Αυξήθηκαν ασφαλίσεις και συντάξεις το 2019, φέτος τι;

Του Βάιου Κρόκου

Το 2019 ήταν μια χρονιά με θετικό πρόσημο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ασφαλιστική αγορά. Με οδηγό την καλή εικόνα των διεθνών αγορών, την εξομάλυνση των συνθηκών εγχώρια και τον συνεχή «εμβολιασμό» των κεντρικών τραπεζών με φθηνό χρήμα.

Τα ακαθάριστα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 8,8% το 2019, έχοντας μειωθεί κατά 6,9% το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας έτσι την ταχύτερη αύξηση σε έξι χρόνια.

Η κύρια αιτία αυτής της ισχυρής απόδοσης βρίσκεται στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των τίτλων που σημείωσαν  άνοδο της τάξης του 33,4%, χάρη στην άνθηση των χρηματιστηρίων.

Αυτό σημειώνεται στην τελευταία έκθεση της Allianz («Global Wealth Report») για την κατάσταση του ενεργητικού και του χρέους των νοικοκυριών 60 χωρών και υπογραμμίζεται το γεγονός πως υπήρξε αύξηση κατά 13,5% (υψηλότερη ανάπτυξη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση) σε ασφάλιση και συντάξεις.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι τραπεζικές καταθέσεις, από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 1,9%, για πέμπτο συνεχές έτος.

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο δείγμα μας, όπου οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία, όχι οριακά αλλά κατά 26%, αποκαλύπτοντας τη σοβαρότητα της κρίσης και τις δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η κατηγορία αυτή περιουσιακών στοιχείων παραμένει η πιο δημοφιλής μεταξύ των Ελλήνων αποταμιευτών με μερίδιο χαρτοφυλακίου 58,2%, συγκριτικά με τους τίτλους, ιδιαίτερα των ασφαλίσεων και των συντάξεων με ποσοστά της τάξης του 34,0% και του 4,7%, αντίστοιχα», επισημαίνει η Allianz.

Πανδημία ο άγνωστος Χ

Εστιάζοντας στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως έχει τονισθεί, η πανδημία έχει φέρει μια πρωτόγνωρη συγκυρία που αποτελεί, μεταξύ άλλων, «καταλύτη» για δομικές αλλαγές στον κλάδο. Αποτελεί επίσης όμως και ένα «πονοκέφαλο» για τους ασφαλιστές αναφορικά με την διατήρηση της παραγωγής, τα νέα συμβόλαια και τις εργασίες συνολικά.

Αρχικά οι πιέσεις στην νέα παραγωγή ήταν ορατές την περίοδο Μαρτίου – Μαϊου, ωστόσο το επόμενο διάστημα υπήρξε ισορροπία ξανά σε σημαντικό βαθμό. Ενδεικτικά, η συνολική παραγωγή το ίδιο κρίσιμο διάστημα σημείωσε κάμψη κατά 5,6%, καταγράφηκε μείωση περί τα 11% στον κλάδο Ζωής, ενώ σχεδόν αμετάβλητες ήταν οι Γενικές Ασφαλίσεις.

Στα στοιχεία 6μηνου, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, η παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα σημείωσε κάμψη 4,5%.

Στον κλάδο Ζωής εκτός του τομέα «Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις» που η παραγωγή είχε αύξηση 35,1% σε όλους τους άλλους κλάδους η παραγωγή είχε αρνητικό πρόσημο.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις καθοδική πορεία ακολουθεί κυρίως η παραγωγή ασφαλίστρων στην «Αστική ευθύνη οχημάτων» που έφτασε το παραπάνω διάστημα στο μείον 7,4%, ενώ στους λοιπούς κλάδους (συμπεριλαμβανομένων των κλάδων Ασθένειες και Ατυχήματα) η παραγωγή ήταν ανοδική κατά 3,3%.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και διαφορετικές ανά κλάδο. Για παράδειγμα, οι πιέσεις στον κλάδο αυτοκινήτου είναι ορατές, αν αναλογιστεί κανείς το τι συνέβη σην περίοδο του lockdown, τις απώλειες που σχετίζονται με τον τουρισμό (rent a car), αλλά και την εκ νέου πτώση στις νέες ταξινομήσεις: Το 8μηνο εφέτος, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 111.649 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 158.038 που κυκλοφόρησαν την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 29,4% (αύξηση 12% είχε παρουσιαστεί το οκτάμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018). Τα καινούργια αυτοκίνητα που ανέρχονται σε 57.118 έναντι 92.863 που κυκλοφόρησαν το 8μηνο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 38,5%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις για τους τρεις πυλώνες ασφάλισεις, τα έργα ΣΔΙΤ σε Υγεία και φυσικές καταστροφές είναι ζητήματα που αφορούν άμεσα τον κλάδο, έχουν τεθεί επί τάπητος και θα φέρουν υπεραξία σε ασφαλισμένους και ασφαλιστικές εργασίες. Οι συνθήκες φαίνεται πως έχουν ωριμάσει, όμως φαίνεται πως θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος ώστε να πάρουν “σάρκα και οστά”.

διαβάστε επίσης: Οι 3 πηγές χρηματοδότησης για την μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό σύστημα

Ως τότε και μέχρι την λήξη του 2020, οι προσπάθειες των εταιρειών εστιάζονται στην συγκράτηση των απωλειών και στην ανάδειξη λύσεων και κλάδων στοχευμένα. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει τονισθεί, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown θα φέρει νέες ισχυρές πιέσεις…

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*