back to top
6.7 C
Athens
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026

Κ. Χατζηδάκης στο #ocin21: Στηρίζουμε τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης

Η τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από την επαγγελματική ασφάλιση και οι αναπτυξιακές προοπτικές των φορέων της κυριαρχούν στην ατζέντα του 2oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin21), που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την Ευγενική Υποστήριξη του European Association of Paritarian Institutions – AEIP.

- Advertisement -

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/#schedule

Στην αρχή του θεσμικού χαιρετισμού του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκηςέκανε λόγο για ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο που αφορά την νέα εποχή που ανατέλλει μπροστά μας, αναφέροντας ότι μαθαίνει εντατικά ώστε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του υπουργείου εργασίας.

- Advertisement -

“Ο αναβαθμισμένος ρόλος των επαγγελματικών ταμείων υποχρεώνει όλους μας να είμαστε προσεκτικοί παντού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομευτεί η προσπάθεια. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο στηρίζει τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης για τον κομβικό του ρόλο” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

“Εκείνο που θέλω να πω είναι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για το θέμα των συντάξεων αγνοώντας τα δεδομένα (δημογραφικά). Όταν δομήθηκε 4 εργαζόμενοι στήριζα 1 συνταξιούχο, σήμερα η αναλογία είναι 1 προς 1. Είναι προφανές ότι καθώς ο πληθυσμός στην ευρώπη ζει ολοένα και περισσότερο σημαίνει ότι διάγουμε περισσότερα χρόνια ως συνταξιούχοι, άρα και είναι αναγκαία η αποταμίευση” τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης έφερε πολλά παραδείγματα από συγχρηματοδοτούμενα έργα, από τη πρότερη εμπειρία τόσο στο Υπουργείο Υποδομών, όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

“Έδειξε” δηλαδή το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων ως τη δεδομένη λύση για το συνταξιοδοτικό.

“Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και θα αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας τα επόμενα χρόνια. Δημιουργείται χωρος για αποταμίευση μέσω του 2ου πυλώνα, η πανδημία δεν θα είναι πάντα εδώ”.

Έδωσε επίσης ένα παράδειγμα: Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο. Καναδοί συνταξιούχοι, μέσω του συνταξιοδοτικού τους ταμείου, συμμετέχουν και λαμβάνουν μέρισμα από την ανάπτυξή του.

Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τους Έλληνες συνταξιούχους; τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

“Εισάγουμε τον 1ο πυλώνα με κεφαλοποιητικά χαρακτηριστικά, όπως η ανάπτυξη της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης που θα οδηγήσει στον β πυλώνα σε ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η μείωση των εισφορών αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΤτΕ: Κατά 4% αυξήθηκε η αξία ενεργητικού των ΤΕΑ το γ΄ τρίμηνο 2025

Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια

Καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτόματη ένταξη των εργαζομένων στα Επαγγελματικά Ταμεία

Στο επίκεντρο, η ανάγκη για συμπλήρωση των κρατικών συντάξεων και η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών

Παρέμβαση ΣΙΔΕΙΔΙΚΑ στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία: Προτάσεις για ΕΟΠΥΥ, συνταγογράφηση και ραντεβού

Ο Σύλλογος ζήτησε μεταξύ άλλων σαφείς απαντήσεις για την ενσωμάτωση των ταμείων ΕΔΟΕΑΠ, ΤΥΠΕΤ και ΛΥΜΣΟΕΛ στον ΕΟΠΥΥ

ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ: Μετά από 20 χρόνια πορείας, έχει κερδίσει τον τίτλο του σταθερού, αξιόπιστου θεσμού επαγγελματικής ασφάλισης

Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών άνοιξε την αυλαία ενός νέου συστήματος προστασίας για τους εργαζομένους του ΔΤ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ψηφιακή αναβάθμιση της NP Ασφαλιστικής

Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, η εταιρεία μειώνει τους χρόνους διεκπεραίωσης και εξυπηρετεί πελάτες ή συνεργάτες όλο το 24ώρο σε όλη την Ελλάδα

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Η επετειακή εκδήλωση της ΕΑΔΕ ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά για το μέλλον της ασφάλισης

Εκπρόσωποι της πολιτείας, των θεσμών, της αγοράς και κυρίως των νέων προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στο ραντεβού της 23ης Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΟΑΔ: Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 17 και 18 Ιανουαρίου 2026 στις Σέρρες

Κομβικό σημείο ανασυγκρότησης και χάραξης στρατηγικής για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κλάδος Ζωής και Υγείας: Αύξηση 3,9% στην παραγωγή 9μήνου

Μειώθηκαν οι νέες εργασίες και το πλήθος συμβολαίων στις ατομικές ασφαλίσεις

Νέα χρονιά, ίδια δέσμευση: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα στις 19 και 20 Ιανουαρίου

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΣΤΑΣΥ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και καλούν τους πολίτες σε μια πράξη προσφοράς στο κέντρο της πόλης

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου 2026

Ποιοι θα πληρωθούν στις 28 και ποιοι στις 29 Ιανουαρίου

Θεοδωρικάκος: Στα επίπεδα του περσινού 7% οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

Η κυβέρνηση, τόνισε, έχει ζητήσει από τις ασφαλιστικές να προσαρμοστούν «στη λογική και στον πληθωρισμό υγείας»

H κατάργηση του Δικαιώματος Συμβολαίου, η στιγμή της αλλαγής

Το 2026, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η εν λόγω χρέωση εξυπηρετεί μόνο γκρίνια, διαξιφισμούς και συγκρούσεις