Οι μανούβρες των αντασφαλιστών

Μανούβρες σε δρόμο μετ’ εμποδίων κάνουν οι αντασφαλιστές για να αποφύγουν τις κακοτοπιές της πανδημίας.

της Ελενας Ερμείδου

Σε μελέτη της η KBRA ότι οι χρηματαγορές διόρθωσαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 μειώνοντας τις απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των αντασφαλιστών από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ενώ, το κλείσιμο της ψαλίδας ήταν ευπρόσδεκτο, αποκαθιστώντας οι αντασφαλιστές τα κεφάλαια τους, στην διάρκεια των ανανεώσεων ο κλάδος χρειάστηκε να δημιουργήσει νέα αποθεματικά για να καλύψει πιθανές ζημιές από τον Covid-19.

Τούτων δοθέντων η KBRA προειδοποιεί ότι η διασπορά των αποθεματικών ζημιών σε πολλές οικονομικές χρήσεις δύνανται να διαβρώσει την κερδοφορία του κλάδου, τροφοδοτώντας την σκλήρυνση των συνθηκών το 2021 και έπειτα.

Την περίοδο των ανανεώσεων τον Ιούνιο τα αντασφάλιστρα αυξήθηκαν 15% με 35% ανάλογα με την έκθεση κινδύνου περιοχών που είχαν τα συμβόλαια και τα επίπεδα ζημιών που είχε γράψει κάθε εταιρεία.

Σε γενικές γραμμές, οι αντασφαλιστές είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που δεν είναι καλά τιμολογημένες.  Αφορμή αυτών,  οι ανάγκες δημιουργίας αποθεματικών και ο κοινωνικός πληθωρισμός.

Προσθέτως των διορθώσεων στα αντασφαλιστικά τιμολόγια,  οι συνθήκες που διαμορφώνουν τις συμβάσεις σκληραίνουν, εντείνοντας την ανασφάλεια  έναντι του απωλειών από τον COVID-19 .

Η αγορά εξαρτάται σημαντικά από τα επενδυτικά ILS των οποίων η διαθεσιμότητα (capacity) κυμάνθηκε στο 40%. Αυτό ανάγκασε αρκετούς αντασφαλιστές να μειώσουν το capacity, ενώ άλλοι αναζήτησαν εναλλακτικές μεθόδους για να διαχειριστούν την έκθεση στους ισολογισμούς τους.

Το ενδιαφέρον να ξεφορτώσουν υποχρεώσεις και να αντλήσουν νέα κεφάλαια με στόχο να διατηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μία αγορά της οποίας οι όροι σκληραίνουν απότομα αυξάνεται. Περί τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια Η ΠΑ συγκεντρώθηκαν από την έναρξη της πανδημίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η KBRA αναμένει ότι η αγορά των  ILS συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων θα συρρικνωθεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα λόγω της μείωσης εισροής κεφαλαίων και της αύξησης της ζήτησης για περισσότερη διαφάνεια στις αναφορές  για τους όρους και τις συνθήκες από τους επενδυτές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*