Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Munich Re: Στα 82 δισ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2020

της Ελενας Ερμείδου

Τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έφτασαν οι συνολικές ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2020 έναντι 166 το 2019, σύμφωνα με την Munich Re. Οι ασφαλισμένες ζημιές διαμορφώθηκαν στα 82 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 έναν τι 57 το 2019. Τα συμβάντα φυσικών καταστροφών αποτέλεσαν αιτία στο να χάσουν την ζωή τους 8.200 άνθρωποι

Οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν το 2020 για μία ακόμα φορά κατά την περίοδο των τυφώνων. Η Ευρώπη καταγράφει χαμηλά σχετικά επίπεδα ζημιών αν εξαιρεθούν οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις και οι σεισμοί στην Κροατία. Στην Ασία επίσης χαμηλά τα επίπεδα με την μόνη εξαίρεση τις πλημμύρες που συνέβησαν στην Κίνα ως μεμονωμένο γεγονός, προκαλώντας οικονομικές απώλειες 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων μόλις το 2% ήταν ασφαλισμένο

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι ζημιές αυτές προκαλούνται αποκλειστικά από την αλλαγή του κλίματος και την υπερθέρμανση του πλανήτη αναφέρει η Munich Re τα στοιχεία από τα συμβάντα των καταστροφών που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα ανταποκρίνονται στις μελέτες που είχαν εκπονηθεί δέκα χρόνια πριν για την αλλαγή του κλίματος και τις αναμενόμενες καταστροφές που απορρέουν.

Συνολικά, το ποσοστό των μη ασφαλισμένων ζημιών το 2020 υπολογίζεται στο 60% καταδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πως μόνο ένα μικρό ποσοστό φυσικών καταστροφών ήταν ασφαλισμένο, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα ανήλθαν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ. Εφτασαν τα 95 δισεκατομμύρια το 2020 από 51 το 2019. Εκ του συνόλου τα 67 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένα έναντι 26 το 2019. Στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκαν οι ζημιές από τις πλημμύρες στην Κίνα, στην διάρκεια των θερινών βροχών εκ των οποίων μόνο το 2% ήταν ασφαλισμένο.

Στην Ευρώπη, οι συνολικές οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (10,6 δισεκατομμύρια ευρώ), με τις ασφαλισμένες ζημίες στα  3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2019).

Στις 29 Δεκεμβρίου, η Κροατία υπέστη τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 140 ετών. Το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 6,4 εντοπίστηκε κοντά στη πόλη Petrinja, 50 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ.  Χάρη στη χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού της περιοχής κοντά στο επίκεντρο, τα ποσά απώλειας αναμένεται να είναι περιορισμένα, αν και ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα.

Τον περασμένο Μάρτιο, σεισμός μεγέθους 5,3 έπληξε την περιοχή βόρεια του Ζάγκρεμπ. Το επίκεντρο ήταν μόλις 10 χλμ. Από το  Ζάγκρεμπ. Οι απώλειες περιουσίας ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*