back to top
11 C
Athens
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026

Παν. Πειραιώς – ΣΕΜΑ: Μια ισχυρή συμμαχία!

Μνημόνιο συνεργασίας πενταετούς διάρκειας συνυπέγραψαν το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς  (ΠΑ.ΠΕΙ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), για την καθιέρωση της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που μεταξύ άλλων, αφορούν στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, στην κατάρτιση του προσωπικού των δύο φορέων, στην πρακτική άσκηση των φοιτητών, στην μεταφορά τεχνογνωσίας, στην αξιοποίηση της επιστήμης και της έρευνας για την προαγωγή εφαρμογών σε θέματα Ασφάλισης και στην ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοβουλιών.

Αναλυτικότερα, το μνημόνιο συνεργασίας των δύο φορέων καθορίζει 11 κύριους τομείς κοινής δράσης και ειδικότερα:

- Advertisement -
  1. Την προώθηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης του προσωπικού και την προώθηση της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης.
  2. Την προώθηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στις επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ελλάδος.
  3. Την αμοιβαία μεταφορά τεχνογνωσίας διαμέσου σεμιναρίων, παρουσιάσεων, συναντήσεων εργασίας και λοιπόν μέσων. 
  4. Την εν γένει αξιοποίηση της επιστήμης και της έρευνας για την προαγωγή εφαρμογών σε θέματα ασφάλισης προς κοινό όφελος.
  5. Την από κοινού διενέργεια μελετών, ερευνών και ανάπτυξη εφαρμογών, για την κατανόηση ή/και αντιμετώπιση θεμάτων τα ασφάλισης.
  6. Την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα που δύναται να χρηματοδοτηθούν από εσωτερικά κονδύλια έρευνας ή/και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και από άλλους φορείς, ή/και από τις επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ελλάδος.
  7. Την προβολή και προώθηση των δράσεων των δύο πλευρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλισης.
  8. Την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων (π.χ. συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων).
  9. Την από κοινού συμμετοχή σε επιτροπές τεχνοκρατικού επιπέδου για θέματα που άπτονται της ασφάλισης.
  10. Την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των Φορέων, με το πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών να καθορίζεται και να συμφωνείται σε κάθε περίπτωση από κοινού.
  11. Τη διοργάνωση ετήσιου recruitment fair για τους αποφοίτους του ΠΑΠΕΙ όπου ενδιαφερόμενοι Μεσίτες Ασφαλίσεων θα έχουν περίπτερο σε κάποιο χώρο του Πανεπιστημίου για πρόσληψη στελεχών.

Για την υλοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΜΑ και του Πανεπιστήμιου ΠΕΙΡΑΙΩΣ, οι δύο πλευρές ορίζουν ως Συντονιστές, ο μεν Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ελλάδος τον εκάστοτε Πρόεδρο αυτού, το δε Πανεπιστήμιο Πειραιώς τoν Αναπληρωτή Καθηγητή Σωτήριο Μπερσίμη (Πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, σήμερα), καθ’ όλη τη διάρκεια του Μνημονίου. Οι Συντονιστές θα ενεργούν ως 

εκπρόσωποι των φορέων που συνεργάζονται και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συνολική διαχείριση, εκπροσώπηση και επικοινωνία του μνημονίου και των δράσεων αυτού προς τρίτους.

- Advertisement -

Ανάλογα, δε, με την δράση, θα συγκροτούνται ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εκπροσώπους του ΣΕΜΑ και μέλη ΔΕΠ του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, του Πανεπιστήμιου ΠΕΙΡΑΙΩΣ, που θα αναλαμβάνουν το σχεδιασμό και υλοποίηση της κάθε δράσης που θα συν αποφασίζεται.

