back to top
22.4 C
Athens
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

ΙΑΝΟΣ και αποζημιώσεις: Στοίχημα για το προφίλ της ασφαλιστικής αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν τα οφέλη της ασφάλισης – όπως είθισται δυστυχώς να συμβαίνει σε δύσκολες στιγμές – είναι η άμεση στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «ΙΑΝΟΣ» σε νησιά του Ιονίου και στην Θεσσαλία.

- Advertisement -

Όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας όταν και υπήρξαν άμεσες πρωτοβουλίες από την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι και τώρα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αποτελεσματικότητα και η άμεση αντιμετώπιση στα αιτήματα και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ένα τέτοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου καλώντας τις εταιρείες να ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά με ταχύτητα, συνέπεια και ευαισθησία στην καταγραφή και αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας, εκπληρώνοντας το ρόλο τους.

- Advertisement -

«Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται με συνεχή αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και Πολιτεία, να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση πρωτίστως για να μην χαθούν άλλες ζωές αλλά και να προστατεύσουμε τους κόπους μιας ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εμπειρία φυσικά που έχει ο ασφαλιστικό κλάδος στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών είναι σαφώς μεγαλύτερη έναντι του COVID-19. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, ο κλάδος έπρεπε να διαχειριστεί από την πλευρά του πληθώρα δύσκολων καταστάσεων σε Μάνδρα και Μάτι Αττικής, σε Χαλκιδική, στην Εύβοια φέτος κ.α.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, η ασφαλιστική συνείδηση και το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων όσον αφορά την περιουσία των Ελλήνων παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Θεσσαλία (Καρδίτσα κυρίως) κάνουν λόγο για ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων και κατοικιών που είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως κάτι λιγότερο από 1 στα 6 σπίτια είναι ασφαλισμένα πανελλαδικά και αυτό σε σημαντικό βαθμό λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης που απαιτείται για την λήψη στεγαστικού δανείου.

Οι στοχευμένες προτάσεις της αγοράς για κίνητρα στην ασφάλιση πρώτης κατοικίας ή ανάγκη για ΣΔΙΤ ώστε να καλυφθούν οι ιλιγγιώδεις ζημιές που πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο και βαραίνουν την Πολιτεία είναι πολλές και γνωστές.

Μέσω των συμπράξεων, οι ασφαλιστές – μεταξύ άλλων – μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τα «εργαλεία»  για την αξιολόγηση των κινδύνων, να πωλούν εξειδικευμένα ασφαλιστήρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρέχουν συμβουλές στο κράτος κατά τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις είναι δυνατόν να λειτουργούν ως αντασφαλιστές τελευταίου βαθμού, αναλαμβάνοντας κινδύνους πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο ζημίας.

Σε κάθε περίπτωση, στις δύσκολες αυτές ώρες, αφενός σημασία έχει η ουσία – η αποζημίωση, δηλαδή, και η ανακούφιση των πληγέντων – , αφετέρου και η επικοινωνία για το πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι «σύμμαχος» σε κάθε δύσκολη περίσταση…

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ελλάδα επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Google DeepMind

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε πεδία όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόληψη φυσικών καταστροφών

Η ψευδαίσθηση της «άτρωτης» επιχείρησης και η πραγματική αξία της ασφάλισης

Η Feel Safe Insurance υπενθυμίζει ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι πιο ευάλωτες, ακριβώς επειδή δεν έχουν μεγάλα περιθώρια αντοχής

Τα τρία μέτωπα των ασφαλιστικών υγείας

Τα θέματα με τον Δείκτη Υγείας, τις αποζημιώσεις και τον καθορισμό των ασφαλίστρων βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο...

Interamerican: Στρατηγική συνεργασία με την ΕΟΔ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών – Βίντεο

Η ασφαλιστική συνέβαλε στην επισκευή του σκάφους RESCUE 1 και σε σειρά βίντεο που μετατρέπουν τη γνώση σε πράξη και την πρόληψη σε κουλτούρα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς και γιατί από Τραπεζικός έγινα Ασφαλιστής

Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του κ. Μελά Γιαννιώτη, στο υπό έκδοση βιβλίο «Καπνέμποροι και Καπνασφαλιστές»

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας του IEP μάς κατατάσσει πάνω από χώρες που θεωρούμε πιο «επικίνδυνες» βάσει γεωγραφικής θέσης

Ασφάλιση κατοικίας: Πώς θα «ξεκολλήσει» η αγορά από τα χαμηλά ποσοστά διείσδυσης; 

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτήν την εικόνα και πώς μπορεί αυτή να αναστραφεί προς όφελος όλων

Η τρομοκρατία και οι πολιτικοί κίνδυνοι αναδύονται ως δύο πολύ σημαντικές απειλές για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ασφάλεια

Προς επανεξέταση ο τρόπος με τον οποίο κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικοί μηχανισμοί διαχειρίζονται τον κίνδυνο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έκτακτη ενίσχυση 84.390 ευρώ στον Δ. Πατρέων για τους πυρόπληκτους της 12ης Αυγούστου

Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης αποσκοπεί στην κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάστασης οικοσκευής

Ευρώπη Holdings: Κερδοφόρα εκκίνηση στο α΄ εξάμηνο 2025 με εκτόξευση αποτελεσμάτων στις ασφαλιστικές δραστηριότητες

Ο ασφαλιστικός μετασχηματισμός της Ευρώπη Holdings αποδίδει ήδη καρπούς, όπως ισχυρή κερδοφορία, ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και εξαιρετικές προοπτικές

Ο ΠΣΑΣ γιορτάσε την Ημέρα του Ασφαλιστή με δράση αλληλεγγύης στη δομή των Οινοφύτων

Λ. Αποστολιώτης: «Η Ημέρα του Ασφαλιστή μάς υπενθυμίζει γιατί επιλέξαμε αυτό το επάγγελμα: για να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και να προστατεύουμε ζωές»

Ο Πάνορμος γιορτάζει και κοιτάζει ψηλά

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο μοναδικός Συνεταιρισμός Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και επέλεξε να τιμήσει την πορεία του ανήμερα της γιορτής του Ασφαλιστή

Οι Ασφαλιστές Λάρισας για τη 17η Σεπτεμβρίου: Να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία πιο ασφαλή και αισιόδοξη

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νομού Λάρισας εύχεται σε όλους τους συναδέλφους χρόνια πολλά, με δύναμη και έμπνευση στο λειτούργημά τους