back to top
21.6 C
Athens
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026

Που να στηριχτούν οι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Οικονομικά κίνητρα,  ένωση αγορών κεφαλαίων, ψηφιοποίηση,  τρία σημεία που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη τους οι ασφαλιστές στην μετα-κορωνοϊό εποχή.

- Advertisement -

Χρειάζονται βιώσιμα οικονομικά κίνητρα για να επανέλθουν οι επιχειρήσεις σε κανονική τροχιά ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να  επικεντρώσει τις δυνάμεις της, ανάλογα στην αγορά.

Ξεκινώντας τα λόμπυ των ασφαλιστών ας πιέσουν την ΕΕ για μία πανευρωπαϊκή τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα, βάσει της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει.

- Advertisement -

Επιπλέον στις επιχειρήσεις  θα πρέπει να δοθεί το κίνητρο να κάνουν τις προτάσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους πιο βιώσιμες. Οι πρόσθετες προδιαγραφές, απαιτήσεις και υπερβολικές ρυθμίσεις αποδυναμώνουν την τάση για επενδύσεις, αντίθετα αποδυναμώνουν  τις αποδόσεις.

Οι ασφαλιστικές  – ασφαλιστές και ΕΕ καλούνται να επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και υποστήριξη βιώσιμων έργων ανάπτυξης ώστε να τα καταστήσουν ελκυστικά προς ιδιώτες και επενδυτές.

Ένωση κεφαλαιαγορών

Για να πατήσουν πάνω σε αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Ένωση Κεφαλαιαγορών, κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κατακερματισμός εντός της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα παύσει να αποτελεί πρόβλημα καθώς θα βελτιωθούν οι ροές κεφαλαίων εντός της ευρωπαϊκής νομισματικής ζώνης. Ένα άλλο όφελος θα ήταν η μειωμένη εξάρτηση από τους αμφιλεγόμενους μηχανισμούς δημοσιονομικής εξισορρόπησης στην ευρωζώνη.

Το Brexit αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα στις ροές των κεφαλαιαγορών. Μια αρνητική  εξέλιξη συνεπάγεται ότι οι ασφαλιστές θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζονται περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες σε υποδομές. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού ας επαναλάβουμε βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των έργων και τις αποδόσεις.

Ψηφιοποίηση

Οι προοπτικές για τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς  για τις επιχειρήσεις που θέλουν να μείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών είναι εξαιρετικές.  Χρειάζεται ένα ομοιόμορφο, κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της καινοτομίας προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι  δίκαιο, διαφανές, απαλλαγμένο από παραθυράκια.

Οι ασφαλιστές υποστηρίζουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και το σχέδιο της ΕΕ με στόχο την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού των δεδομένων για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία στην Ευρώπη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα επαρκώς υπόψη τους πιθανούς κινδύνους.

Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής εξετάζει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της AI. Το κύριο μέλημα των ασφαλιστικών  είναι να αποφύγουν τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια ή της υπερβολικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Από τα αυτοκίνητα του ’73 στα έξυπνα αυτοκίνητα του σήμερα… H ανάγκη για προστασία, όμως, παραμένει σταθερή

Την εξέλιξη αυτή αναδεικνύει η ασφαλιστική μέσα από μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της αυτοκίνησης μέχρι σήμερα

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο Π. Κούβαλης στο UNCHAIN Festival: Η εμπιστοσύνη και η εμπειρία πελάτη θα ξεχωρίσουν τους ασφαλιστές του μέλλοντος

O COO της INTERAMERICAN έλαβε μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Concept to Carrier: Building, Scaling and Transforming Insurance Companies»

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όταν το εισόδημα δεν φτάνει μέχρι το αύριο

Η ασφαλιστική συνείδηση δεν χτίζεται μόνο με ενημερωτικές καμπάνιες και περισσότερα προϊόντα. Χρειάζεται και κάτι ακόμη: την οικονομική δυνατότητα του πολίτη να ασφαλιστεί.

Ηλεκτρικά πατίνια: Τι καλύπτει η υποχρεωτική ασφάλιση και ποιο είναι το πρόστιμο

Τι συμβαίνει όταν ένα ηλεκτρικό πατίνι πέσει πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο ή τραυματίσει έναν πεζό; Ποιος αναλαμβάνει το κόστος της ζημιάς

Τράπεζα της Ελλάδος:  Άνοδος ασφαλίστρων, υποχώρηση του δείκτη φερεγγυότητας

Αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων και διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος

Τροχαία ατυχήματα με οχήματα από το εξωτερικό: Τι πρέπει να γνωρίζουν οδηγοί και ασφαλιστές

Τι συμβαίνει όταν ένα τροχαίο ατύχημα σημειώνεται στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα και το εμπλεκόμενο όχημα είναι ασφαλισμένο στο εξωτερικό;

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την αποσαφήνιση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων ζητά η ευρωπαϊκή ασφαλιστική ομοσπονδία 

Την ανάγκη να περιοριστεί η νομική αβεβαιότητα κατά την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) αναδεικνύει η Insurance Europe

Έρευνα ΕΑΕΕ : Περισσότερες από 521.000 ασφαλιστικές καλύψεις Αστικής Ευθύνης για την Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ολοκλήρωσε την ετήσια έρευνα για τα στατιστικά στοιχεία της Ασφάλισης Γενικής Αστικής Ευθύνης

Ερρίκος Μοάτσος: Ανάγκη περιορισμού του ασφαλιστικού κενού απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Την ανάγκη περιορισμού του ασφαλιστικού κενού απέναντι στις φυσικές καταστροφές ανέδειξε ο Ερρίκος Μοάτσος, διευθύνων σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστικής

Νέα πτώση ασφαλίστρων -10% τα ασφάλιστρα περιουσίας, τάσεις κλάδων, χώρες

Μεγάλη πτώση καταγράφεται στα ασφάλιστρα περιουσίας -10%  το τρίτο τρίμηνο του 2026 μετά από μία πτώση τριών συνεχόμενων τριμήνων

HDI Global: Νέα επικεφαλής για τις ασφαλίσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας

Η HDI Global τοποθέτησε τη Sheena Williams στη θέση της Global Head of Sport, Leisure & Entertainment (SLE), με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς