back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

Μόλις 1% των Ελλήνων με αντισώματα έναντι του νέου ιού!

Μόλις 1% ήταν ο οροεπιπολασμός έναντι του νέου κορωνοϊού την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης σε μέλη του πανεπιστημίου Αθηνών. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι για την “ανοσία αγέλης” χρειαζόμαστε ποσοστό άνω του 60%, βλέπουμε ότι η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένει το μοναδικό μας όπλο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Life”Στην εργασία αυτή, τα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών που εργάζονται στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συλλέχθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020, αναλύθηκαν με ειδικό και ευαίσθητο τεστ για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού.

- Advertisement -

Τα αποτελέσματα έδειξαν χαμηλό επιπολασμό αντισωμάτων της τάξης του 1%, αφού με το τεστ αντισωμάτων, που χρησιμοποιήθηκε, μόνο 25 δείγματα βρέθηκαν θετικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο 6 από τους 25 γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί αφού δεν είχαν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Η μελέτη συνεχίζεται και στόχος είναι να ελεγχθούν συνολικά 5.000 δείγματα, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα μέχρι και τον Οκτώβριο. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν 15 καθηγητές του ΕΚΠΑ από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Οι Καθηγητές Ουρανία Τσιτσιλώνη, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναλύουν τα κυριότερα συμπεράσματα:

- Advertisement -
  • Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος ειδικά για όσους εργάζονται στις Πανεπιστημιακές Κλινικές-Κέντρα Αναφοράς για την COVID-19.
  • Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο συνολικός επιπολασμός το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2020 ήταν 1,0% και ο σταθμισμένος επιπολασμός 0,93% με βάση την ηλικιακή κατανομή της απογραφής του πληθυσμού της Αττικής του 2011.
  • Οι άνδρες είχαν υψηλότερο επιπολασμό (1,05%) σε σχέση με τις γυναίκες (0,84%), όπως επίσης υψηλότερος επιπολασμός παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 55-74 ετών (1,42%) σε σύγκριση με τις νεαρότερες ηλικίες (0,67% στους εθελοντές ηλικίας 18-34 ετών και 0,78% στο εύρος ηλικίας των 35-54 ετών).
  • Όπως ήταν αναμενόμενο και σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη σε επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα όσοι ανήκουν σταΤμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής) εμφάνισαν διπλάσιο επιπολασμό (1,43%), σε σχέση με όσους δραστηριοποιούνται σε άλλες Σχολές και Τμήματα του ΕΚΠΑ (0,65%).
  • Πολύ σημαντικά στοιχεία αντλήθηκαν από το πρόσφατο ιστορικό των εθελοντών δοτών. Συγκεκριμένα, 14 από τα 25 θετικά δείγματα (56%) ανήκαν σε μέλη του ΕΚΠΑ που ταξίδεψαν πρόσφατα (τους τελευταίους 5-8 μήνες) κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ποσοστό περίπου 50% ανέφεραν επαφή με θετικό ή ύποπτο κρούσμα για COVID-19 και μόνο 6 στα 25 θετικά δείγματα (24%) γνώριζαν ότι μολύνθηκαν και είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία λοίμωξης  με μοριακό τεστ (RTPCR) για το νέο κορωνοϊό.
  • Ως προς τα συμπτώματα που ανέφεραν ότι παρουσίασαν οι θετικοί για αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 εθελοντές-δότες, οι περισσότεροι ανέφεραν πυρετό και πονοκέφαλο, και σχεδόν οι μισοί (48%) απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης.
  • Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της ανάλυσης ήταν ότι ένας στους 3 θετικούς για αντισώματα εθελοντές-δότες (36%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικοί, δηλαδή παρόλο που ήρθαν σε επαφή με τον SARS-CoV-2 και ανέπτυξαν αντισώματα, δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα της νόσου.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν το «ολιστικό» γίνεται άλλοθι για το «τα κάνω όλα»

Μια μεγάλη παρανόηση επιχειρεί να αποσαφηνίσει η Δρ. Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι, πώς εφαρμόζεται, ποιες είναι οι ενδείξεις της

Μια από τις πιο άμεσα δραστικές παρεμβάσεις της σύγχρονης ιατρικής, που απαιτεί οργανωμένη μονάδα, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

GAMA Global: Νέα προσέγγιση στην ηγεσία με έμφαση στην ομαδική απόδοση

Η σημασία της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας για την απόδοση των οργανισμών αναδεικνύει η GAMA Global στη νέα έκδοση της σειράς «Great Ideas»

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αξονική τομογραφία με την εγκατάσταση του SOMATOM go.Top

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital ανακοινώνουν την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου SOMATOM go.Top

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Agora στη μεγάλη συνάντηση του ΣΕΜΑ

Την παρουσία της στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στο Ble Pavillon, έδωσε η Agora Insurance

Νέα υπενθύμιση για τα ανασφάλιστα οχήματα από το Επικουρικό Κεφάλαιο

Στο ζήτημα της ασφάλισης των οχημάτων και των συνεπειών που δημιουργεί η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων επανέρχεται το Επικουρικό Κεφάλαιο

Η αξία δεν είναι στη διάκριση, αλλά στη διάρκεια

Στην ασφαλιστική αγορά, οι διακρίσεις έχουν αξία. Όταν όμως μια διάκριση επαναλαμβάνεται για 27 συνεχόμενα χρόνια, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται

GAMA Global: Νέα προσέγγιση στην ηγεσία με έμφαση στην ομαδική απόδοση

Η σημασία της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας για την απόδοση των οργανισμών αναδεικνύει η GAMA Global στη νέα έκδοση της σειράς «Great Ideas»

GDPR και Digital Omnibus: Η Insurance Europe ζητά ξεκάθαρους κανόνες για την αξιοποίηση των δεδομένων

Τη σημασία της μεγαλύτερης νομικής σαφήνειας γύρω από το τι συνιστά προσωπικό δεδομένο βάσει του GDPR αναδεικνύει η Insurance Europe