Αυτό που παραμένει είναι πρωτότυπο όχι το αντίγραφο

Της Ελενας Ερμείδου

Συνηθίζουμε να υπερτιμάμε τι κάνουμε για αυτό δεν ακούμε. Συνηθίζουμε να δηλώνουμε περήφανοι, για κάθε τι ασήμαντο που αντιγράφουμε, για αυτό και δεν ξέρουμε να εκτιμάμε, χάνουμε τα σημαντικά και τα πρωτότυπα. Συνηθίζουμε να ποστάρουμε τα σχέδια μας, ανταγωνιζόμαστε τα λάϊκ, για αυτό και δεν βλέπουμε. 

Πολλοί πιστεύουν ότι έχουν την αποκλειστικότητα, για αυτό και αν τύχει στην πραγματική ζωή / οικονομία να δουν κάτι άλλο φοβούνται. Ο φόβος προέρχεται από κακή αντίληψη. Η κακή αντίληψη και το εγώ υπερισχύει, εκτός αν είσαι ελεύθερος, έτσι οι περισσότεροι σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια για να νικήσουν τα εμπόδια.  Υπάρχουν και αυτοί που έχουν τόλμη και θάρρος, αυτοί που και βλέπουν τι θα τους πάει μπροστά.

Τι θα γίνει με την ασφαλιστική αγορά, για πόσο ακόμα θα υπερεκτιμάει τον εαυτό της στην Ελλάδα, πότε θα δηλώσει παρούσα στο εγχώριο και διεθνές γίγνεσθαι; Πόσες φορές ακόμα θα δηλώσει περήφανη για τι υλικά και λεφτά δώρισε επί των ημερών του κορωνοϊού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πόσες φορές ακόμα θα δηλώσει για τις εφευρέσεις της ψηφιακής τεχνολογίας που υιοθέτησε για να διευκολύνει την εργασία εξ’ αποστάσεως;

Οι προσφορές είναι καλές, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από προσφορές, αν δεν υπάρξουν οργανωμένες συνέργειες, χάνονται την επόμενη ημέρα. Η εξ’ αποστάσεως εργασία δεν παράγει τα ίδια αποτελέσματα για όλα τα επαγγέλματα, οπότε ας μην μιλάμε για οφέλη, υπάρχουν και οι ζημιές. Και ας μην παραβλέπουμε την γιγαντιαία αύξηση των cyber κρουσμάτων στις πλατφόρμες Zoom και Microsoft.

H εγχώρια ασφαλιστική αγορά δεν έχει από πάνω της μόνιμο άστρο, ο κόσμος προχωράει, οι απαιτήσεις και οι ανάγκες αλλάζουν και δεν φτάνει μόνο να το αναπαράγουμε, πρέπει να κάνουμε αυτά που λέμε, άλλως δημιουργούμε ηχορύπανση.

Η αντίληψη δύσκολα αλλάζει γιατί όπως και να είναι βολεύει αυτό που κάνουμε και ας είναι ‘δαπανηρό’ .  Πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολυτέλεια της αδράνειας. Θα το κάνουν αυτοί που θέλουν να ξεχωρίσουν. Αυτοί που πρωτοτυπούν όχι αυτοί που αντιγράφουν. Αυτοί θα παραμείνουν στην αγορά αυτή.  Αυτοί που ξέρουν να περπατάνε με την ομάδα, αλλά και όταν υπάρχουν δυσκολίες ξεχωριστά που αλληλοσυμπληρώνουν στοιχεία.

Η στήλη έχει γράψει όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και που σήμερα πάμε διακοπές πολλά ‘πρέπει’ για την ασφαλιστική αγορά. Ας γράψει και  άλλο ένα διαφορετικό από τα άλλα, είναι το θέμα της διαφθοράς και του τρίπτυχου ESG που απασχολεί τον κλάδο διεθνώς  με τις Ασφαλιστικές Ενώσεις της ΕΕ και τις Εταιρείες να έχουν κάνει ήδη βήματα προσέγγισης

Η διαφθορά αποτελεί μέρος του πυλώνα διακυβέρνησης του τρίπτυχου ESG. Η διαφθορά επίσης συσχετίζεται άμεσα με το underwriting.  Και για όποιον πιστεύει ότι το πεδίο δεν είναι ευρύ. Η διαφθορά περιλαμβάνει την απόκτηση χρηματικών ή άλλων πλεονεκτημάτων για αυτόν που πράττει  ή για τους στενούς συνεργάτες ή συγγενείς του. Μορφές διαφθοράς είναι η λήψη ή η δωροδοκία και η ευνοιοκρατία σε αντάλλαγμα για προσωπικά κέρδη,νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση, απάτη, κλοπή, παραποίηση λογαριασμών, συγκρούσεις συμφερόντων και εκβιασμό, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Μεταξύ άλλων οι μεγάλης κλίμακας αποτυχίες εταιρικής διακυβέρνησης όπως η διαφθορά ή η απάτη μπορούν να βάλουν ολόκληρες εταιρείες σε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο ή να τις οδηγήσουν σε πτωχεύσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την υψηλή συνάφεια του θέματος με τους παράγοντες ESG. Τι έχει κάνει η ελληνική αγορά για αυτό; 

Καλό καλοκαίρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*