back to top
29.7 C
Athens
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026

Επαγγελματίες χωρίς ευθύνες, σε θέσεις υψηλής ευθύνης

Μας αρέσει να απαιτούμε, χωρίς να μας αρέσει να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Ζητάμε εξηγήσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες χωρίς να συνειδητοποιούμε τις δικές μας ευθύνες και τις ζημιές που απλόχερα ‘μοιράζουμε’. Αν πρόκειται για επαγγελματικές ευθύνες από ανεύθυνους ανθρώπους που κάθονται σε θέσεις κλειδιά,  ακόμα χειρότερα.

Ο Ανασφάλιστος βίωσε μία κατάσταση, η οποία αντικατοπτρίζει την Ελλάδα επί των ημερών του κορωνοϊού σε όλο το μεγαλείο της στο δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, δεν είναι ούτε για γέλια, ούτε για κλάματα. Είναι απογοητευτική. Θα μπορούσε, όμως να μην ήταν, αν αποδίδονταν οι Ευθύνες.

- Advertisement -

Εργαζόμενος σε εφορία καταφατικά τόνισε σε φορολογούμενο ότι έχει προηγούμενες οφειλές και θα πρέπει να μιλήσει με τον λογιστή του για να τις ρυθμίσει. Ο άνθρωπος της ιστορίας μας προσήλθε στην εφορία για να εξοφλήσει άπαξ όλες τις οφειλές του φόρου εισοδήματος 2019. Δεν είχε βλέπετε εικόνα γιατί ο υπόχρεος έκανε από κοινού με τον σύζυγο δήλωση, οπότε ούτε αυτός, ούτε ο λογιστής μπορούσε να εκδώσει την ταυτότητα οφειλής. Ο άνθρωπος που καταφατικά τόνισε αυτά στον φορολογούμενο ήταν και αυτός εργαζόμενος στην εφορία, αλλά δεν είχε εικόνα ούτε και αυτός, καθώς ανεβοκατέβαινε, μεταφέροντας μηνύματα. Ο υπόχρεος ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει εκτός κτιρίου λόγω του κορωνοϊού, οπότε και δεν υπήρχε αμεσότητα, ούτε ήτο και χρήσιμο να επιμένει σε αυτά που γνώριζε. Εντολές δέχονταν μόνο.

Εφυγε, λοιπόν και έκανε το γύρο του κόσμου, πήγε στον λογιστή, περίμενε στην σειρά του, επανέλαβε τις συστάσεις των ειδικών και άκουσε τα ίδια μία ακόμα φορά από τον λογιστή του. Στο χρόνο αυτό έχασε και δύο ραντεβού επαγγελματικά που είχε, ας προσθέσουμε τον συσσώρευση του φόρτου εργασίας και την ψυχική οδύνη.

- Advertisement -

Οταν τηλεφώνησε στην εφορία και τους είπε ορθά κοφτά ξανά τα ίδια, απαιτώντας να κλείσει η υπόθεση σε πέντε λεπτά, του είπαν ‘ξαναπεράστε’ σας παρακαλούμε πρόκειται για λάθος. Πέρασε τα εξόφλησε. Εξόφλησε και τα πρόστιμα από τρεις – 4 προηγούμενες οφειλές που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούσαν τα 10 ευρώ. Αυτές ήταν οι οφειλές και προέρχονταν από καταβολές φόρων των οποίων στις δόσεις έλλειπαν 0,50 λεπτά του ευρώ, 0,60 λεπτά του ευρώ, 2 ευρώ.

Εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης χωρίς καμία ευθύνη για τις ζημιές που προκαλούν καθημερινά σε τρίτους.  Γίνεται το δημόσιο θα μου πείτε να αναλαμβάνει ευθύνες; Υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να έχουν ευθύνες για το επάγγελμα που ασκούν ; Εχουν πάντα δίκιο, όπως παλιά είχαν το αλάθητο οι ιατροί και τώρα τρέχουν να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Εν μέχω κορωνοίού πολλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Οι συνθήκες  για τους περισσότερους πολίτες χειροτέρεψαν. Κάποιοι πληρώνονται για να κάθονται.

Οι Αστικές και Επαγγελματικές Ευθύνες δεν είναι μόνο για να αποζημιώνεις τα θύματα, είναι και να προλαμβάνεις τον κίνδυνο. Πολλά θα είχε να οφεληθεί η Πολιτεία από αυτό.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Gold βραβεία, 1 Silver απέσπασε η Deloitte με εφαρμογές AI

Πρόκειται για την καινοτόμο πλατφόρμα προγραμματισμού στελέχωσης του δημόσιου τομέα και τη mobile-first λύση «Smart Marinas»

Η Deloitte στη ΔΕΘ: Διάλογοι για το μέλλον, την ΤΝ και τον μετασχηματισμό του Δημοσίου

Η εκδήλωση ανέδειξε το ρόλο του ΑΙ για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Πόσα χρωστάνε στον ΕΦΚΑ οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ;

Η τρέχουσα Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ εστιάζει στη 1η εθνική κατηγορία καλαθοσφαίρισης και τις ελληνικές ΚΑΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς θα κάνει την υπέρβαση στο bancassurance

Σκοπεύει να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις των 48 εκατομμυρίων καθαρής κερδοφορίας

Πειραιώς – ΝΝ Hellas: Η επόμενη ημέρα για το bancassurance

Στη χρονική στιγμή όπου οι συναλλαγές μεταξύ τραπεζικών ομίλων και ασφαλιστικών αλλάζουν ριζικά την αγορά βρίσκεται η NN, ομοίως και η Πειραιώς

Μήνυμα ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και εμπιστοσύνης στέλνει η Εθνική Ασφαλιστική – 135 χρόνια μετά ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μαζαράκης παρουσίασε το όραμα της διοίκησης για την επόμενη ημέρα της εταιρείας

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

Η NUVIA χορηγός στην εκδήλωση του Fortune Greece Network «The Art of Negotiation, Talent & Influence»

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν τη γνώση, την καινοτομία και την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς θα κάνει την υπέρβαση στο bancassurance

Σκοπεύει να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις των 48 εκατομμυρίων καθαρής κερδοφορίας

Λαγοκέφαλοι και τσούχτρες στις ελληνικές θάλασσες: μια νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα που απαιτεί ενημέρωση και ψυχραιμία

Η Syndea αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στη θάλασσα, παρέχοντας πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση καλοκαιρινών κινδύνων