Τι έχει να περιμένει η ασφαλιστική αγορά από το 2021

Της Ελενας Ερμείδου

Αν, ήταν βιβλίο λογοτεχνίας θα είχε τις περισσότερες πωλήσεις, και θα έσπαγε τα ταμεία. Είχε, όμως δισεκατομμύρια ‘χτυπήματα’, έγινε το best seller 2020, άδειασε και γέμισε ταμεία. Μεταφράστηκε, έτσι σε όλες τις γλώσσες, συζητήθηκε απ’ άκρη, προκάλεσε εκκωφαντικό απόηχο, γέννησε στρατιές ψευδών ειδήσεων, έγινε η μαύρη σκιά για πολλούς, προκάλεσε φόβο και πανικό. Η ιστορία του κορωνοϊού προκάλεσε την χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.  Προσβλήθηκαν μέχρι σήμερα 73 εκατομμύρια άνθρωποι και απεβίωσαν 1,6 εκατομμύρια. Τα μέτρα της καραντίνας που εφάρμοσαν αρχικά οι Κινέζοι υιοθετήθηκαν και από άλλες χώρες.

Με κομμένη την ανάσα

Κατά τα τέλη Ιανουαρίου 2020, οι φόβοι για απορύθμιση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν διάσπαρτοι. Ο κόσμος παρακολουθούσε τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα. Ήταν εκείνη την στιγμή που Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας ανακοίνωνε ότι ο ιός πέρασε από την Ασία στην Ευρώπη. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε. Επιβλήθηκαν βίαια lockdowns στην συνέχεια σε ΗΠΑ και Βρετανία. Τα ράφια των super markets άδειασαν και οι αγορές μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο. Οι οικονομίες άρχισαν να δουλεύουν στο ρελαντί, με την οικονομία της Ινδία να συρρικνώνεται μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου 25%. Η Ευρώπη άρχισε να σείεται ξεκινώντας από την Βρετανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Λίγο μετά ήρθε και η σειρά μας.

Μείνε μακριά μου, μην με πλησιάζεις

Λίαν συντόμως, ήρθαν και οι μάσκες. Ο φόβος έλεγξε τον κόσμο. Ο κόσμος στο κοίταγμα ενός ανθρώπου, έσπευδε να απομακρυνθεί. Όποιος δεν συμμορφώνοντας αποκαλείτο κοινωνικά ανεύθυνος. H μάσκα έγινε αμυντικό όπλο πολλών και ένας από αυτούς ήταν και ο Τραμπ, την χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές.

Οι ατομικές ευθύνες και οι κοινωνικές αποστάσεις, ο ντόρος και η διασπορά του πανικού βούλιαξαν τον περασμένο Μάρτιο τον δείκτη S&P 500. O δείκτης μέσα σε τρεις εβδομάδες έχασε το ¼ της αξίας του. Η FED και άλλες κεντρικές τράπεζες έριξαν τα επιτόκια. Οι αγορές των πετρελαιοειδών σφυροκοπήθηκαν και σαν να μην αρκούσε αυτό, ξέσπασε και ο πόλεμος τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.

Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που οι κυβερνήσεις έβγαλαν από τα κατώγια τους τα μπαζούκας χαλαρώνοντας τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές με εκδόσεις ομολόγων.

Χορός εκατομμυρίων με οδηγό την τεχνολογία

Και αφού διαβήκαμε το πρώτο σοκ, οι αγορές διόρθωσαν. Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας έκαναν άλμα, σπρώχνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα υψηλά ρεκόρ. Οι συναντήσεις Zoom βρίσκονταν στο μενού καθημερινά, σύντομα όμως οι εργαζόμενοι μπούχτησαν. Ο κόσμος το έριξε στην Amazon και στις διαδικτυακές αγορές. Η περιουσία του αφεντικού της Amazon από τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο στα 185 δισεκατομμύρια. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, αύξησαν την περιουσία τους κατά 57%, στα 1,14 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας

Αεροπορικές και τουρισμός είναι οι δύο μεγάλοι χαμένοι από την πανδημία. Ακόμα και με τα κρατικά πακέτα διάσωσης που έλαβαν, οι αεροπορικές γράφουν απώλειες εσόδων 510 δισεκατομμυρίων. Ο παγκόσμιος τουρισμός απώλεσε το 70% του μεριδίου μέχρι τον Αύγουστο με απώλειες εσόδων 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκείνες τις ημέρες ξεκίνησαν και οι αφηγήσεις για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊου. Βρετανία και ΗΠΑ ήσαν οι πρωτοπόροι, ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν να λένε ότι ακόμα και με το εμβόλιο ο κορωνοϊός θα μας απειλεί για ένα χρόνο ακόμα.  Είδομεν.

Λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο του έτους

Ο Μπάϊντες κερδίζει τις εκλογές εκτοπίζοντας τον Τράμπ και επιτέλους επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τη 1η Ιανουαρίου 2020.

Το 2021 θα μας μπει με πολλά μεγάλα ερωτήματα. Ποιο είναι το μέλλον των ταξιδιών, του τουρισμού, θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2021, θα επανέλθει ο κλάδος των ταινιών και του κινηματογράφου που χτυπήθηκε πολύ σκληρά με τα lockdowns, θα επανέλθει ο συνεδριακός τουρισμός, οι μεγάλες εκθέσεις και εκδηλώσεις; Θα διοργανωθεί η έκθεση στο Ντουμπάϊ, θα υπάρξουν διοργανώσεις μουσικών φεστιβάλ.

Το 2020 θα μείνει αξέχαστο στην ιστορία. Αλλά, αν πάμε πίσω στο 2002 και 2003 θα δούμε ότι ο κόσμος και πάλι είχε έλθει αντιμέτωπος με μία ίωση που προκαλούσε πολύ σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Πέρασε όμως. Όπως έγραψε πριν λίγο η Swiss Re ο Covid-19 δεν είναι μαύρο κύκνος.

Σήμερα η στήλη, γράφοντας το τελευταίο editorial του έτους, άνοιξε τους ορίζοντες της στον Κόσμο, μεταφέροντας τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2020. Είναι γεγονότα που μπορούν να μας δώσουν κατεύθυνση για το τι να περιμένουμε στην οικονομία μας. Η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομία και το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, επίσης αφού οι πορείες τους είναι παράλληλες.

Η στήλη αυτή, και όλη η συντακτική ομάδα του IW και του Περιοδικού Insurance World σας εύχεται καλή Πρωτοχρονιά. 

Είθε στο γύρισμα του χρόνο από το 2020 στο 2021 να τραβήξετε όλο το τυχερό χαρτί και να κλείσετε με 21.

 

Είθε να είναι χαρούμενο το 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*