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής, Άγγελος Κότιος, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), γιατί ενισχύει την εξωστρέφεια του Ιδρύματος σε εθνικό και διεθνή επίπεδο και συνδέει την εκπαίδευση με την παραγωγικές δυνάμεις του Τόπου. 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Πειραιώς,  Αναπληρωτής Καθηγητής, Σωτήριος Μπερσίμης, σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΣΕΜΑ δήλωσε «Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης διαμέσου ενός απαιτητικού προγράμματος σπουδών ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του συνεχώς εξελισσόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας ταυτόχρονα εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους του. Οι σπουδές στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εξάσκηση και αναπτύσσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και αρετές των φοιτητών, εξασφαλίζοντας τους την επιστημονική εξειδίκευση για την ταχύτερη επαγγελματική επιτυχία τους. Η Στατιστική, η αναλυτική των δεδομένων και η στατιστική μηχανική μάθηση αποτελούν κύριους παράγοντες επίτευξης των στόχων του Ασφαλιστικού κλάδου. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά δράσεων, όπως η σημερινή, το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης φέρνει τους φοιτητές του κοντά με την αγορά επιταχύνοντας περεταίρω την επαγγελματική τους αποκατάσταση».

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας δήλωσε ότι «η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων με το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, θα φέρει πιο κοντά στους μεσίτες ασφαλίσεων την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνδέοντας την αγορά εργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας οι δύο φορείς θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μια αμφίδρομη σχέση μεταφοράς εξειδικευμένων γνώσεων και εμπειριών προς όφελος και των δύο πλευρών, καθώς και να καθορίσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη ερευνών και μελετών που αφενός θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, αφετέρου θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να καλλιεργήσουν τις γνώσεις τους, ερχόμενοι σε απευθείας επαφή με την αγορά».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παράταση προθεσμιών στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους και εργαζομένους

Ως καταληκτική ημερομηνία ενεργοποίησης της επιταγής κατάρτισης ωφελούμενων και υπογραφής της Διμερούς Σύμβασης ορίζεται η 5η Ιανουαρίου 2026

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Νοσήλια και ασφάλιστρα: δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – Να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση

Μια μεγάλη συζήτηση για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας έχει ανοίξει από τις αρχές του έτους και, δυστυχώς, αν δεν υπάρξουν συναινετικές προσεγγίσεις

«Κλείνει τον κύκλο του» στον ΣΕΜΑ ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής – Σήμερα η 29η Γενική Συνέλευση στην ΕΑΕΕ

Την ολοκλήρωση του κύκλου του στη Διοίκηση του ΣΕΜΑ – με αφορμή την σημερινή Γενική Συνέλευση-  ανακοινώνει μέσω του λογαριασμού του linkedin o κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής

Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστου

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε συνεργασία με το ασφαλιστικό γραφείο ΠΑΡΟΝ, και την υποστήριξη των Διαγνωστικών Κέντρων Health Spot by HHG, διοργάνωσε ημερίδα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Youth Leaders 2026 επιστρέφει στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο

Η Εθνική Ασφαλιστική συμμετέχει στην εκδήλωση, καλώντας τους νέους να γνωριστούν με την ομάδα της και να ενημερωθούν για επαγγελματικές ευκαιρίες

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center συμμετέχει στο Career Day της ΣΒΙΕ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαρτίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, στις εγκαταστάσεις της σχολής στην πλατεία Κάνιγγος

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από τη ΔΥΠΑ

Αναβάθμιση δεξιοτήτων με εκπαιδευτικό επίδομα έως 750 ευρώ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η κρίση στο Ιράν με τα μάτια της Allianz Trade, η πυρηνική ενέργεια λύση στην κρίση

Τι απαιτείται να πράξει η Ευρώπη προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ενεργειακές κρίσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Λέμε ναι στα έκτακτα μέτρα, όμως απαιτούνται και κινήσεις για τη στήριξη των ΜμΕ »

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπενθυμίζει την πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αλλά και νέα ρύθμιση 120 δόσεων

Η Έξοδος του Μεσολογγίου στο Νομισματικό Πρόγραμμα 2026 – Η ιστορία της Ιεράς Πόλεως ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Τα συλλεκτικά νομίσματα, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έξοδο, παρουσιάζονται στις 14/3 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου

Ακουστικά στο τιμόνι: Ένας κίνδυνος που κοστίζει ακριβά

Η χρήση ακουστικών κατά την οδήγηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και απαγορεύεται από τον ΚΟΚ, επισημαίνει σε ενημέρωσή της η Apeiron Insurance Project

Πώς σχεδιάζουν οι γιατροί τη συνταξιοδότηση τους στην Ευρώπη

Μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανά χώρα στον σχεδιασμό της συνταξιοδότησης των ιατρών αλλά και στις μετέπειτα προσδοκίες τους