back to top
24.5 C
Athens
Σάββατο 6 Ιουνίου 2026

ΙΑΝΟΣ και αποζημιώσεις: Στοίχημα για το προφίλ της ασφαλιστικής αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν τα οφέλη της ασφάλισης – όπως είθισται δυστυχώς να συμβαίνει σε δύσκολες στιγμές – είναι η άμεση στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «ΙΑΝΟΣ» σε νησιά του Ιονίου και στην Θεσσαλία.

- Advertisement -

Όπως συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας όταν και υπήρξαν άμεσες πρωτοβουλίες από την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι και τώρα ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αποτελεσματικότητα και η άμεση αντιμετώπιση στα αιτήματα και τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ένα τέτοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου καλώντας τις εταιρείες να ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά με ταχύτητα, συνέπεια και ευαισθησία στην καταγραφή και αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας, εκπληρώνοντας το ρόλο τους.

- Advertisement -

«Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται με συνεχή αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και Πολιτεία, να είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση πρωτίστως για να μην χαθούν άλλες ζωές αλλά και να προστατεύσουμε τους κόπους μιας ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εμπειρία φυσικά που έχει ο ασφαλιστικό κλάδος στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών είναι σαφώς μεγαλύτερη έναντι του COVID-19. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, ο κλάδος έπρεπε να διαχειριστεί από την πλευρά του πληθώρα δύσκολων καταστάσεων σε Μάνδρα και Μάτι Αττικής, σε Χαλκιδική, στην Εύβοια φέτος κ.α.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, η ασφαλιστική συνείδηση και το πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων όσον αφορά την περιουσία των Ελλήνων παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Θεσσαλία (Καρδίτσα κυρίως) κάνουν λόγο για ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων και κατοικιών που είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως κάτι λιγότερο από 1 στα 6 σπίτια είναι ασφαλισμένα πανελλαδικά και αυτό σε σημαντικό βαθμό λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης που απαιτείται για την λήψη στεγαστικού δανείου.

Οι στοχευμένες προτάσεις της αγοράς για κίνητρα στην ασφάλιση πρώτης κατοικίας ή ανάγκη για ΣΔΙΤ ώστε να καλυφθούν οι ιλιγγιώδεις ζημιές που πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο και βαραίνουν την Πολιτεία είναι πολλές και γνωστές.

Μέσω των συμπράξεων, οι ασφαλιστές – μεταξύ άλλων – μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τα «εργαλεία»  για την αξιολόγηση των κινδύνων, να πωλούν εξειδικευμένα ασφαλιστήρια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρέχουν συμβουλές στο κράτος κατά τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις είναι δυνατόν να λειτουργούν ως αντασφαλιστές τελευταίου βαθμού, αναλαμβάνοντας κινδύνους πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο ζημίας.

Σε κάθε περίπτωση, στις δύσκολες αυτές ώρες, αφενός σημασία έχει η ουσία – η αποζημίωση, δηλαδή, και η ανακούφιση των πληγέντων – , αφετέρου και η επικοινωνία για το πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι «σύμμαχος» σε κάθε δύσκολη περίσταση…

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η INTERAMERICAN υπενθυμίζει την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – Έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία

«Ενημερωνόμαστε, προλαμβάνουμε, προστατεύουμε τη φύση και όσα έχουν αξία»

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

«Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ο ασφαλιστικός πράκτορας δεν είναι μόνος

Η Χρ. Φυτέα, Πρ. Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων ΕΕΑ, εξηγεί γιατί η ένταξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη δράση αποτελεί σημαντική θεσμική νίκη

Η πρόκληση και η ευκαιρία της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Ομιλία του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα στο 2o Διεθνές Κοινό Συνέδριο Χρηματοπιστωτικού Δικαίο

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Affidea και Novo Nordisk ενώνουν δυνάμεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

ΜoU για δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, καθώς και πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πρόληψη και τη φροντίδα

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

«Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ο ασφαλιστικός πράκτορας δεν είναι μόνος

Η Χρ. Φυτέα, Πρ. Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων ΕΕΑ, εξηγεί γιατί η ένταξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη δράση αποτελεί σημαντική θεσμική νίκη

NN Hellas: Ανακοίνωση για τις αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα υγείας

«Συμμορφωνόμαστε πλήρως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και αναμένουμε τη δημοσίευση του νέου δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ» επισημαίνει μεταξύ άλλων η εταιρεία