«Δίχτυ προστασίας» προσφέρει η χρήση μάσκας κατά την μολυσματική περίοδο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 και οι ασθενείς είναι πιθανόν να μολύνουν ακούσια σε άλλους.
Πρόκειται για μια μη φαρμακευτική παρέμβαση, εύκολη και φτηνή, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι παρεμβάσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως η ανίχνευση επαφών με χρήση εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα ή η ταχεία ανίχνευση περιπτώσεων μέσω μοριακών τεστ, δεν είναι εφικτές.
Δύο μαθηματικά μοντέλα αξιοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society Α (https://doi.org/10.1098/rspa.2020.0376), υποστηρίζοντας ότι η χρήση μάσκας από το κοινό θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας της COVID-19.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, Ευστάθιος Καστρίτης και τον Θάνο Δημόπουλο (Καθηγητή Θεραπευτικής και Πρύτανη του ΕΚΠΑ), που συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τη δυναμική της επιδημίας COVID-19 όταν το κοινό φορά μάσκες, με ή χωρίς επιβαλλόμενες περιόδους «κλειδώματος» (lock-down).
«Τα αποτελέσματά αυτά βασίζονται σε διαφορετικές, αλλά εύλογές τιμές για το ποσοστό που πληθυσμού που φορά την μάσκα (0% έως 100%) καθώς και την πιθανή προστασία που μπορεί να προσφέρει η μάσκα (25%, 50%, 75% ή 100%) τόσο όσον αφορά τα εκπνεόμενα μολυσματικά αερολύματα όσο και την προστασία που παρέχει για την εισπνοή τέτοιων αερολυμάτων» εξηγούν οι καθηγητές.
διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr