back to top
17 C
Athens
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Παραμένουμε ανασφάλιστοι αλλά υπάρχουν τάσεις αύξησης για ασφάλιση Υγείας

του Βάιου Κρόκου

Γνωστές στρεβλώσεις, προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες με τις οποίες μπορεί να αναδειχθεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε ειδικό πάνελ στο συνέδριο του Economist “The Silver Tsunami: Overcoming the waves of an ageing population in the shadow of Covid-19”.

- Advertisement -

Τόνισε για την ανάγκη να υπάρξουν συμπράξεις (ΣΔΙΤ) για καλύψεις έναντι της πανδημίας, μίλησε για το υψηλό κόστος που επωμίζονται οι Έλληνες στον τομέα της Υγείας αναδεικνύοντας παράλληλα για μια ακόμη φορά το γεγονός πως παραμένουμε ανασφάλιστοι.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε πολλοί και καταστροφικοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, πλην των συνεπειών του COVID-19. Κρίσιμοι κίνδυνοι αποτελούν το δημογραφικό – συνταξιοδοτικό ή οι καταστροφικοί σεισμοί.

- Advertisement -

“Ιδιαιτερότητα της πανδημίας είναι ότι χτυπάει παντού και πολλούς ταυτόχρονα. Τόσο σε θέματα Υγείας όσο και σε θέματα διακοπής επιχειρηματικών εργασιών, είναι απαραίτητες οι συμπράξεις με το Δημόσιο ο οποίος πρέπει να είναι ο τελικός αντασφαλιστής”, σημείωσε.

“Το προηγούμενο διάστημα, ασφαλιστικές εταιρείες επέκτειναν τις καλύψεις τους και στήριξαν τους ασφαλισμένους όταν χρειάστηκε”, συμπλήρωσε.

Ενδιαφέρον για ασφάλιση Υγείας, μετά την πανδημία

Για μια ακόμη φορά, ανέδειξε το ζήτημα ότι στην Ελλάδα «παραμένουμε ανασφάλιστοι», ενώ επί τάπητος έθεσε για μια ακόμη φορά το υψηλό κόστος στην Υγεία, όταν «το 2018 πληρώσαμε 14,5 δις για την υγεία και από αυτά καλύφθηκαν 500 εκατ. από την ιδιωτική ασφάλιση και οι πολίτες πλήρωσαν 5,5 δισεκατομμύρια από την τσέπη τους. Τα υπόλοιπα 8 δισ τα πλήρωσε το κράτος».

Μόνο 1,5 εκατ. Έλληνες έχουν συμπληρωματικά ιδιωτική ασφάλιση. Ωστόσο τόσο στην οικονομική κρίση το ποσοστό που έχουν ιδιωτική ασφάλιση δεν μειώθηκε όσο και τώρα με την πανδημία υπάρχουν τάσεις αύξησης παρά την σχετική στήριξη του Δημοσίου (για τις ανάγκες του COVID-19), όπως τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου λείπουν τα φορολογικά κίνητρα όπως πχ να εκπίπτει το ασφάλιστρο στην αγορά ασφάλισης Υγείας.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε για τις διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια που ξεκίνησαν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αναφορικά με προτάσεις για συμπράξεις στην Υγεία με στόχο η ιδιωτική ασφάλιση να γίνει ακόμα πιο φθηνή και προσιτή…

διαβάστε: Χρ. Σαρδελής: Η πρόοδος των οικονομιών συμβαδίζει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς

επίσης: Στ. Κωνσταντάς: Απαραίτητες οι συμπράξεις για την στήριξη συντάξεων και αποταμίευσης

Σχετικές δημοσιεύσεις

22 εκατ. ευρώ η ασφαλιστική απάτη σε δύο χρόνια – 13.024 υποθέσεις στο μικροσκόπιο

Περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εντοπίστηκαν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Νέα συζήτηση για την ασφάλιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές στα μέσα του Οκτώβρη από την ΕΑΕΕ

Τη σχέση πρόληψης, ασφάλισης και ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές αναδεικνύει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #2 – UNDERWRITING: Ποιος αποφασίζει αν ένας κίνδυνος ασφαλίζεται;

Ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων ζητά ασφαλιστική κάλυψη για την περιουσία του, την αστική ευθύνη και την απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

Cyber Parable: Από την Τροία στο Σύγχρονο Datacenter – Τα Διδάγματα της Κλασικής Αρχαιότητας για τη Ψηφιακή Ανθεκτικότητα

Στην αρχαία Τροία, τα τείχη δεν έπεσαν από βίαιη εισβολή, αλλά από ένα «δώρο» που έγινε δεκτό χωρίς έλεγχο.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μη χάσετε το πρώτο webinar (Το event ως εργαλείο εταιρικής ταυτότητας) της EventAtlas Academy

Πώς ένα corporate event μπορεί να εκφράσει την ταυτότητα και τις αξίες ενός οργανισμού μέσα από κάθε σημείο επαφής με το κοινό;

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #2 – UNDERWRITING: Ποιος αποφασίζει αν ένας κίνδυνος ασφαλίζεται;

Ένα ξενοδοχείο 250 δωματίων ζητά ασφαλιστική κάλυψη για την περιουσία του, την αστική ευθύνη και την απώλεια εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

ΕΑΕΕ – TSB: Στο τραπέζι το insurance gap και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το ασφαλιστικό κενό απέναντι στις φυσικές καταστροφές βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά

22 εκατ. ευρώ η ασφαλιστική απάτη σε δύο χρόνια – 13.024 υποθέσεις στο μικροσκόπιο

Περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εντοπίστηκαν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

ΜΙΝΕΤΤΑ: Κάλυψη υγείας και ζωής με τα προγράμματα Gen2

Συνδυασμό κάλυψης υγείας και βασικής ασφάλισης ζωής προσφέρουν τα προγράμματα Gen2 της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική