back to top
10.4 C
Athens
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

Test Covid -19 σε ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές

Ο ΕΔΟΕΑΠ, πάντοτε στο πλευρό των  ασφαλισμένων του και στηρίζοντας την ανάγκη για αδιάλειπτη λειτουργία των ΜΜΕ, ανακοινώνει ότι καλύπτει το κόστος για τη διενέργεια test Covid-19 σε προληπτική βάση, για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επάνοδο των εργαζομένων – αμέσων μελών από τις  διακοπές, με έμφαση σε αυτούς που απασχολούνται στην «πρώτη γραμμή» της Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας καλούμε κάθε επιχείρηση ΜΜΕ  να στείλει συγκεντρωτικές λίστες με τα στοιχεία των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν από διακοπές, από Δευτέρα 24 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, στο email gramarxiatrou@edoeap.gr   (τηλέφωνο επικοινωνίας 2107264-807 και 818). Το μέτρο δεν αφορά μεμονωμένους ασφαλισμένους που ενδεχομένως θα ήθελαν να εξεταστούν προληπτικά. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι ισχύει η προγενέστερη απόφαση του Οργανισμού πως τα ύποπτα κρούσματα θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

- Advertisement -

Το προληπτικό test θα διενεργείται σε συγκεκριμένα κέντρα με τα οποία έχουμε συμβληθεί και θα καλύπτεται πλήρως, με την ακόλουθη διαδικασία:

  1. αποστολή email από την επιχείρηση, με τις συγκεντρωτικές λίστες στο gramarxiatrou@edoeap.gr
  2. η Γραμματεία Αρχιάτρου θα έρχεται σε επαφή με τα συμβεβλημένα κέντρα για την εύρεση διαθέσιμης ημερομηνίας (συμπεριλαμβανομένου και του Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας του ΕΔΟΕΑΠ)
  3. ενημέρωση από τη Γραμματεία Αρχιάτρου, της επιχείρησης για την ημερομηνία και το κέντρο διεξαγωγής του test.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι πανελλαδικά πραγματοποιούνται, από όλους τους φορείς, πάνω από 10000 τεστ καθημερινά και λόγω του μεγάλου όγκου υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των αντιδραστηρίων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει εξασφαλίσει, μία καταρχήν, σημαντική διαθεσιμότητα τόσο σε αντιδραστήρια, όσο και σε χρόνο διενέργειας των test, η οποία όμως λόγω της εποχικής έξαρσης δεν είναι ανεξάντλητη και για αυτό οτιδήποτε πρέπει να γίνεται με φειδώ και ορθή αξιολόγηση.

- Advertisement -

Τονίζουμε ότι λόγω του τεράστιου όγκου πολιτών, οι οποίοι συρρέουν σε διαγνωστικά κέντρα για να υποβληθούν στο  test, επιστρέφοντας από διακοπές – και δεδομένου ότι ήδη η χωρητικότητα των εργαστηρίων έχει ξεπεραστεί –  δεν μπορούμε να εγγυηθούμε απόλυτα την άμεση εξυπηρέτηση από συμβεβλημένα κέντρα, τόσο για τη διενέργεια της εξέτασης, όσο και για την παραλαβή των αποτελεσμάτων.

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ο ΕΔΟΕΑΠ δίνει  τη δυνατότητα στους  ασφαλισμένους να απευθυνθούν σε μη συμβεβλημένα, εφόσον η ημερομηνία που θα οριστεί – έπειτα από τη συνεννόηση Γραμματείας Αρχιάτρου ΕΔΟΕΑΠ και συμβεβλημένου κέντρου –  δεν εξυπηρετεί την επιχείρηση και θα αποζημιώνονται απολογιστικά μέχρι του ποσού των 80 ευρώ. Αντίστοιχη διαδικασία θα ισχύσει για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένα κέντρα, πάντοτε σε συνεννόηση με την επιχείρηση.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε, για την από ιατρικής πλευράς ορθή ενημέρωση των ασφαλισμένων μας σχετικά με την αξία του τεστ, να σας γνωστοποιήσουμε ότι:

-Πραγματοποιώντας  προσυμπτωματικό έλεγχο με τεστ σε εργαζόμενους που επιστρέφουν από διακοπές, είναι δυνατόν σε κάποιες περιπτώσεις να περιορίσεις την εξάπλωση της μετάδοσης του ιού στον εργασιακό χώρο, δεδομένου πως η λοίμωξη δυνατόν να  μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

