Νέες αλλαγές στις προμήθειες του ΕΣΥ

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ. Βασικός στόχος θα είναι το 30% των προμηθειών των νοσοκομείων να πραγματοποιούνται μέσω κεντρικών διαγωνισμών. Αυτό επεσήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στο 6th Medtech Conference, που διεξήχθη ψηφιακά χθες, 12 Νοεμβρίου 2020, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία εταιρικής επικοινωνίας του ethosGROUP, στη διεύθυνση mtc.liveon.tech.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος, οι κεντρικοί διαγωνισμοί θα αφορούν συγκεκριμένα υλικά και θα διεξάγονται σε επίπεδο Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ο κ. Κωτσιόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία, της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), καθώς το 2019 είχε μείνει με μόλις 9 εργαζόμενους. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και δρομολογείται η εκπαίδευσή τους, όπως και των υπαλλήλων των τμημάτων προμηθειών των νοσοκομείων.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ κ. Δήμος Μπαρτσώκας επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρες σχέδιο για την επανεκκίνηση της επιτροπής με το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, δρομολογείται η εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος και η ηλεκτρονική διασύνδεση με τα τμήματα προμηθειών των νοσοκομείων. Επίσης, ανέφερε, σχεδιάζεται η αξιοποίηση των δυναμικών συστημάτων αγορών σε συνεργασία με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κ. Γεράσιμος Λειβαδάς δήλωσε ότι οι εταιρείες μέλη του συνδέσμου στηρίζουν σταθερά κάθε προσπάθεια για ένα διαφανές σύστημα προμηθειών, που εξασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, και τόνισε ότι είναι υπέρ της διενέργειας κεντρικών προμηθειών σε επίπεδο περιφερειών αλλά μόνο για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Στόχος κατά τον κ. Λειβαδά, πρέπει να είναι η εξοικονόμηση πόρων από το αναλώσιμο, ώστε να γίνουν επενδύσεις σε νέα, καινοτόμα υλικά, στα οποία σήμερα δεν έχουν πρόσβαση οι ασθενείς στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Γεράσιμος Λειβαδάς, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Ιδρυτής & Δι/νων Σύμβουλος, Α & Λ Ιατρικές Προμήθειες, Αιμίλιος Νεγκής, Δ/τής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr

Πάντως, πολλοί ομιλητές στο συνέδριο επεσήμαναν ότι παραμένουν πολλές στρεβλώσεις και εμπόδια. Ο κ. Γιώργιος Μπέζος, μέχρι πρόσφατα διοικητής του νοσοκομείου Καλαμάτας επί 10 συναπτά έτη, σημείωσε ότι δεν καταγράφεται η κατανάλωση υλικών, με συνέπεια να μην μπορεί να γίνει ορθολογικός προγραμματισμός των αναγκών των νοσοκομείων σε ετήσια βάση.

Ο κ. Γιάννης Καραφύλλης, ειδικός εμπειρογνώμονας στις δημόσιες προμήθειες, στάθηκε στο ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται νομιμοποίηση των εκτός συμβάσεων προμηθειών με ειδική τροπολογία. Η κατάσταση αυτή προκαλεί εφησυχασμό στις υπηρεσίες και επιλέγουν τον «εύκολο» δρόμο των εξωσυμβατικών.

Panel 1: Αιμίλιος Νεγκής, Δ/τής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr, Δήμος Μπαρτσώκας, Πρόεδρος Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ-ΝΠΔΔ), Ιωάννης Καραφύλλης, Supply Chain and Procurement Expert, Γεώργιος Μπέζος, πρώην Διοικητής Νοσοκομείου Καλαμάτας, Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Cosmoone

Σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να συμμετέχει σε ενιαίους διαγωνισμούς μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. Ακόμη, τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι πολύπλοκο, καθώς το ίδιο ισχύει σε όλες τις χώρες και εκεί εφαρμόζεται χωρίς τα προβλήματα, που παρατηρούνται στη χώρα μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CosmoONE κ. Θανάσης Πετμεζάς παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ελάχιστοι διαγωνισμοί στην Υγεία διενεργούνται μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων). Ακόμη, στο 80% των διαγωνισμών που οδηγούνται σε ματαίωση, τα αίτια σχετίζονται με λάθη στη διακήρυξη και τις τεχνικές προδιαγραφές. Ο κ. Πετμεζάς πρότεινε στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα εργαλεία που παρέχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπως τα δυναμικά συστήματα αγορών και τους ηλεκτρονικούς καταλόγους στα κατάλληλα είδη και προϊόντα. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση της Σύμπραξης Καινοτομίας για τη δημιουργία eHealth Marketplace και θα μπορούσε να γίνει πιλοτική εφαρμογή σε 3 νοσοκομεία σε επιλεγμένα υλικά και πιστοποιημένους προμηθευτές.

