Το εμβόλιο της Moderna προστατεύει από τις μεταλλάξεις

Το εμβόλιο της Moderna προσφέρει προστασία και έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Αφρική, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εμβολιασμός με δυο δόσεις 100 µg του εμβολίου της Moderna έναντι της COVID-19 αναμένεται να προσφέρει προστασία κατά των νέων μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Είναι ήδη διαθέσιμα τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές μελέτες εξουδετέρωσης των ορών σε άτομα που έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο της Moderna, τα οποία μεταξύ άλλων, έχουν δείξει ότι:

  • Δεν σημειώθηκε σημαντική επίδραση στους τίτλους εξουδετέρωσης έναντι της μετάλλαξης B.1.1.7, που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Παρατηρήθηκε εξαπλάσια μείωση στους τίτλους εξουδετέρωσης έναντι της μετάλλαξης B.1.351 ( που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική), σε σχέση με πρότερες μεταλλάξεις.  Όμως, παρά τη μείωση αυτή, τα επίπεδα των τίτλων εξουδετέρωσης έναντι της μετάλλαξης B.1.351 παραμένουν υψηλότερα από τα επίπεδα, που απαιτούνται για να προσφέρουν προστασία.

Πάντως, για προληπτικούς λόγους, η Moderna κάνει γνωστό ότι ξεκινάει κλινική μελέτη για να ενισχύσει τα επίπεδα ανοσίας κατά των νέων μεταλλάξεων προς 2 κατευθύνσεις:

  1. Η εταιρεία θα δοκιμάσει μια επιπλέον δόση του εμβολίου της mRNA-1273, ώστε να μελετήσει την δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των τίτλων εξουδετέρωσης έναντι των νέων στελεχών
  2. Η εταιρεία προωθεί επίσης το mRNA-1273.351, μια παραλλαγή του εμβολίου της για την καταπολέμηση της μετάλλαξης B.1.351

“Στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την COVID-19 και την παγκόσμια πανδημία που έχει προκαλέσει, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτικής σημασίας να παραμένουμε σε εγρήγορση καθώς ο ιός μεταλλάσσεται. Τα νέα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας είναι ενθαρρυντικά και ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο της Moderna έναντι της COVID-19 μπορεί να προστατεύσει κατά των νέων αυτών μεταλλάξεων”, σχολίασε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*