Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών το πρώτο σύστημα AI για ανίχνευση του καρκίνου παχέος εντέρου

H τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην υπηρεσία των γαστρεντερολόγων και ενισχύει την ακρίβεια των απεικονιστικών εξετάσεων για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο τόσο στον άντρα όσο και στην γυναίκα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού.

Σύμφωνα με τον MD, PhD,  Ηπατολόγο, Γαστρεντερολόγο, Διευθυντή Γαστρεντερολογικής Κλινικής, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δημήτρη Καραγιάννη,  η εγκατάσταση του πρωτοποριακού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Cad Eye  της Fujifilm , στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών που είναι η πρώτη στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες παγκοσμίως, έρχεται να διορθώσει τις ατέλειες παρατήρησης, διατηρώντας, ακμαία την ανιχνευσιμότητα του ενδοσκόπου.

Ένας μέσος γαστρεντερολόγος πρέπει να έχει δείκτη ανεύρεσης αδενωμάτων πολυπόδων πρακτικά πάνω από 25% για να είναι αποδεκτός, λέει ο κ. Καραγιάννης. Όμως ένας expert, συνεχίζει, έχει δείκτη ανάδειξης πολυπόδων πάνω από 50% στους άντρες και περίπου 48% στις γυναίκες. «Άρα υπάρχει μία διαφορά 25%  όπου ο μέσος γαστρεντερολόγος μπορεί να μην δει,  και κατά συνέπεια να μην κάνει ικανοποιητική πρόγνωση, οπότε και να μην αντιμετωπίσει προληπτικά τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*