back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη 29 Απριλίου 2026

Προειδοποίηση Βρούτση για αυστηρές κυρώσεις σε επιχειρήσεις με καταχρηστικές συμπεριφορές

Αυστηρή προειδοποίηση σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι παρανομούν εκβιάζοντας τους εργαζόμενούς τους, είτε ζητώντας τους πίσω την αποζημίωση ειδικού σκοπού είτε απαιτώντας να εργαστούν, ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Από σήμερα, μία μέρα μετά τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές απέναντι στους εργαζομένους τους και να αποφεύγουν παράνομες και καταχρηστικές συμπεριφορές. Ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για φαινόμενα εκβιασμών εργαζομένων από επιχειρήσεις, είτε ζητώντας τους πίσω τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που λαμβάνουν είτε απαιτώντας τους να εργαστούν, ενώ βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Το ΣΕΠΕ είναι εδώ, συνεχίζει τους ελέγχους, δέχεται καταγγελίες ακόμα και ανώνυμες και τις εξετάζει ενδελεχώς, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από το νόμο. Το υπουργείο Εργασίας δεν δέχεται καμία καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

- Advertisement -

Απαντώντας επίσης στον κ. Κεγκέρογλου που τόνισε την ανάγκη να λάβουν την τρίμηνη επιδότηση όλοι οι εργαζόμενοι που είναι καταγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ ή στο πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος, ο κ. Βρούτσης αντέτεινε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατότητα στήριξής τους στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αντοχών της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, μόνο το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη διαθέσει 2,7 δισ. ευρώ για την στήριξη 4εκατ. 600 χιλιάδων πολιτών, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ σήμερα μέσα από το πρόγραμμα Συν-Εργασία δόθηκαν σε 66.071 δικαιούχους 6 εκατ. 200 χιλιάδες ευρώ, και σε 27.466 δικαιούχους 5εκατ. 818 χιλιάδες ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και το μισθό Νοεμβρίου.

- Advertisement -

Τέλος ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σχετικά με τους ασθενείς με σύνδρομο κρόουν, διαβεβαίωσε ότι η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Εργασίας θα επανεξετάσει συνολικά το θέμα για τους ασθενείς με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ώστε να μην αναγκάζονται κάθε χρόνο να κάνουν πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ και να ταλαιπωρούνται.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στα $900 δισ. οι δαπάνες για υποδομές ΤΝ έως το 2029

Η τεχνητή νοημοσύνη χτίζει τη μεγαλύτερη αγορά υποδομών στην ιστορία της πληροφορικής, που θα τρέχει με 30% ετησίως έως το 2029

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

Αυτά είναι τα νέα μέλη της Επιθεώρησης Εργασίας – έρχεται διαγωνισμός για τον Διοικητή

Ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο προς τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί η έγκριση των πέντε μελών, που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Διοίκησης της Αρχής, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πρόστιμα 1,8 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο – 5.150 έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

5.150 ελέγχους που κατέληξαν στην επιβολή 502 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει το 1,8 εκατ. ευρώ, πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τον Μάρτιο.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Λ. Τσαβδαρίδης για καταναλωτική πίστη: Ολοκληρωμένο σχέδιο διαφάνειας, πρόληψης και ουσιαστικής προστασίας

Έμφαση στη σαφή προσυμβατική ενημέρωση και στην καθιέρωση ουσιαστικού ελέγχου πιστοληπτικής ικανότητας, με στόχο την πρόληψη της υπερχρέωσης

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τρίτη 28 Απριλίου

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού: Πότε χρειάζεται προσεκτική αξιολόγηση

Η επικαιροποιημένη οδηγία του ACP προτείνει πιο εξατομικευμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη στάθμιση οφέλους-βλάβης ανά ηλιακή ομάδα

Λ. Τσαβδαρίδης για καταναλωτική πίστη: Ολοκληρωμένο σχέδιο διαφάνειας, πρόληψης και ουσιαστικής προστασίας

Έμφαση στη σαφή προσυμβατική ενημέρωση και στην καθιέρωση ουσιαστικού ελέγχου πιστοληπτικής ικανότητας, με στόχο την πρόληψη της υπερχρέωσης

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Guiseppe Ζorgno: Η Υδρόγειος επανεξετάζει τα επιχειρησιακά της σχέδια – Ποια και γιατί

Πώς η Υδρόγειος, μετά τη μεγάλη αύξηση παραγωγής το 2025, θα μπορεί να περιορίσει τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο ζημιών από μεγάλα απρόβλεπτα γεγονότα

Εντυπωσιακές ετήσιες επιδόσεις για την ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική – 26,9% αύξηση κερδών και SCR στο 288,6%

Ν. Μακρόπουλος: «Μέσω του Κλάδου Περιουσίας διεκδικούμε την είσοδό μας στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών εντός διετίας»