Στρατηγική ΑΧΑ 2023, τι αυξάνει, τι μειώνει, οι στόχοι

της Ελενας Ερμείδου

Την στρατηγική του 2023 παρουσίασε η Γαλλική ΑΧΑ με σχέδια για μειώσεις κόστους, βελτιώσεις στο underwriting, απλοποίησης του τρόπου παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες και αύξηση των ταμειακών ροών για να πιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή.

Το στρατηγικό τριετές σχέδιο, που ξεκίνησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Thomas Buberl, περιγράφει έναν αριθμό οικονομικών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν – συμπεριλαμβανομένου του στόχου για κέρδη 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και κλείσιμο του δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα στο 96%  το 2021.

Η ΑΧΑ SA στοχεύει σε μια μέση αύξηση κερδών ανά μετοχή μεταξύ 3 – 7% και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ 13 – 15%. Περαιτέρω στοχεύει να μειώσει το κόστος λειτουργία κατά 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2023 για ολόκληρο τον Ομιλο, ιδίως στην Ευρώπη και την Γαλλία.  Ο Ομιλος επιδιώκει να ενισχύσει τις επιδόσεις του underwriting στην AXA XL πετυχαίνοντας να φτάσει ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων στο 93%, έως το 2023.

Επί πλέον η ΑΧΑ δεσμεύεται βάσει του σχεδίου να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων της στην υγεία σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται μειώνοντας το αποτύπωμα της στον άνθρακα κατά 20% έως το 2025.

Τέλος προσθέτει ότι θα εφαρμόσει «μια αυστηρή οικονομική πειθαρχία» σχετικά με την χρήση μετρητών και τις διαδικασίες εξαγορών.

Ο Τ. Buberl μίλησε επίσης για τις «τολμηρές και στρατηγικές» αποφάσεις της εταιρείας που ελήφθησαν κατά το προηγούμενο σχέδιο 2020, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης του προφίλ της AXA στους τεχνικούς κινδύνους, της απλοποίησης της οργάνωσης και της επίτευξης οικονομίας κλίμακας σε υπηρεσίες με καινοτόμες υπηρεσίες.

Τι λέει η Moody’s

Σχολιάζοντας το στρατηγικό σχεδιασμό 2023 ο Αντιπρόεδρος  και Αναλυτής της Moody’s Benjamin Serra, τονίζει:

«Το νέο στρατηγικό σχέδιο της AXA είναι συνέχεια της προηγούμενης στρατηγικής με προφίλ κινδύνου όλο και πιο σταθμισμένο στους τεχνικούς κινδύνους στην υγεία, την προστασία, την ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων και με χαμηλότερο βάρος στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, κάτι που είναι θετικό για το πιστωτικό προφίλ της AXA.

Οι αυξήσεις των τιμών στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων που εφαρμόστηκαν το 2020 θα επιτρέψουν στην AXA XL να βελτιώσει την κερδοφορία της το 2021 και να αντισταθμίσει τις μειώσεις εσόδων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών που ήταν αναπόφευκτες λόγω της πτώσης των επιτοκίων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των P&C θα παραμείνουν εξαρτώμενα από το οικονομικό περιβάλλον.

Η αύξηση του προϋπολογισμού που διατίθεται για φυσικές καταστροφές (από το 4% των ασφαλίστρων στο 6%) αποτελεί αναγνώριση του υψηλότερου κόστους που σχετίζεται με κλιματολογικά γεγονότα που επηρέασαν όλους τους ασφαλιστές και αντασφαλιστές κατά Ζημιών»

Να σημειωθεί ότι η Moody’s στον σύντομο σχολιασμό της υπογραμμίζει την όλο και αυξανόμενη σημασία των κινδύνων ESG για τους ασφαλιστές.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*