Υπέρ και κατά του εμβολίου της Pfizer

Το γύρο του κόσμου κάνει από χθες η είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer επέδειξε αποτελεσματικότητα 90% στις δοκιμές φάσης 3. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων:

  • Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα 90%;

Στις δοκιμές συμμετείχαν συνολικά 43.358 εθελοντές και από αυτούς 38,955 ολοκλκήρωσαν τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ίδια την εταιρεία εμφανίστηκαν 94 περιπτώσεις covid-19 μία εβδομάδα μετά τη λήψη και της δεύτερης δόσης. Αναμένουμε ακόμη τη δημοσίευση με τα πλήρη δεδομένα των δοκιμών.

Εκείνο που γνωρίζουμε ότι πάνω από το 90% των 94 περιπτώσεων αφορούσαν εκείνους, που έλαβαν κάποιο εικονικό εμβόλιο.  Αντιστρόφως, μόλις 10% εκείνους, που έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο. Η δοκιμή συνεχίζει να δέχεται εθελοντές και θα σταματήσει όταν φθάσουμε στα 164 επιβεβαιωμένα περιστατικά covid-19.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας του 90% φαντάζει εξωπραγματικό την ώρα μάλιστα που η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε θέσει ως όριο μόνο το 50%. Για να έχουμε μία εικόνα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο υψηλό ποσοστό παρουσιάζει το εμβόλιο της ιλαράς, ενώ το γνωστό μας αντιγριππικό έχει μόλις 70% στο γενικό πληθυσμό και σε ηλικιωμένους τα ποσοστά πέφτουν μέχρι και στο 40%.

  • Πώς λειτουργεί;

Το εμβόλιο της Pfizer διαφέρει από τα εμβόλια, που είναι διαθέσιμα σήμερα. Βασίζεται στην ιδιόκτητη τεχνολογία mRNA της BioNTech. Το εμβόλιο με την κωδική ονομασία BNT162b2 κωδικοποιεί μια βελτιστοποιημένη, πλήρους μήκους γλυκοπρωτεΐνη της ακίδας του SARS–CoV-2 (S), η οποία αποτελεί τον στόχο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του ιού.

Με απλά λόγια, οι αναγκαίες γενετικές οδηγίες εισάγονται σε έναν λιγότερο επιβλαβή ιό – έναν κοινό αδενοϊό, ο οποίος είναι το όχημα και στοχεύει στην πρωτεΐνη-ακίδα της επιφάνειας του SARS-COV-2 για να προκληθούν ανοσολογικές αποκρίσεις στον οργανισμό μας.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*