Συναγερμός από IBM, χάκερς σημαδεύουν το εμβόλιο της Pfizer

Συναγερμό έχει σημάνει η IBM. Στο ‘διάγγελμα’ της τονίζει ότι ψηφιακοί κατάσκοποι – χάκερς έχουν βάλει στόχο και σημαδεύουν για να χτυπήσουν την διαδικασία διανομής του εμβολίου κατά του Covid-19. Οι στιγμές αναφέρει είναι πολύ κρίσιμες, οι χάκερς στρέφουν τα όπλα τους στο περίπλοκο έργο της εφοδιαστικής αλυσίδας που στέκεται ως ο βασικός παίκτης στην επιτυχία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού παγκοσμίως.

της Ελενας Ερμείδου

Παγκόσμια εκστρατεία phising έχουν ξεκινήσει οι χάκερς με απώτερο στόχο το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Covid-19 και την ψυχρή αλυσίδα εφοδιασμού, με άλλα λόγια προς όλα τα βήματα που απαιτεί η διαδικασία διατήρηση των δόσεων του εμβολίου.

Επί ποδός ζήτησε η IBM να βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης του εμβολίου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, φέρνοντας στην δημοσιότητα έκθεση σχετική με τους κινδύνους που διατρέχει η διαδικασία ψυχρής διανομής του εμβολίου.

Η διασφάλιση της ψυχρής αλυσίδας εφοδιασμού είναι θεμελιώδους σημασίας για την διανομή εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από τηνPfizer Inc. και BioNTech SE,, επειδή οι λήψεις πρέπει να αποθηκεύονται σε μείον 70 βαθμούς Κελσίου (-94 F) ή και χαμηλότερα για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Το τμήμα ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο της IBM έχει εντοπίσει μια εξειδικευμένη ομάδα χάκερς που εργάζεται για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με διάφορες πτυχές της ψυχρής αλυσίδας. Οι χάκερς χρησιμοποιούν emails, έχοντας παγιδεύσει στα δίχτυα τους της Haier Biomedical, μια κινεζική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ψυχρής αλυσίδας που ειδικεύεται στην μεταφορά εμβολίων και αποθήκευση βιολογικών δειγμάτων, αφού πρώτα εξερεύνησαν το επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζει, την λειτουργία των ψυκτικών μονάδων και την διαδικασία τιμολόγησης. Κατά την IBM όσοι συνέβαλλαν στην αποπεράτωση της εκστρατείας αυτής γνώριζαν άριστα τα προϊόντα που διατίθενται στην συγκεκριμένη αλυσίδα εφοδιασμού. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν, ωστόσο στις συγκεκριμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιήθηκαν από τους εισβολείς δεν απαντήθηκαν, αλλά προσδιορίστηκε ένα στόχος και ο στόχος αυτός έφερε το όνομα «the European Commission’s Directorate-General for Taxation and Customs Union» (Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Η διεύθυνση αυτή χειρίζεται φορολογικά και τελωνειακά ζητήματα σε ολόκληρη την ΕΕ και έχει συμβάλει στον καθορισμό κανόνων για την εισαγωγή εμβολίων.

Κατά την IBM τα πυρά χτύπησαν σε εταιρείες κατασκευής ηλιακών συλλεκτών, που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ψυγείων εμβολίων σε θερμές χώρες και πετροχημικά προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ξηρού πάγου.

Το ποιος βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία κατασκοπείας της αλυσίδας εφοδιασμού εμβολίων δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Τα τεκμήρια του Πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι οι εισβολείς πιθανώς να συνδέονται με χώρες από τον Ιράν, το Βιετνάμ, την Βόρεια και την Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ρωσία. Οι ομάδες αυτές έχουν κατηγορηθεί για προηγούμενες απόπειρες και ότι προσπάθησαν να κλέψουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*