Ασφαλιστική αγορά ώρα μηδέν

της Ελενας Ερμείδου

«Πρόκειται για εντελώς εσφαλμένη άποψη που κατά τη γνώμη μου προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να επιλύσει» είπε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνοντας την αντίθεση του για την στοχοποίηση του λιανεμπορίου. Μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το λιανεμπόριο ευθύνεται που ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Ενώ η κυβέρνηση κλειδώνει χωρίς καμία σκέψη το λιανεμπόριο, αφήνει ελεύθερα να κυκλοφορούν σαν βόμβες κορωνοϊόύ τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ. Το λιανεμπόριο έχει πάρει μέτρα και προστατεύει του πελάτες τους, τα λεωφορεία κυκλοφορούν αβίαστα χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα υπέρ των πολιτών. Οι ευθύνες διαφορετικά αποδίδονται προς ιδιώτες και διαφορετικά προς το δημόσιο. Πόσο πείθει ένας πελάτης ανά 25τιμ στο λιανεμπόριο και πόσο ένα επιβάτης ανά 10cm στα δημόσια μέσα μεταφοράς;

Ασφαλιστική λοιπόν αγορά ώρα μηδέν. Τι περιμένουμε να λάβουμε και από ποιους;

Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται βράδυ Παρασκευής, όταν την μία ημέρα ανοίγει το ένα, κλείνει το άλλο, όταν κλείνουν το λιανεμπόριο και ασχολούμαστε δύο ημέρες με το take away, όταν τα καταστήματα δεν μπορούν να ξεστοκάρουν, όταν η εστίαση δεν δουλεύει ενώ κάπου τώρα κοντά θα άνοιγε. Όταν ασχολούμαστε με τις επιδοτήσεις ενοικίων και το θεωρούμε κατόρθωμα να περάσει το μέτρο μια που φτάσαμε ως εδώ, πώς θα δουλέψει η ασφαλιστική αγορά. Αν δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν αγορές, αν δεν υπάρχουν αγορές, δεν υπάρχει και ασφαλιστική αγορά.

Όσο συνεχίζεται το αυστηρό και παρατεταμένο το lockdown στην Ελλάδα, τόσο  αδειάζουν οι τσέπες των πολιτών. Σε λίγο όχι να αγοράσουν ασφάλειες δεν θα έχουν, αλλά ούτε να πληρώσουν και αυτές που ήδη έχουν.

Η οικονομία θυσιάζεται σε ποιον βωμό όμως ;