back to top
18.3 C
Athens
Δευτέρα 6 Απριλίου 2026

Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος σε ασφαλιστικές για περισσότερες επενδύσεις σε επιχειρήσεις

Την δυνατότητα για περαιτέρω επενδύσεις σε επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να δώσει η Κομισιόν σε ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο 16 σημείων που προτείνει με στόχο την προώθηση της ολοκλήρωσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (Capital Market Union) στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, προτείνεται και η δημιουργία ενιαίου σημείου πρόσβασηςσε εταιρικά δεδομένα για τους επενδυτές. Στόχος των μέτρων αυτών, που εντάσσονται σε ένα σχέδιο δράσης (Action Plan), είναι η χρηματοδότηση μαζικών επενδύσεων, η οποία, όπως τονίζει η Κομισιόν δεν μπορεί να γίνει μόνο με κρατικά κεφάλαια ή με τον τραπεζικό δανεισμό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα ένα νέο, φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών κατά τα επόμενα έτη. Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ τη στιγμή αυτή είναι να λάβει μέτρα ώστε να ανακάμψει η Ευρώπη από την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Η ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών της ΕΕ και η εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά θα είναι ουσιαστικής σημασίας στην προσπάθεια αυτή.

- Advertisement -

Η ύπαρξη μεγάλων και ολοκληρωμένων κεφαλαιαγορών θα διευκολύνει την ανάκαμψη της ΕΕ, καθώς θα προσφέρει στις επιχειρήσεις —ιδίως τις μικρομεσαίες— πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και κεφαλαίων, και στο αποταμιευτικό κοινό στην Ευρώπη την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να επενδύει για το μέλλον του. Οι δυναμικές κεφαλαιαγορές θα στηρίξουν επίσης την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, καθώς και τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας. Η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε σχετικά: «Η κρίση του κορονοϊού έχει προσδώσει πραγματικά επείγοντα χαρακτήρα στις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η ισχύς της οικονομικής μας ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από το πόσο καλά θα λειτουργούν οι κεφαλαιαγορές μας και από το εάν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις επενδυτικές ευκαιρίες και στη χρηματοδότηση από την αγορά που έχουν ανάγκη. Πρέπει να δημιουργήσουμε μαζικές επενδύσεις ώστε να καταστήσουμε την οικονομία της ΕΕ περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική. Το σημερινό σχέδιο δράσης αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση ορισμένων από τους εναπομείναντες φραγμούς στην ενιαία αγορά κεφαλαίων».

- Advertisement -

Το σχέδιο δράσης που δημοσιεύεται σήμερα έχει τρεις κύριους στόχους:

  • Να διασφαλίσει ότι η οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ θα είναι πράσινη, ψηφιακή, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική, καθιστώντας τη χρηματοδότηση πιο προσιτή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ·
  • Να καταστήσει την ΕΕ έναν ακόμη ασφαλέστερο τόπο για τους ιδιώτες που αποταμιεύουν και επενδύουν μακροπρόθεσμα·
  • Να ενσωματώσει τις εθνικές κεφαλαιαγορές σε μια γνήσια ενιαία αγορά κεφαλαίων ολόκληρης της ΕΕ.

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει σήμερα δεκαέξι στοχευμένα μέτρα για την επίτευξη πραγματικής προόδου για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ΕΕ:

  • Θα δημιουργήσει ενιαίο σημείο πρόσβασης στα εταιρικά δεδομένα για τους επενδυτές.
  • Θα προσφέρει στήριξη στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες ώστε να επενδύουν περισσότερο στις επιχειρήσεις της ΕΕ
  • Θα ενισχύσει την προστασία των επενδύσεων ώστε να στηρίξει περισσότερες διασυνοριακές επενδύσεις στην ΕΕ·
  • Θα διευκολύνει την παρακολούθηση της επάρκειας των συντάξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη·
  • Θα καταστήσει περισσότερο εναρμονισμένους ή συγκλίνοντες τους κανόνες περί αφερεγγυότητας·
  • Θα δώσει ώθηση για να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εποπτική σύγκλιση και τη συνεπή εφαρμογή του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά βασίζονται στην πρόοδο που σημειώθηκε στο σχέδιο δράσης του 2015 για την Ένωση Κεφαλαιαγορών και στην ενδιάμεση επανεξέταση του 2017, και προτείνονται ως απάντηση στις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (σχέδιο έκθεσης πρωτοβουλίας, Ιουνίου 2020) και του Συμβουλίου (συμπεράσματα του Συμβουλίου, 5 Δεκεμβρίου 2019). Βασίζονται επίσης σε λεπτομερείς συζητήσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και στις συστάσεις του φόρουμ υψηλού επιπέδου για την Ένωση Κεφαλαιαγορών”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Παπασπυροπούλου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος ή την ασφαλιστική αγορά»

Στην ψηφιακή εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ανέδειξε την ευπάθεια της χώρας και το σημαντικό κενό προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το τέλος της «ευτυχισμένης παγκοσμιοποίησης» – Πώς οι μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν την εποχή της αβεβαιότητας

Στο πλαίσιο του Coface Country Risk Conference 2026, κορυφαία στελέχη ευρωπαϊκών ομίλων μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις εκτιμήσεις τους

Παράπονα σε ασφαλιστικές και αναπάντητα ερωτήματα

Είναι η ψηφιακή τεχνολογία αυτοσκοπός; Πού είναι οι άνθρωποι από τους κλάδους παραγωγής για να διαχειριστούν τα προβλήματα και να κρατήσουν τον πελάτη;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πασχαλινή προσφορά από την Allianz Greece σε συνεργασία με τη Μουστάκας

Αγορές με επιστροφή ασφαλίστρων για τους κατόχους της κάρτας «Ασφαλιστικός Γονέας»

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Export Credit Greece ο Νίκος Βαγιάννης

Ο κ. Βαγιάννης είχε ενεργό θεσμικό ρόλο ως Ταμίας του ΣΕΜΑ, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων

Νέα ψηφιακή εμπειρία για τους ασφαλισμένους από την Interasco

Οι χρήστες της πλατφόρμας My Interasco αποκτούν άμεση και ασφαλή πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας

Από τον διάλογο στη συλλογική δράση: Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Αθήνα – Βίντεο

Η εκδήλωση του Εθνικού Συντονιστή ΙΝΖΕΒ αποτέλεσε πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων, επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της ΚτΠ και της αγοράς

Οι τιμητικές διακρίσεις των Greek Risk Management Awards 2026

Η Ν. Στάμου (ΕΚ), ο CRO Κ. Μούγιος, ο Γ. Παπαγεωργίου (Aon) και o Ευθ. Λέκκας (ΕΚΠΑ, ΟΑΣΠ) βραβεύθηκαν για τη συμβολή τους στη διαχείριση κινδύνου