Η νέα εποχή βρίσκει την Εθνική Ασφαλιστική ακόμη πιο ισχυρή και πανέτοιμη για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Σε κάθε δύσκολη στιγμή μιας επιχειρηματικής διαδρομής, ο ρόλος του ασφαλιστή είναι ζωτικής σημασίας. Το «σοκ» που υπέστη η πραγματική οικονομία, αμέσως μετά την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 και το απόλυτο lockdown, υποχρέωσε τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας σε μια συνολική αλλαγή στρατηγικής και αναθεώρησης των στόχων και των μεθόδων.

O κ. Σταύρος Κωνσταντάς, ως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κατά την περίοδο της έξαρσης της κρίσης, δούλευε μαζί με όλη τη διοικητική ομάδα διαχείρισης κρίσεων για την αναγκαία προσαρμογή της εταιρείας στα νέα δεδομένα και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Από τα 680 στελέχη της διοίκησης στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, τουλάχιστον 500 δούλευαν εξ αποστάσεως, με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς Σαββατοκύριακα και διακοπές, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνεργατών να συνεχιστεί απρόσκοπτα και η επανεκκίνηση της οικονομίας να βρει την εταιρεία ισχυρή, καλά προετοιμασμένη και ετοιμοπόλεμη για την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια της ανάκαμψης.

Ο Σταύρος Κωνσταντάς εντάχθηκε στον όμιλο της Εθνικής στις αρχές του 2011, αναλαμβάνοντας καθήκοντα γενικού διευθυντή (CFO & COO) και από το 2016 είχε επωμισθεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου.

Είναι αδειούχος αναλογιστής από το 1994, έχει σχεδόν 30ετή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ενώ διετέλεσε και μέλος, για 4 έτη, του ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Είναι, επίσης, μέλος διοικητικών συμβουλίων ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς έχει διαχειριστεί με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες την ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας, συνεπεία του PSI, την απορρόφηση του χαρτοφυλακίου της International Life, καθώς και τρεις, μέχρι σήμερα, διαδικασίες πώλησης της εταιρείας.

Αυτά τα τελευταία 10 χρόνια, η Εθνική Ασφαλιστική παρουσιάζει συνεχή, επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία, υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες, παρουσία σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, υποδειγματική εταιρική διακυβέρνηση, δίνοντας επίσης βαρύνουσα σημασία σε δράσεις ανακούφισης κοινωνικών ομάδων.

Η Εθνική Ασφαλιστική θα είναι η πρωταγωνίστρια στην ελληνική αγορά και στη νέα ιστορική περίοδο.

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. Κώνστα

iw? Διευθύνετε τον μεγαλύτερο οργανισμό ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Ποια είναι η νέα στρατηγική του ομίλου για τη μετά το απόλυτο lockdown περίοδο;

 

απ. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η χώρα μας, αλλά και όλη η υφήλιος, αντιμετωπίζει τον φονικό νέο ιό Covid-19, ο οποίος έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, χωρίς η παγκόσμια ιατρική κοινότητα να μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να αποφανθεί πότε θα τεθούν σε κυκλοφορία τόσο το σωτήριο φάρμακο όσο και το εμβόλιο.

Στη χώρα μας, κινηθήκαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά και, μετά από σαράντα μέρες lockdown, επιστρέφουμε σταδιακά στην καθημερινότητα. Το ευτύχημα είναι πως με τις κυβερνητικές δράσεις η χώρα μας έχει γίνει υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας!

Η επόμενη μέρα όμως φέρνει μαζί της σημαντικές μεταβολές τόσο από πλευράς υγιεινής και αυστηρής εφαρμογής των οδηγιών των ειδικών, ώστε να διατηρήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε την παρουσία κρουσμάτων, όσο και της οικονομίας, η οποία αναμένεται να σηκώσει το βαρύ φορτίο του lockdown σε μεγαλύτερο και αρκετά αβέβαιο χρονικό ορίζοντα.

Αναμένουμε μια σημαντική ύφεση στον τουρισμό, τη σημαντικότατη αυτή βιομηχανία για τη χώρα μας, που συνεισφέρει το 30% του ελληνικού ΑΕΠ και που θα συμπαρασύρει μεγάλη μερίδα συναφών επαγγελμάτων.

Η νέα οικονομική κρίση θα πλήξει, πέραν του τουρισμού, σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων. Η αναμενόμενη ύφεση στη χώρα μας θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για την ασφαλιστική αγορά και την εταιρεία. Η αγορά μας –και η εταιρεία μας– θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες πολλαπλές ζημίες οικονομικής απώλειας από μεγάλη μερίδα της ασφαλιστικής αγοράς τόσο σε επίπεδο παραγωγικής δραστηριότητας όσο και σε επίπεδο ζημιών του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.

Από πλευράς της ασφαλιστικής αγοράς και της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα πρώτα βήματά μας στη νέα πραγματικότητα θα έλεγα ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Η Εθνική Ασφαλιστική πάντα λειτουργεί άλλωστε με σύνεση προς όφελος ασφαλισμένων, συνεργατών, εργαζομένων και του μετόχου της. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η διαδικασία πώλησης είναι, μέχρι σήμερα, τυπικά, σε εξέλιξη.

Είμαστε στη φάση της παρατήρησης και αξιολόγησης των εξελίξεων. Όλη η εκτελεστική ομάδα εργάζεται ακατάπαυστα ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αφενός για την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Η συνεργασία εργαζομένων-διοίκησης και συνεργατών ήταν και είναι πολύ αποτελεσματική.

Την περίοδο του lockdown, ως εταιρεία με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και έντονη κοινωνική δράση, στηρίξαμε την προσπάθεια του κράτους και των κοινωνικών φορέων δωρίζοντας, ενδεικτικά, 100 χιλιάδες χειρουργικές μάσκες, 10 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων ΜΕΘ στο Υπουργείο Υγείας καθώς και 200 τάμπλετ για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας.

Εξυπακούεται ότι η προσπάθειά μας συνεχίζεται. Σήμερα, καλούμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, να σταθούμε δίπλα στους ασφαλισμένους μας, όπως κάνουμε κάθε φορά σε δύσκολες συγκυρίες, τιμώντας την ιστορία της εταιρείας μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσαρμόζουμε συνεχώς τη στρατηγική μας.

Το τρίμηνο που πέρασε (Q1 2020), οι ζημιές στους κλάδους υγείας, λόγω αναβολής των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και του κλάδου αυτοκινήτου, λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας, μειώθηκαν αισθητά. Καθώς όμως επανερχόμαστε στην καθημερινότητα, η τάση αυτή αλλάζει και, κατά συνέπεια, πολύ γρήγορα, θα επιστρέψουμε στους γνώριμους ρυθμούς. Πρόκειται περί απλού μικρού ετεροχρονισμού.

Από πλευράς μας, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους σύμφωνα με τις εξελίξεις στην οικονομία, προσαρμόζοντας ανάλογα τα προϊόντα μας και τους στόχους παραγωγής.

Από πλευράς διοικητικής διαχείρισης, από την πρώτη στιγμή της κρίσης λάβαμε όλα τα μέτρα για απρόσκοπτη εξ αποστάσεως εργασία, με όλα τα στελέχη της εταιρείας, αλλά και τα δίκτυά μας, να συνεχίζουν την εργασία τους από το σπίτι, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ στα γραφεία η παρουσία των στελεχών σε καθημερινή βάση γίνεται με απόλυτη εφαρμογή των οδηγιών και είναι σε περιορισμένη κλίμακα.

Η Εθνική Ασφαλιστική, παρά την αναπάντεχη αυτή κρίση, εξακολουθεί να παραμένει κερδοφόρα, με υψηλότατα αποθέματα ρευστότητας και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, μέσω συλλογικών αποφάσεων και κατόπιν ενδελεχούς επισκόπησης συνεπειών και κινδύνου από τις λειτουργίες της Κανονιστικής, Αναλογιστικής και Διαχείρισης Κινδύνου:

 

  • Επανεξετάσαμε προσεκτικά τα προϊόντα μας και προβήκαμε σε ενέργειες περιορισμένης μείωσης των ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου.
  • Τροποποιήσαμε τις διαδικασίες επικοινωνίας και εξυπηρέτησης στελεχών με ψηφιοποίηση εργασιών, με πολύ καλά αποτελέσματα και πλήρη ασφάλεια μετάδοσης πληροφοριών. Έμφαση δόθηκε στην απρόσκοπτη λειτουργία νοσηλείας και περίθαλψης των ασφαλισμένων μας.
  • Δώσαμε παρατάσεις για μη ακύρωση όλων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μας (ζωής, πυρός και αυτοκινήτου).
  • Επικοινωνούμε μέσω τηλεδιασκέψεων με όλα τα στελέχη των πωλήσεων.
  • Αναμορφώνουμε τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντων ζωής για να αντεπεξέλθουμε στο δυσμενές επενδυτικό κλίμα και δίνουμε προαιρετικές και βελτιωμένες δυνατότητες σε παλαιότερα συμβόλαια σε περίπτωση που ασφαλισμένοι επιθυμούν τη ρευστοποίησή τους. Οι κινήσεις μας επικοινωνούνται με πλήρη διαφάνεια σε όλους τους ασφαλισμένους.
  • Επανεκπαιδεύουμε μέσω webinars τα στελέχη της εταιρείας μας, καθώς και τα στελέχη του εταιρικού μας δικτύου.
  • Ανακοινώσαμε, παρά την οικονομική επιβάρυνση που αυτό θα φέρει, την κάλυψη του κόστους τεστ για κορωνοϊό για τους ασφαλισμένους μας που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Στο σημείο αυτό, εξετάζουμε και άλλες δυνατότητες που θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα.
  • Δίνουμε κίνητρα στο παραγωγικό δίκτυο προσέλκυσης, αλλά κυρίως διακράτησης νέων συνεργατών, και δίνουμε ελαφρύτερα κίνητρα στον κανονισμό πωλήσεων για την ενίσχυση των συνεργατών μας που το εισόδημά τους θα μειωθεί.
  • Σε συνεννόηση με το δίκτυο bancassurance και εκμεταλλευόμενοι το άριστο ψηφιακό περιβάλλον της μητρικής μας εταιρείας, σχεδιάζουμε δράσεις σε κλάδους αυτοκινήτου, υγείας και σε προϊόντα τύπου safe wallet.
  • Επαναξιολογούμε τα κόστη λειτουργίας μας συνεχώς, σε μια χρονιά ιδιαίτερα αβέβαιη.
  • Επενδύουμε στην τεχνολογία ψηφιοποίησης και παροχής εργαλείων στα δίκτυά μας για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας.
  • Τέλος, ετοιμάζουμε προϊόν unit linked συνδεδεμένο με αμοιβαία κεφάλαια τόσο της μητρικής μας όσο και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό γίγνεσθαι.