Ιατρική Τεχνολογία

Όσον αφορά τη διαχείριση της ιατρικής τεχνολογίας, δυστυχώς, για μία ακόμη, στο συνέδριο επιβεβαιώθηκε ότι παραμένει ανορθολογική. Ο εμβιομηχανικός κ. Χρήστος Καζάσης, τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένα Κτηματολόγιο ιατρικού εξοπλισμού, το οποίο θα συγκεντρώνει δεδομένα για όλα τα εγκατεστημένα ιατρικά μηχαμήματα.

Ο κ. Γιάννης Δατσέρης, διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής στον Ευαγγελισμό σημείωσε ότι θα πρέπει κάθε νοσοκομείο να είναι αυτόνομο στην επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας, καθώς σήμερα χάνεται πολύτιμος χρόνος στην έγκριση σκοπιμότητας. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης νέων μοντέλων χρηματοδότησης, όπως των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα.

Την ίδια θέση εξέφρασε ο διευθυντής του Ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Αλεξάνδρα κ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, επισημαίνοντας ότι οι προδιαγραφές πρέπει να είναι λειτουργικές με βάση τις κλινικές ανάγκες και όχι τεχνικές. Μάλιστα, πρότεινε τώρα στην πανδημία τα νοσοκομεία να προμηθευτούν ειδικούς αξονικούς, που βρίσκονται μέσα σε ένα κοντέινερ! Μπορεί να τοποθετηθεί στο προαύλιο του νοσοκομείου, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Panel 2: Αιμίλιος Νεγκής, Δ/τής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr, Ιωάννης Ε. Δατσέρης, Συντονιστής Δ/ντής Πυρηνικής Ιατρικής & Δ/ντής του Εργαστηριακού Τομέα Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Δρ Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης,  Συντονιστής Δ/ντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου & Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας,  Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα”, Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός – Εμπειρογνώμων Αξιολόγησης & Διάχυσης Ιατρικής Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Τεχνολόγος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, Μονάδα Πυρηνικής Ιατρικής Π.Γ.Ν.Α. «ΑΤΤΙΚΟΝ» & Πρόεδρος, Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελλάδος

Ο κ. Κώστας Γεωργιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνολόγων σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του εξοπλισμού και το απόγευμα. Επίσης, κατήγγειλε ότι λόγω κενού στο θεσμικό πλαίσιο, οι νέοι απόφοιτοι ΠΕ από το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις.

Τέλος, ο κ. Κ. Νανούσης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι πρέπει να «επιστρέψει» σε επίπεδο ΥΠΕ η έγκριση της άδειας σκοπιμότητας για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού αξίας άνω των 234.000 ευρώ. Σήμερα, είπε, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση και συσσώρευση αιτημάτων στο υπουργείο Υγείας.

Κωσταντίνος Νανούσης MSc, Προϊστάμενος, Τμήμα Βιοιατρικής Τεχνολογίας 3ης ΥΠΕ

Το 6th Medtech Conference διοργανώθηκε από την ethosEvents, σε συνεργασία με το portal πολιτικής υγείας & φαρμάκου virus.com.gr & το περιοδικό Pharma & Health Business και τέλεσε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Υπεύθυνος Προγράμματος ήταν ο κ. Αιμίλιος Νεγκής, Διευθυντής Σύνταξης, Pharma & Health Business, virus.com.gr.

Κωσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των:

ASSOCIATE SPONSORS: BARD, CosmoONE, MEDTRONIC

CORPORATE PARTICIPATIONS: A & L MEDICAL SUPPLIES, AGFA HEALTHCARE,

BAYER, DRAEGER, EDWARDS, INNEWS, JOHNSON & JOHNSON MEDICAL DEVICES COMPANIES, Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ, ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, PERCEPTION, PHILIPS,

ROCHE DIAGNOSTICS, SIEMENS HEALTHINEERS

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΣΕΙΒ)

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: virus.com.gr, banks.com.gr, Pharma & Health Business,

ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑWeek, Insurance World, Insuranceworld.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*