Γιάννης Στουρνάρας, ΤτΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της επόμενης μέρας (video)

Σε μήνυμά του, στο πλαίσιο του 13ου Insurance Conference, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ευχαρίστησε αρχικά για την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτό το άκρως επίκαιρο συνέδριο, όπως χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι η πανδημία προκάλεσε πλήγματα στις οικονομίες του πλανήτη, χωρίς καμία εξαίρεση.

Κατά τον ίδιο, η χώρα μας ανταπεξήλθε στα νέα δεδομένα, πιο γρήγορα από άλλες, όπως και η ασφαλιστική αγορά.

“Διαδραματίσαμε ενεργό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, και των ασφαλισμένων. Δεδομένου ότι αναδείχτηκε η ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις κοινές προκλήσεις, η ΤτΕ έδωσε έμφαση στην EIOPA. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της EIOPA, ώστε να ναι πάντα έτοιμη. Πρώτο μέλημα ήταν να δοθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες το περιθώριο να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στο lockdown και την εξ’ αποστάσεως εργασία, δίνοντας δίμηνη παράταση υποβολής των στοιχείων τους, ώστε να προβούν σε αξιολόγηση της φερεγγυότητας, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων” Τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Συνεχίζοντας ανέφερε: Παρακινήσαμε τους διαμεσολαβητές να καθοδηγήσουν τους πελάτες τους, με νέα ψηφιακά μέσα, εκδώσαμε συστάσεις για επανεξέταση της πολιτικής των εταιρειών για μερίσματα και αμοιβές στα στελέχη, ενώ σε πανευρωπαικό επιπεδο η EIOPA ανέπτυξε ένα πλαίσιο αξιολόγησης της κατάστασης που συμμετέχει και η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Μέσω εισαγωγής υποχρέωσης ποιοτικών αξιολογήσεων και διμερούς επικονωνίας με στελέχη, η ΤτΕ αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι ασφαλιστικός κλάδος ανταπεξήλθε ικανοποιητικά, καθώς με τη χρήση τεχνολογιών εξασφάλισε γρήγορα την αδειάλλειπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων,  ωστόσο θα πρέπει να αναπτύξει νέες δικλείδες ασφαλείας καθώς η κατάσταση που διαμορφώθηκε ήδη θα συνεχιστεί.

Η πανδημία ανέδειξε το έλλειμμα ιδιωτικής ασφάλισης Ελλήνων καταναλωτών, κάτι που εν μέρει οφείλεται σε δικές τους αντιλήψεις, αλλά και λόγω της αδυναμίας του κράτους για αναγνώριση της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματικός μηχανισμός.

“Οι ασφαλιστικές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο ρόλο και με το κράτος ως τελικό αντασφαλιστή. Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της επόμενης μέρας” τόνισε.

δείτε επίσης:

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο IΝC20: Η ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης είναι επιβεβλημένη

13ο Insurance Conference: Ξεκίνησε το μεγάλο συνέδριο της ασφαλιστικής αγοράς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*