 

Τα περισσότερα από τα ως άνω αναφερόμενα είχαν, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο, το θετικό αποτύπωμά τους στα αποτελέσματα. Οριακή θετική κερδοφορία και μικρή αύξηση παραγωγής και στον κλάδο ζωής, αλλά και στους γενικούς κλάδους, σε αντίθεση με την ασφαλιστική αγορά, στον κλάδο ζωής. Είχαμε πολύ υψηλή εισπραξιμότητα και, σε αντίθεση με δυσμενείς προσδοκίες, είχαμε ελάχιστες ακυρώσεις και εξαγορές, πολύ χαμηλότερες από προηγούμενα έτη.

 

iw? Υπάρχουν νέες ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν; Ποιες διορθωτικές κινήσεις σχεδιάζετε;

 

απ. Η πανδημία του κορωνοϊού, που στοίχισε τη ζωή παγκοσμίως σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, δεν έχει ακόμη κλείσει τον κύκλο της οριστικά, συνεπώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προετοιμαζόμαστε για τα νέα δεδομένα.

Σε πρώτη φάση, οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη μετακίνησή τους θα αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα κάνουν μεγαλύτερη χρήση των δικών τους οχημάτων, με αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στην κυκλοφορία, κατά συνέπεια θα πρέπει να αναμένουμε –δυστυχώς– αύξηση της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά την ίδια στιγμή θα υπάρξει και αύξηση στη ζήτηση ασφάλισης οχημάτων.

Επίσης, κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία θα συνοδεύεται με τεστ διάγνωσης κορωνοϊού. Ήδη έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για τις χειρουργικές επεμβάσεις από το αρμόδιο υπουργείο. Άρα αναμένεται να αυξηθούν και τα κόστη ανά περιστατικό σε όλη την ασφαλιστική αγορά.

Επιπλέον, όσοι από τους ασφαλισμένους μας αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας ενδέχεται να δυσκολευτούν πρόσκαιρα στην καταβολή των ασφαλίστρων τους, γεγονός το οποίο στενά παρακολουθούμε. Ειδικά σε κλάδους γενικών ασφαλίσεων, επιχειρήσεις που πλήττονται θα έχουν δυσχέρεια στην καταβολή ασφαλίστρων.

 

iw? Η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη καλύψεων στα συμβόλαια υγείας που μέχρι χθες θεωρούνταν μη σημαντικές. Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα και ποιες οι σκέψεις για αλλαγές;

 

απ. Στην Εθνική Ασφαλιστική, από την πρώτη στιγμή, δηλώσαμε ότι καλύπτεται η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και το τεστ διάγνωσης σε περιπτώσεις εισαγωγής στο νοσοκομείο. Η πανδημία και οι επιπτώσεις από αυτήν ήδη καλύπτονται από τα συμβόλαια ζωής.

Σε αυτήν τη φάση, είναι αρκετά πρώιμο να μιλήσουμε για μεταβολές στα συμβόλαιά μας. Η Εθνική Ασφαλιστική, πιστή στην υπόσχεσή της, εδώ και 129 χρόνια, να παραμείνει δίπλα στους ασφαλισμένους της σε κάθε στιγμή, κράτησε αμετάβλητη αυτήν την υπόσχεση, συνεχίζουμε να καλύπτουμε σταθερά τους ασφαλισμένους προσφέροντάς τους αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλους τους κλάδους.

Η σχέση ποιότητας-τιμής των συμβολαίων μας, αλλά και η συνέπεια διαχρονικά στις χαμηλές αυξήσεις ασφαλίστρων και στον εμπλουτισμό των παροχών στον κλάδο υγείας, γίνεται αποδεκτή από τους ασφαλισμένους μας διαχρονικά.

Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να στηρίξει ανάγκες της κοινωνίας ακόμα και σε περιόδους πανδημίας. Το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας μπορούν σε καταστάσεις ιδιαίτερες να συνδράμουν συμπληρωματικά για το κοινό καλό.

……………………………………….

Ολόκληρη η συνέντευξη του διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρου Κωνσταντά στο Περιοδικό Isurance world, τευχ. Μαρ-Απριλ 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*