-Ωστόσο, αν υπάρχει καθυστέρηση στη διενέργεια τεστ ή παραλαβής του αποτελέσματος, είναι δυνατόν η εφαρμογή του τεστ να συνοδεύεται και από αντίστοιχο διάστημα καραντίνας πριν από την επιστροφή στην εργασία. Ένα άτομο που εκτέθηκε στον ιό δυνατόν να εκδηλώσει τη νόσο μέχρι και 14 ημέρες μετά την έκθεση.  Ένα αρνητικό τεστ δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό και μη τήρηση όλων των απαραίτητων προστατευτικών  μέτρων- αποστασιοποίηση, καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, υγιεινή χεριών-  καθώς δεν εξασφαλίζει πως το άτομο δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Η λοίμωξη μπορεί να βρίσκεται σε φάση επώασης, ενώ υπάρχουν και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

-Θα μπορούσε να υπάρξει εξατομικευμένη αξιολόγηση του κινδύνου και με βάση αυτή να αποφασίζεται ποιοι από τους εργαζόμενους θα προηγούνται στην υποβολή τεστ. Το όφελος θα είναι σημαντικότερο εάν το τεστ γίνεται σε άτομα που επιστρέφουν από επιδημιολογικά επιβαρυμένους προορισμούς ή εάν μετείχαν σε επίφοβες εκδηλώσεις.

-Προτείνεται ακόμη, όπως προαναφέρεται, να δίνεται προτεραιότητα στους εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται στην «πρώτη γραμμή», σε νευραλγικές θέσεις των επιχειρήσεων και έρχονται σε επαφή με πλήθος ανθρώπων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθελοντική αιμοδοσία στον ΕΔΟΕΑΠ – Μια πράξη αγάπης και ζωής

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Ελπίς», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Οργανισμού

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ από την Affidea

Η Affidea καλύπτει πλήρως τη συμμετοχή ως το τέλος του έτους, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων συνεργασίας με τον Οργανισμό

Τι πέτυχε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος και έκταση έργο που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το εμβολιαστικό προγράμμα COVID-19 στην Ελλάδα

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 17 εκατ. Ευρωπαίοι με Long COVID

Εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν με long covid τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Εκτιμάται ότι 17 εκ. Ευρωπαίοι είχαν συμπτώματα διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών το 2020 και 2021.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Tο MyHealth App πέρασε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται από την Πέμπτη στο myHealth App, το οποίο πλέον ενσωματώνει τον προσωπικό βοηθό υγείας πολίτη «MyHealth Agent»

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει στασιμότητα στη Δημόσια Υγεία

Για κυβερνητικές θριαμβολογίες κάνει λόγο η Ομοσπονδία και περιφρόνηση προς την ταλαιπωρία των πολιτών, που πληρώνουν από την τσέπη τους εντός και εκτός ΕΣΥ

Η καρδιολογία πρωτοπορεί και εξελίσσεται στο ΥΓΕΙΑ: 15 χρόνια Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων

Το Τμήμα έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για τις πιο προηγμένες τεχνικές διαδερμικής θεραπείας βαλβιδοπαθειών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ασφαλιστική αγορά στο προσκήνιο του «TOURISM AHEAD»

Το Ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΤΕ επιστρέφει στις 17/12 στο Ωδείο Αθηνών, με συμμετοχή της ΕΑΕΕ και θεματικές που αναδεικνύουν τη συμβολή της ασφάλισης

Σίμος Μασέλης: «Ο πραγματογνώμονας είναι ο θεματοφύλακας της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στην ασφαλιστική αγορά»

Ο πρόεδρος του HALA μιλά στον Λ. Ρόδη για τη στρατηγική σημασία της πραγματογνωμοσύνης, τις προκλήσεις αλλά και τη νέα εποχή συνεργασιών

Νέα εποχή για το Αποκλειστικό Δίκτυο της Groupama Ασφαλιστικής

Η νέα γενιά Συντονιστών Ομάδων και Γραφείων, που έχει προκύψει από τον πυρήνα της εταιρείας, θα συμβάλει στην επίτευξη ενός φιλόδοξου στρατηγικού στόχου

Δήλωση Γ. Χατζηθεοδοσίου για τις εκλογές της ΕΣΑΠΕ

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισημαίνει ότι η συμμετοχή στη διαδικασία αποτύπωσε ένα ακόμα μήνυμα ενότητας και ισχυρού ενδιαφέροντος για τον κλάδο

ΜΙΝΕΤΤΑ: Εβδομάδα ΕΚΕ για 7η χρονιά, με δράσεις για τον συνάνθρωπο

Η ασφαλιστική δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να συμμετάσχουν ενεργά σε δράσεις προσφοράς, εκπαίδευσης και αλληλεγγύης