back to top
17.8 C
Athens
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026

Επαγγελματίες χωρίς ευθύνες, σε θέσεις υψηλής ευθύνης

Μας αρέσει να απαιτούμε, χωρίς να μας αρέσει να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Ζητάμε εξηγήσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες χωρίς να συνειδητοποιούμε τις δικές μας ευθύνες και τις ζημιές που απλόχερα ‘μοιράζουμε’. Αν πρόκειται για επαγγελματικές ευθύνες από ανεύθυνους ανθρώπους που κάθονται σε θέσεις κλειδιά,  ακόμα χειρότερα.

Ο Ανασφάλιστος βίωσε μία κατάσταση, η οποία αντικατοπτρίζει την Ελλάδα επί των ημερών του κορωνοϊού σε όλο το μεγαλείο της στο δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, δεν είναι ούτε για γέλια, ούτε για κλάματα. Είναι απογοητευτική. Θα μπορούσε, όμως να μην ήταν, αν αποδίδονταν οι Ευθύνες.

- Advertisement -

Εργαζόμενος σε εφορία καταφατικά τόνισε σε φορολογούμενο ότι έχει προηγούμενες οφειλές και θα πρέπει να μιλήσει με τον λογιστή του για να τις ρυθμίσει. Ο άνθρωπος της ιστορίας μας προσήλθε στην εφορία για να εξοφλήσει άπαξ όλες τις οφειλές του φόρου εισοδήματος 2019. Δεν είχε βλέπετε εικόνα γιατί ο υπόχρεος έκανε από κοινού με τον σύζυγο δήλωση, οπότε ούτε αυτός, ούτε ο λογιστής μπορούσε να εκδώσει την ταυτότητα οφειλής. Ο άνθρωπος που καταφατικά τόνισε αυτά στον φορολογούμενο ήταν και αυτός εργαζόμενος στην εφορία, αλλά δεν είχε εικόνα ούτε και αυτός, καθώς ανεβοκατέβαινε, μεταφέροντας μηνύματα. Ο υπόχρεος ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει εκτός κτιρίου λόγω του κορωνοϊού, οπότε και δεν υπήρχε αμεσότητα, ούτε ήτο και χρήσιμο να επιμένει σε αυτά που γνώριζε. Εντολές δέχονταν μόνο.

Εφυγε, λοιπόν και έκανε το γύρο του κόσμου, πήγε στον λογιστή, περίμενε στην σειρά του, επανέλαβε τις συστάσεις των ειδικών και άκουσε τα ίδια μία ακόμα φορά από τον λογιστή του. Στο χρόνο αυτό έχασε και δύο ραντεβού επαγγελματικά που είχε, ας προσθέσουμε τον συσσώρευση του φόρτου εργασίας και την ψυχική οδύνη.

- Advertisement -

Οταν τηλεφώνησε στην εφορία και τους είπε ορθά κοφτά ξανά τα ίδια, απαιτώντας να κλείσει η υπόθεση σε πέντε λεπτά, του είπαν ‘ξαναπεράστε’ σας παρακαλούμε πρόκειται για λάθος. Πέρασε τα εξόφλησε. Εξόφλησε και τα πρόστιμα από τρεις – 4 προηγούμενες οφειλές που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούσαν τα 10 ευρώ. Αυτές ήταν οι οφειλές και προέρχονταν από καταβολές φόρων των οποίων στις δόσεις έλλειπαν 0,50 λεπτά του ευρώ, 0,60 λεπτά του ευρώ, 2 ευρώ.

Εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης χωρίς καμία ευθύνη για τις ζημιές που προκαλούν καθημερινά σε τρίτους.  Γίνεται το δημόσιο θα μου πείτε να αναλαμβάνει ευθύνες; Υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να έχουν ευθύνες για το επάγγελμα που ασκούν ; Εχουν πάντα δίκιο, όπως παλιά είχαν το αλάθητο οι ιατροί και τώρα τρέχουν να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Εν μέχω κορωνοίού πολλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Οι συνθήκες  για τους περισσότερους πολίτες χειροτέρεψαν. Κάποιοι πληρώνονται για να κάθονται.

Οι Αστικές και Επαγγελματικές Ευθύνες δεν είναι μόνο για να αποζημιώνεις τα θύματα, είναι και να προλαμβάνεις τον κίνδυνο. Πολλά θα είχε να οφεληθεί η Πολιτεία από αυτό.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Gold βραβεία, 1 Silver απέσπασε η Deloitte με εφαρμογές AI

Πρόκειται για την καινοτόμο πλατφόρμα προγραμματισμού στελέχωσης του δημόσιου τομέα και τη mobile-first λύση «Smart Marinas»

Η Deloitte στη ΔΕΘ: Διάλογοι για το μέλλον, την ΤΝ και τον μετασχηματισμό του Δημοσίου

Η εκδήλωση ανέδειξε το ρόλο του ΑΙ για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Πόσα χρωστάνε στον ΕΦΚΑ οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ;

Η τρέχουσα Ανάλυση Επικαιρότητας του ΚΕΠΕ εστιάζει στη 1η εθνική κατηγορία καλαθοσφαίρισης και τις ελληνικές ΚΑΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέα πρωτοποριακή εφαρμογή “Sofos MedCare” από την Sofos Insurance Agency

Μια νέα καινοτόμο εφαρμογή έθεσε στη διάθεση των συνεργατών της η Sofos Insurance Agency. Μετά από ενδελεχή έρευνα στα πλέον πλούσια

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #7 CAPACITY: Πόσο μεγάλο κίνδυνο μπορεί να αναλάβει η ασφαλιστική αγορά;

Μια μεγάλη επιχείρηση μπορεί να χρειάζεται ασφαλιστική κάλυψη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μία ασφαλιστική εταιρεία

Leading Without Limits από ΕΣΑΠΕ και GAMA Global Hellas-Cyprus με διεθνείς ομιλητές στις 6 Νοεμβρίου

Στις σύγχρονες προκλήσεις της ηγεσίας, στη διαμόρφωση αποτελεσματικών ομάδων και στις νέες απαιτήσεις για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εστιάζει το εκπαιδευτικό συνέδριο

Το ελληνικό «φιλότιμο» ως θεμέλιο της σύγχρονης ηγεσίας

Υπάρχουν λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται, όχι επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχες έννοιες σε άλλες γλώσσες, αλλά επειδή συμπυκνώνουν έναν ολόκληρο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Live Streaming: η Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α.

Με στόχο να αναδείξει τα ζητήματα που απασχολούν τους...

«Αν ήξερες!» Επεισόδιο 12: Χρήστος Χρυσολόγου – Ποιος θα ασφαλίζει την Ελλάδα αύριο;

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του InsuranceWorld.gr συνεχίζεται με ένα νέο επεισόδιο, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη νέα γενιά της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η CrediaBank και η Ευρώπη Ασφαλιστική μαζί σε έναν ενιαίο χρηματοοικονομικό Όμιλο

Η CrediaBank ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Ευρώπη Holdings.

Ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος του προγράμματος Piraeus Starup Accelerator για την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Με την παρουσίαση των 15 ομάδων που συμμετείχαν στον επιταχυντή, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος “Piraeus Startup Accelerator” της Πειραιώς

Tο Freenow by Lyft και το Athens Bar Show ενώνουν και φέτος τις δυνάμεις τους

Με κοινό όραμα την προώθηση της ασφάλειας και της υπεύθυνης διασκέδασης, το Freenow by Lyft και το Athens Bar Show ενώνουν και φέτος τις δυνάμεις τους