back to top
32.7 C
Athens
Τρίτη 23 Ιουνίου 2026

Προειδοποίηση Βρούτση για αυστηρές κυρώσεις σε επιχειρήσεις με καταχρηστικές συμπεριφορές

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι παρανομούν εκβιάζοντας τους εργαζόμενούς τους, είτε ζητώντας τους πίσω την αποζημίωση ειδικού σκοπού είτε απαιτώντας να εργαστούν, ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Από σήμερα, μία μέρα μετά τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές απέναντι στους εργαζομένους τους και να αποφεύγουν παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές. Ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για φαινόμενα εκβιασμών εργαζομένων από επιχειρήσεις, είτε ζητώντας τους πίσω τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που λαμβάνουν είτε απαιτώντας τους να εργαστούν, ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Το ΣΕΠΕ είναι εδώ, συνεχίζει τους ελέγχους, δέχεται καταγγελίες ακόμα και ανώνυμες και τις εξετάζει ενδελεχώς, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το νόμο. Το υπουργείο Εργασίας δεν δέχεται καμία καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

- Advertisement -

Απαντώντας επίσης στον κ. Κεγκέρογλου που τόνισε την ανάγκη να λάβουν την τρίμηνη επιδότηση όλοι οι εργαζόμενοι που είναι καταγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ ή στο πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος, ο κ. Βρούτσης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατότητα στήριξής τους στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αντοχών της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, μόνο το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη διαθέσει 2,7 δισ. ευρώ για την στήριξη 4εκατ. 600 χιλιάδων πολιτών, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ σήμερα μέσα από το πρόγραμμα Συν-Εργασία δόθηκαν σε 66.071 δικαιούχους 6 εκατ. 200 χιλιάδες ευρώ, και σε 27.466 δικαιούχους 5εκατ. 818 χιλιάδες ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και το μισθό Νοεμβρίου.

- Advertisement -

Τέλος ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σχετικά με τους ασθενείς με σύνδρομο κρόουν, διαβεβαίωσε ότι η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας θα επανεξετάσει συνολικά το θέμα για τους ασθενείς με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ώστε να μην αναγκάζονται κάθε χρόνο να κάνουν πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ και να ταλαιπωρούνται.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στα $900 δισ. οι δαπάνες για υποδομές ΤΝ έως το 2029

Η τεχνητή νοημοσύνη χτίζει τη μεγαλύτερη αγορά υποδομών στην ιστορία της πληροφορικής, που θα τρέχει με 30% ετησίως έως το 2029

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

Αυτά είναι τα νέα μέλη της Επιθεώρησης Εργασίας – έρχεται διαγωνισμός για τον Διοικητή

Ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο προς τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί η έγκριση των πέντε μελών, που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Διοίκησης της Αρχής, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πρόστιμα 1,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο – 5.150 έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

5.150 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 502 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει το 1,8 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τον Μάρτιο.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με κορυφαίο θέαμα και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών

Το ΠΑΣΦΕ έφερε για άλλη μια χρονιά κοντά στελέχη και εταιρείες, καλλιεργώντας την ευγενή άμιλλα και συσφίγγοντας τις σχέσεις εντός και εκτός τερέν

Όταν προειδοποιεί (και) ο Γ. Στουρνάρας για το ασφαλιστικό

Από την έμπειρη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού ΧΡΗΜΑ και του portal banks.com.gr, ΔΩΡΕΑΝ κάθε Τρίτη στην οθόνη σας

Η μεγάλη έρευνα της ΑΟΝ για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις των συνταξιοδοτικών παροχών

Όπως παρουσιάστηκε από τον Γ. Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στο #ocin26

Πώς προστατεύω το αυτοκίνητό μου από φωτιά;

Χρήσιμες συμβουλές από το Pricefox για την προστασία του οχήματός σου κατά την αντιπυρική περίοδο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Interamerican: Δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία με οδηγό τη βιωσιμότητα

Μια χρονιά ουσιαστικής προόδου στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στις δραστηριότητές του καταγράφει ο Όμιλος στη 14η «Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης»

Το μέλλον της ασφάλισης γράφεται στο #inco26 – Exclusive Closing Keynote από τον Παναγιώτη Λελεδάκη

Δηλώστε συμμετοχή στο κορυφαίο συνέδριο στρατηγικής, καινοτομίας και μετασχηματισμού για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

ΔΥΝΑΜΙΣ: Η Μαρία Λώλη νέα Προϊσταμένη Ασφαλίσεων Προσώπων

Με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο και εξειδίκευση στους τομείς του Προσωπικού Ατυχήματος και της Υγείας

Ταξίδι επιβράβευσης στην Πολωνία για συνεργάτες των MEGA BROKERS και INTERASCO

Η MEGA BROKERS επενδύει σταθερά στους συνεργάτες της, επιβραβεύοντας έμπρακτα τη συνέπεια, την αφοσίωση και την υψηλή απόδοσή τους