back to top
20.6 C
Athens
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025

Ασφαλιστικές: Οι προκλήσεις των risk managers από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

του Βάιου Κρόκου

Πώς η Λειτουργία Διαχείρισης Κινδύνου πραγματοποιεί ανάλυση του οικονομικού και του λειτουργικού κινδύνου, αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα μίας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης; Πώς οριοθετούν οι Risk Managers τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν, με στόχο την μείωση του κινδύνου;

- Advertisement -

Μεγάλες αλλαγές, επαναπροσδιορισμό μοντέλων και στόχων φέρνει o Covid-19. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μοντέλα πρόβλεψης κινδύνων που σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν ως βασικό σενάριο την πανδημία αλλά κυρίως, πυρκαγιές, σεισμούς, ζημιές σε επιχειρήσεις ή δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις, όπως ειπώθηκε σε σχετική συζήτηση στο πρόσφατο AON Web Table.

“Από το χαρτί περάσαμε στην πράξη. Η μαζικότητα του lockdown έφερε νέους λειτουργικούς κινδύνους. Αλλαγές στο day to day business που φέρνουν νέες κινδύνους” σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θάνος Αγγελόπουλος, Chief Risk & Actuarial Officer, Υδρόγειος Ασφαλιστική. “Τι οικονομικοί κίνδυνοι; δεν υπάρχουν επιπτώσεις και σε ζητήματα GDPR όταν μιλάμε με πελάτες για δεδομένα παρουσία άλλων στο σπίτι μας;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Κατά την εκτίμηση του η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ θα επηρεάσει την παραγωγή ασφαλίστρων, ακόμα ωστόσο είναι πρόωρο να εκτιμήσεις κανείς αν μιλάμε για ύφεση 3, 6 ή 12 μηνών.  Ως βιαστική κίνηση που εμπεριέχει ρίσκο χαρακτήρισε την άμεση αλλαγή στο ασφάλιστρο σημειώοντας πως θα χρειαστεί χρόνο για να εκτιμηθούν οι παράμετροι για το αν π.χ δεν υπάρχουν τόσα οχήματα στους δρόμους. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον ίδιο έρχεται πιο έντονο και το ζήτημα του business interruption (συζήτηση που γίνεται στο εξωτερικό) καθώς η αγορά θα κληθεί να καλύψει νέους κινδύνους, να δώσει λύσεις με νέα προϊόντα ή να αναλογιστεί τι όρια μπορεί να βάλει σε νέους και παλιούς κινδύνους.

Η αξιολόγηση των σεναρίων (risk appetite) πρέπει να τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με τον κ. Κίμων -Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλο, Επιχειρησιακό και Τεχνικό Διευθυντή, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Δύναμις Ασφαλιστική με στόχο να εκτιμηθεί κατά πόσο σωστές ήταν οι προβλέψεις ώστε να βελτιωθεί έπειτα το προφίλ των κινδύνων. Και για τον ίδιο μεγάλο ερώτημα που θα καθορίσει όλα τα παραπάνω είναι η ένταση, ο χρόνος και οι επιπτώσεις της ύφεσης.

Προφανώς η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να έχει προβλέψεις για όλους τους κινδύνους, και όχι μόνο εκτιμήσεις για επιτόκια, μεταβλητότητα αγορών κλπ, σύμφωνα με τον κ. Alberto Berti, Chief Risk Officer, INTERAMERICAN.

“Είναι success story – είτε μιλάμε για 25 είτε 1.000 άτομα η ομαλή επιχειρησιακή συνέχεια. Στόχος είναι να υπάρχει επιτυχία και για την ORSA (Εκτίμηση ιδίου Κινδύνου και Φερεγγυότητας – Own Risk and Solvency Assessment)”, σημείωσε.

“Η εταιρεία κινήθηκε άμεσα και υπήρξε αναβάθμιση στις υποδομές από την πρώτη φάση της κρίσης”, τόνισε.

“Κλειδί” αποτελεί η εντατικοποίηση των εργαλείων όπως η ORSA για τον κ. Λυκούργο Πέτροβα, Chief Operations Officer, AXA για την εκτίμηση των κινδύνων και εν τέλει την θωράκιση της φερεγγυότητας.

Μιλώντας για τις τρέχουσες προκλήσεις, ο ίδιος τόνισε πως έχει μεταβληθεί το ύψος των κινδύνων λόγω του γενικευμένου lockdown. ωστόσο παραμονεύουν άλλοι κίνδυνοι σε προσωπικές και ομαδικές ασφαλίσεις.

Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στο κομμάτι των επιχειρηματικών ασφαλίσεων (υπήρχαν προβλέψεις ως τώρα πχ. για αργίες και κλειστά καταστήματα)

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αγορά, μεσίτες και πελάτες γύρω από τον πληττόμενο ξενοδοχειακό κλάδο.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα υποτροφία από την INTERAMERICAN και το ΠΑΠΕΙ για το ΠΜΣ στη Βιοοικονομία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η υποτροφία απευθύνεται σε νέους και νέες που προέρχονται από περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Μικρές επιλογές, μεγάλη διαφορά: Πώς να επιλέγουμε σνακ για ενέργεια και συγκέντρωση

Πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για σνακ που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή απόδοση, στο blog της Interamerican

Αναδιάρθρωση στη Δύναμις Ασφαλιστική μετά την αποχώρηση Ευσταθόπουλου

Οι σημαντικές αλλαγές στη διοικητική ομάδα αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία της εταιρείας στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

17 Σεπτεμβρίου – Γιορτάζουμε την Ημέρα του Ασφαλιστή

Ημέρα αφιερωμένη σε όσους με επαγγελματισμό, ήθος και ανθρωπιά παρέχουν αυτό που όλοι αναζητούμε: ασφάλεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη

Πώς και γιατί από Τραπεζικός έγινα Ασφαλιστής

Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του κ. Μελά Γιαννιώτη, στο υπό έκδοση βιβλίο «Καπνέμποροι και Καπνασφαλιστές»

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας του IEP μάς κατατάσσει πάνω από χώρες που θεωρούμε πιο «επικίνδυνες» βάσει γεωγραφικής θέσης

Ασφάλιση κατοικίας: Πώς θα «ξεκολλήσει» η αγορά από τα χαμηλά ποσοστά διείσδυσης; 

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτήν την εικόνα και πώς μπορεί αυτή να αναστραφεί προς όφελος όλων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Alzheimer Festival 2025: Σχεδιάζοντας ένα καλύτερο μέλλον για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους

Η εκδήλωση έστειλε μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης για την άνοια, προβάλλοντας νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη, στη φροντίδα και στην έρευνα

Το πολύ σημαντικό συνέδριο του ΕΚΑΠΤΥ

Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν την ύπαρξη, τον ρόλο και τη δράση του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία...

Λάρισα: Το νοσοκομείο εφαρμόζει σύστημα διαλογής ασθενών με Τεχνητή Νοημοσύνη

Το σύστημα ER TRIAGE καθοδηγεί τον χειριστή κατά τη διαλογή, εντοπίζοντας σήματα κινδύνου ακόμα και σε ασθενείς με συνήθη συμπτώματα

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ από την Affidea

Η Affidea καλύπτει πλήρως τη συμμετοχή ως το τέλος του έτους, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων συνεργασίας με τον Οργανισμό

Διαμεσολάβηση: Από τη θεωρία στην πράξη – Τι παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου βιβλίου των διαΝΕΟσις και ΟΠΕΜΕΔ, η Ο. Αναστασοπούλου μίλησε για το έργο της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας