back to top
14.7 C
Athens
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026

ΑΑΔΕ: Εγκρίθηκαν 7 στις 10 αιτήσεις αποζημίωσης ιδιοκτητών ακινήτων

Επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 42,841 εκατ. ευρώ συμψηφίστηκαν με οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ για 227.887 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισέπραξαν ενοίκια μειωμένα κατά 40% από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο λόγω των μέτρων στήριξης που τέθηκαν σε ισχύ για να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα από τον έλεγχο των δηλώσεων Covid που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν περίπου 75.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει μειωμένο ενοίκιο από τους ενοικιαστές τους χωρίς όμως να δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου γιατί δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα σε 45.788 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο ενοικιαστής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος ενώ για 28.981 περιπτώσεις ενοικίου κύριας ή φοιτητικής κατοικίας ο εργαζόμενος δεν ήταν σε αναστολή και συνεπώς δεν δικαιούται μειωμένο ενοίκιο. Επίσης, από την έκπτωση φόρου εξαιρέθηκαν περίπου 5.000 ιδιοκτήτες είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται φορο-έκπτωση, είτε γιατί δεν είχε συμπληρωθεί ΑΦΜ του μισθωτή , είτε γιατί ο εκμισθωτής είχε αποβιώσει με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να απορρίψει καταρχήν 3.547 αιτήσεις, αναμένοντας την εμφάνιση των κληρονόμων.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα έως τον Αύγουστο προκύπτει :

- Advertisement -

– Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 338.528 δηλώσεις Covid εκ των οποίων επτά στις δέκα εγκρίθηκαν ( 70,79% ή 239.542) , 70.306 ( 23,43%) απορρίφθηκαν και 19.680 ( 5,81%) εκκρεμούν για διόρθωση. Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει email από την ΑΑΔΕ για να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

– Έχουν πραγματοποιηθεί 263.379 συμψηφισμοί φόρου σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 42,8 εκατ. ευρώ.

– Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 36,43% και ΦΠΑ με 0,11%. Η έκπτωση φόρου που κέρδισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά στο 30% των «χαμένων» ενοικίων.

Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση του ποσού από το δημόσιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου οι δηλώσεις Covid θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια: Μια ευκαιρία που αξίζει να αξιοποιήσουμε

Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβάλουμε αίτηση στην ασφαλιστική μας εταιρεία ως τις 14/2 και να φροντίσουμε να είναι όλα τα χαρτιά μας εντάξει

Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers: Ενημέρωση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες

Η Ξηρογιαννόπουλος συμβουλεύει τους πελάτες της και δηλώνει στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Skroutz: 1.400 επιχειρήσεις έσπασαν το φράγμα των 100.000 ευρώ σε ετήσιο τζίρο!

21% αύξηση στις παραγγελίες και 22% αύξηση (μ.ό.) στον παραγόμενο τζίρο των επιχειρήσεων παρατηρήθηκε το 2025

Στο μικροσκόπιο της Asset Consulting οι ζημιές στη Βιολάντα

Καθοριστικός ο ρόλος του γραφείου πραγματογνωμόνων που έχει αναλάβει την αποτίμηση των ζημιών και την τεχνική τεκμηρίωση του ασφαλιστικού φακέλου

EY Ελλάδος: Έσοδα άνω των €247 εκατ., νέες υπηρεσίες, νέα επιτεύγματα και στον ορίζοντα… επενδύσεις

Η 3η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης καταγράφει την επίδραση της ΕΥ Ελλάδος στην οικονομία, στο περιβάλλον και στους ανθρώπους

AI, κυβερνοασφάλιση και κυβερνοκίνδυνοι: Γιατί το 2026 θεωρείται έτος καμπής

Εξηγεί ο Digital Risk Insurance Broker και Cyber Resilience Strategist Νίκος Γεωργόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στο ΕΣΥ παραμένουν ένα χρόνο ακόμη 181 γιατροί πριν τη συνταξιοδότηση

Οι εν λόγω γιατροί υπηρετούν σε θέσεις διευθυντών και συντονιστών διευθυντών ή επιμελητών Α΄

OT Calculator: Βελτιώνοντας την αποδοτικότητα στην κυβερνοασφάλεια

Το νέο της εργαλείο της Kaspersky ευθυγραμμίζει τις επενδύσεις κυβερνοασφάλειας με τους επιχειρηματικούς στόχους των βιομηχανιών

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική σε νέα, σύγχρονα γραφεία

Οι καινούριες εγκαταστάσεις αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία της εταιρείας: υψηλή ποιότητα, τεχνολογία αιχμής, συνεργασία και προσανατολισμός στο αύριο

Τα νέα από τη Howden

Ακόμα μια εξαγορά εδραιώνει τη θέση της εταιρείας σε λιανική και νέες αγορές, εν προκειμένω στα Νησιά της Μάγχης

Δυναμικό «παρών» από τον ΣΑΔΧ στη ΓΣ της ΠΟΑΔ

Επανεκλογή Δ. Μουντάκη στο ΔΣ, ενώ ο Δ. Σκιτζής τιμήθηκε για την προσφορά του