back to top
14.3 C
Athens
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026

Ειδικό τμήμα στο υπουργείο Υγείας για πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών

Αυτοτελές τμήμα για θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών συστήνεται στο υπουργείο Υγείας με το άρθρο 10 του νέου νόμου 4693, που αφορά την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως προβλέπει ο νέος νόμος (ΦΕΚ Α 116/17.6.2020), το νέο τμήμα έχει ως σκοπό την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, καθώς και μητρώων ασθενών. Οι αρμοδιότητές του είναι οι εξής:

- Advertisement -

α. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή άλλων Υπουργείων και Οργανισμών για την ανάπτυξη, επεξεργασία, επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

β. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή άλλων Υπουργείων και Οργανισμών για τη δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών.

- Advertisement -

γ. Η διαμόρφωση και παραμετροποίηση των κλινικών δεδομένων με ενιαία μορφή για το ΕΣΥ.

δ. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης μητρώων ασθενών και τη διαχείριση των εθνικών μητρώων ασθενών.

ε. Η ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (KEN/DRGs).

στ. Η ανάπτυξη μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και των Μητρώων Ασθενών (δείκτες audit), που θα αξιοποιηθούν στην εισαγωγή κανόνων ορθής συνταγογράφησης.

ζ. Η συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την ανάπτυξη, επεξεργασία, επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, για τη δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών, καθώς και για την ενσωμάτωση αυτών στα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

η. Η συνεργασία με εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς, όπως τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και την Ανώνυμη Εταιρεία «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ανώνυμη εταιρεία» (ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ) Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs, με σχετικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, με άλλα τμήματα ή διευθύνσεις ή όργανα του Υπουργείου Υγείας, με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών, καθώς και με επιστημονικές ομάδες εργασίας και επιτροπές με συναφές αντικείμενο για την επίτευξη των σκοπών του τμήματος.

θ. Η εισήγηση για συγκρότηση επιστημονικών ομάδων εργασίας με αντικείμενο τη γνωμοδότηση σχετικά με την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης ή/και τη δημιουργία, επεξεργασία και επικαιροποίηση των μητρώων ασθενών.

ι. Η αξιολόγηση και στατιστική επεξεργασία ανωνυμοποιημένων δεδομένων από τη χρήση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και των μητρώων ασθενών για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και βελτίωσης της παρεχόμενης φροντίδας στον τομέα της υγείας, για σκοπούς αρχειοθέτησης, επιστημονικής έρευνας ή στατιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 83 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43).

Το τμήμα στελεχώνεται από μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, που τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Παρέχεται η δυνατότητα να αποσπώνται για χρονικό διάστημα έως και 2 έτη στο εν λόγω τμήμα υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Υγείας, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη.

πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τραγωδία Χίου: Ηρωική η ανταπόκριση του Σκυλίτσειου – Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης προσωπικού

Τις στιγμές έντασης και συγκίνησης στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, αλλά και ζήτημα της υποστελέχωσης, ανέδειξαν οι ιατροί σε Συνέντευξη Τύπου

Προλαμβάνω: Προληπτική ασπίδα και για τη νεφρική δυσλειτουργία – 1,57 εκατ. παραπεμπτικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος Προλαμβάνω 5,2 εκατ. πολίτες έχουν κάνει εξετάσεις και 178 χιλιάδες έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα με κάποιο νόσημα

Καταγγελία νοσοκομειακών ιατρών για την κάλυψη των χειρουργικών περιστατικών στο Ν. Σητείας

Κίνδυνοι από την εφημερία ετοιμότητας χωρίς φυσική παρουσία, καθώς και από την πρακτική της τηλεφωνικής κλήσης μη εφημερεύοντος ιατρού

Κρίση στην επάρκεια αίματος: Σοβαρές ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο

Η κατάσταση έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, καθώς σε πολλά νοσοκομεία παρατηρούνται αναβολές μεταγγίσεων ή χορήγηση μειωμένων ποσοτήτων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τραγωδία Χίου: Ηρωική η ανταπόκριση του Σκυλίτσειου – Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης προσωπικού

Τις στιγμές έντασης και συγκίνησης στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, αλλά και ζήτημα της υποστελέχωσης, ανέδειξαν οι ιατροί σε Συνέντευξη Τύπου

Εξιτήριο για τη Σία Κοσιώνη – Συγκινητικό μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη και έκκληση για εμβολιασμό

Ο κ. Μπακογιάννης κάλεσε τους πολίτες να συμβουλεύονται τους γιατρούς και να εμβολιάζονται για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο

ΠΟΑΔ: Το «δικαίωμα στη λήθη» για τους επιζώντες καρκίνου γίνεται πράξη – Ίσοι όροι στην ασφάλιση ζωής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ομοσπονδία φέρνει στο προσκήνιο τον αγώνα της ενάντια στις διακρίσεις λόγω ιατρικού παρελθόντος

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Συνταξιοδοτικών Ασφαλίσεων από το ΕΙΑΣ

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης, την Τρίτη 10 και την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΚΠΟΙΖΩ για την απόφαση του Αρείου Πάγου που φέρνει ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες του ν. Κατσέλη

Μεταξύ άλλων η Ένωση αναφέρεται στον κομβικό ρόλο που είχε η παρέμβασή της, καθώς ανέδειξε τις σοβαρές συνέπειες του λανθασμένου υπολογισμού των τόκων

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Απόψε η βραδιά των κορυφαίων

Την Παρασκευή 6/2, η 23η Τελετή Απονομής των Επιχειρηματικών Βραβείων ΧΡΗΜΑ – #hraw25 θα αναδείξει τις επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία

Κερδοφορία και νέα στρατηγική τετραετίας στο 1ο Townhall της Τειρεσίας για το 2026

Στόχος της διοίκησης είναι η μετεξέλιξη της Τειρεσίας σε ένα σύγχρονο Γραφείο Πίστης, αντίστοιχο με τα πρότυπα μεγάλων διεθνών οργανισμών

Ενισχύεται το δυναμικό της Euroins – Επιθεωρητής Πωλήσεων Β. Ελλάδας ο Γ. Κυριακίδης

«Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μας με έμπειρα στελέχη αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας» δήλωσε η Γενική Διευθύντρια Α. Μουρατίδου

Pricefox.gr: Οδηγός για το myPROPERTY και την έκπτωση ΕΝΦΙΑ

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές από την online πλατφόρμα σύγκρισης τιμών