back to top
34.7 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

ΙΑΝΟΣ και αποζημιώσεις: Στοίχημα για το προφίλ της ασφαλιστικής αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν τα οφέλη της ασφάλισης – όπως είθισται δυστυχώς να συμβαίνει σε δύσκολες στιγμές – είναι η άμεση στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «ΙΑΝΟΣ» σε νησιά του Ιονίου και στην Θεσσαλία.

- Advertisement -

Όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας όταν και υπήρξαν άμεσες πρωτοβουλίες από την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι και τώρα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αποτελεσματικότητα και η άμεση αντιμετώπιση στα αιτήματα και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ένα τέτοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου καλώντας τις εταιρείες να ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά με ταχύτητα, συνέπεια και ευαισθησία στην καταγραφή και αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας, εκπληρώνοντας το ρόλο τους.

- Advertisement -

«Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται με συνεχή αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και Πολιτεία, να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση πρωτίστως για να μην χαθούν άλλες ζωές αλλά και να προστατεύσουμε τους κόπους μιας ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εμπειρία φυσικά που έχει ο ασφαλιστικό κλάδος στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών είναι σαφώς μεγαλύτερη έναντι του COVID-19. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, ο κλάδος έπρεπε να διαχειριστεί από την πλευρά του πληθώρα δύσκολων καταστάσεων σε Μάνδρα και Μάτι Αττικής, σε Χαλκιδική, στην Εύβοια φέτος κ.α.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, η ασφαλιστική συνείδηση και το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων όσον αφορά την περιουσία των Ελλήνων παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Θεσσαλία (Καρδίτσα κυρίως) κάνουν λόγο για ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων και κατοικιών που είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως κάτι λιγότερο από 1 στα 6 σπίτια είναι ασφαλισμένα πανελλαδικά και αυτό σε σημαντικό βαθμό λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης που απαιτείται για την λήψη στεγαστικού δανείου.

Οι στοχευμένες προτάσεις της αγοράς για κίνητρα στην ασφάλιση πρώτης κατοικίας ή ανάγκη για ΣΔΙΤ ώστε να καλυφθούν οι ιλιγγιώδεις ζημιές που πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο και βαραίνουν την Πολιτεία είναι πολλές και γνωστές.

Μέσω των συμπράξεων, οι ασφαλιστές – μεταξύ άλλων – μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τα «εργαλεία»  για την αξιολόγηση των κινδύνων, να πωλούν εξειδικευμένα ασφαλιστήρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρέχουν συμβουλές στο κράτος κατά τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις είναι δυνατόν να λειτουργούν ως αντασφαλιστές τελευταίου βαθμού, αναλαμβάνοντας κινδύνους πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο ζημίας.

Σε κάθε περίπτωση, στις δύσκολες αυτές ώρες, αφενός σημασία έχει η ουσία – η αποζημίωση, δηλαδή, και η ανακούφιση των πληγέντων – , αφετέρου και η επικοινωνία για το πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι «σύμμαχος» σε κάθε δύσκολη περίσταση…

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

6 κορυφαίες διακρίσεις για το Marketing της Εθνικής Ασφαλιστικής

Και την καινοτόμο πρωτοβουλία «Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, αλλάζουμε το κλίμα μέσα μας»

Τηλεοπτική παρέμβαση Δ. Γαβαλάκη για την υποασφάλιση των επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Την εξέταση φορολογικών κινήτρων ή απαλλαγών στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις, ώστε να ενισχυθεί η συμμόρφωση, πρότεινε ο ΓΓ του ΕΕΑ

Groupama: Το Expert Nature Protect και η ασφάλιση επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι ξεκάθαροι όροι, το προσιτό κόστος και η γρήγορη καταβολή αποζημίωσης

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση Ζωής: Η ουσία και η διαχρονική της αποστολή

Σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας και οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς,

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

YES 2026: 11 ημέρες, 98 μαθητές, 17 επιχειρηματικές ιδέες

98 μαθητές και μαθήτριες από 24 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου απέδειξαν ότι η καινοτομία δεν έχει ηλικία.

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο

Στρατηγική συνεργασία CrediaBank με BNP Paribas Asset Management

Η CrediaBank ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την BNP Paribas Asset Management (BNPP AM)