

Η βασική διαπίστωση είναι ότι οι δημόσιες συντάξεις, από μόνες τους, δύσκολα θα μπορούν στο μέλλον να εξασφαλίσουν επαρκή ποσοστά αναπλήρωσης για τους εργαζομένους, επεσήμανε ο διοικητής της TτΕ

Κέλλυ Μαυρομάτη, Energizing Greece: Η ΕΛΕΤΕΑ επιτελεί έργο εθνικής και κοινωνικής σημασίας

«Στρατηγικός μας στόχος» τόνισε, «η ανάδειξη των δυνάμεων, των θεσμών και των μεταρρυθμίσεων που προωθούν την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία»

H Nίκη Κεραμέως αλλάζει τις παραμέτρους στον 2ο Ασφαλιστικό Πυλώνα

«Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης πιο ευέλικτα, πιο προστατευτικά για τους εργαζομένους και πιο ελκυστικά συνολικά για όλους»

Ο Δρ. Χρήστος Νούνης μιλά για τον ρόλο του 2ου Πυλώνα και το μέλλον των συντάξεων

Παρακολουθήστε την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ στον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ΕΕΣ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας προσκαλώντας τα παιδιά σε πλήθος δράσεων

Για περισσότερα από 100 χρόνια, ο Τομέας Νεότητας αποτελεί πυρήνα καλλιέργειας του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού

Σε καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου αν τρακάρεις… εν πλω;

Το Pricefox, κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, εξηγεί αναλυτικά τι ισχύει

NAK Insurance Brokers: Επενδύει στους ανθρώπους της και χτίζει το εργασιακό περιβάλλον του αύριο

Πώς η εταιρεία εφαρμόζει το Employer Branding ως καθημερινή επιχειρηματική πρακτική

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέο διάταγμα Τραμπ αλλάζει τις συστάσεις παιδικών εμβολίων στις ΗΠΑ

Το «Χρυσό Πρότυπο Παιδικών Εμβολιασμών» προκαλεί έντονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα

Αίτημα ΠΙΣ για πλήρη λειτουργία του Ψηφιακού Αποθετηρίου το 2027

Λόγω τεχνικών και λειτουργικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου

Η Generali ανάμεσα στους ηγέτες της βιωσιμότητας, στην Ελλάδα και διεθνώς

4 διεθνείς αναγνωρίσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική και στο επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου

Πάνω από €1 δισ. το πακέτο της ΔΕΘ

Ο Ν. Παπαθανάσης προανήγγειλε ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα βρεθούν η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι, οι οικογένειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι νέοι

Allianz: Νέα εποχή κινδύνων αλλά και ευκαιριών σηματοδοτεί η ραγδαία ανάπτυξη data centers

Th. Lillelund: «Η ΤΝ μετατρέπει την τελευταία γενιά κέντρων δεδομένων σε κρίσιμη υποδομή» – Η παγκόσμια αγορά ασφάλισής τους θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2030