back to top
23.9 C
Athens
Πέμπτη 7 Μαΐου 2026

Ασφαλιστικές: Οι προκλήσεις των risk managers από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

του Βάιου Κρόκου

Πώς η Λειτουργία Διαχείρισης Κινδύνου πραγματοποιεί ανάλυση του οικονομικού και του λειτουργικού κινδύνου, αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα μίας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης; Πώς οριοθετούν οι Risk Managers τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν, με στόχο την μείωση του κινδύνου;

- Advertisement -

Μεγάλες αλλαγές, επαναπροσδιορισμό μοντέλων και στόχων φέρνει o Covid-19. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μοντέλα πρόβλεψης κινδύνων που σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν ως βασικό σενάριο την πανδημία αλλά κυρίως, πυρκαγιές, σεισμούς, ζημιές σε επιχειρήσεις ή δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις, όπως ειπώθηκε σε σχετική συζήτηση στο πρόσφατο AON Web Table.

“Από το χαρτί περάσαμε στην πράξη. Η μαζικότητα του lockdown έφερε νέους λειτουργικούς κινδύνους. Αλλαγές στο day to day business που φέρνουν νέες κινδύνους” σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θάνος Αγγελόπουλος, Chief Risk & Actuarial Officer, Υδρόγειος Ασφαλιστική. “Τι οικονομικοί κίνδυνοι; δεν υπάρχουν επιπτώσεις και σε ζητήματα GDPR όταν μιλάμε με πελάτες για δεδομένα παρουσία άλλων στο σπίτι μας;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Κατά την εκτίμηση του η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ θα επηρεάσει την παραγωγή ασφαλίστρων, ακόμα ωστόσο είναι πρόωρο να εκτιμήσεις κανείς αν μιλάμε για ύφεση 3, 6 ή 12 μηνών.  Ως βιαστική κίνηση που εμπεριέχει ρίσκο χαρακτήρισε την άμεση αλλαγή στο ασφάλιστρο σημειώοντας πως θα χρειαστεί χρόνο για να εκτιμηθούν οι παράμετροι για το αν π.χ δεν υπάρχουν τόσα οχήματα στους δρόμους. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον ίδιο έρχεται πιο έντονο και το ζήτημα του business interruption (συζήτηση που γίνεται στο εξωτερικό) καθώς η αγορά θα κληθεί να καλύψει νέους κινδύνους, να δώσει λύσεις με νέα προϊόντα ή να αναλογιστεί τι όρια μπορεί να βάλει σε νέους και παλιούς κινδύνους.

Η αξιολόγηση των σεναρίων (risk appetite) πρέπει να τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με τον κ. Κίμων -Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλο, Επιχειρησιακό και Τεχνικό Διευθυντή, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Δύναμις Ασφαλιστική με στόχο να εκτιμηθεί κατά πόσο σωστές ήταν οι προβλέψεις ώστε να βελτιωθεί έπειτα το προφίλ των κινδύνων. Και για τον ίδιο μεγάλο ερώτημα που θα καθορίσει όλα τα παραπάνω είναι η ένταση, ο χρόνος και οι επιπτώσεις της ύφεσης.

Προφανώς η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να έχει προβλέψεις για όλους τους κινδύνους, και όχι μόνο εκτιμήσεις για επιτόκια, μεταβλητότητα αγορών κλπ, σύμφωνα με τον κ. Alberto Berti, Chief Risk Officer, INTERAMERICAN.

“Είναι success story – είτε μιλάμε για 25 είτε 1.000 άτομα η ομαλή επιχειρησιακή συνέχεια. Στόχος είναι να υπάρχει επιτυχία και για την ORSA (Εκτίμηση ιδίου Κινδύνου και Φερεγγυότητας – Own Risk and Solvency Assessment)”, σημείωσε.

“Η εταιρεία κινήθηκε άμεσα και υπήρξε αναβάθμιση στις υποδομές από την πρώτη φάση της κρίσης”, τόνισε.

“Κλειδί” αποτελεί η εντατικοποίηση των εργαλείων όπως η ORSA για τον κ. Λυκούργο Πέτροβα, Chief Operations Officer, AXA για την εκτίμηση των κινδύνων και εν τέλει την θωράκιση της φερεγγυότητας.

Μιλώντας για τις τρέχουσες προκλήσεις, ο ίδιος τόνισε πως έχει μεταβληθεί το ύψος των κινδύνων λόγω του γενικευμένου lockdown. ωστόσο παραμονεύουν άλλοι κίνδυνοι σε προσωπικές και ομαδικές ασφαλίσεις.

Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στο κομμάτι των επιχειρηματικών ασφαλίσεων (υπήρχαν προβλέψεις ως τώρα πχ. για αργίες και κλειστά καταστήματα)

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αγορά, μεσίτες και πελάτες γύρω από τον πληττόμενο ξενοδοχειακό κλάδο.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στις 8 Μαΐου το καθιερωμένο ραντεβού των Ελλήνων εξαγωγέων

Σε μια χρονιά που οι ελληνικές εξαγωγές δοκιμάζονται στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, τα #gefa26 αναδεικνύουν τις προκλήσεις και προτείνουν εργαλεία αντιμετώπισης

Αμετάβλητη η ασφαλιστική αγορά, τι αλλάζει με τις ΕΠΥ

Kαταγράφηκε 4% αύξηση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη και 16% μείωση των λοιπών ασφαλίσεων ζωής

Τρία καυτά νέα της αγοράς… συγκρούσεις συμφερόντων στους μεσίτες

Είναι τρία νέα που δεν έχουν ειπωθεί, αλλά στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς είτε σιγοψήνονται είτε βράζουν σε υψηλή θερμοκρασία.

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα δωρεά 100 εκατ. ευρώ από τις 4 συστημικές τράπεζες για την αναβάθμιση σχολικών υποδομών

Τον 2ο κύκλο χορηγίας στο Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» ενεργοποίησαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς

Νέος Πρόεδρος στην Ελληνική Στατιστική Αρχή

Δείτε το βιογραφικό του καθηγητή Αθανάσιου Κατσή

Ευστάθιος Τσαούσης, Αντιπρόεδρος Επικουρικού Κεφαλαίου: «Ένας θεσμός που στην πράξη εγγυάται την αξιοπιστία της ασφάλισης»

Στην επέτειο των 50 χρόνων ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη μέρα της ασφάλισης αυτοκινήτου, μέσα από ένα συνέδριο (12/5) που φέρνει στο ίδιο τραπέζι Πολιτεία, αγορά και επιστημονική κοινότητα

Η ethosBUSINESS στο δίκτυο των εμπορικών συνεργατών της Τειρεσίας

Η συνεργασία επιτρέπει σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου να αξιολογήσουν μέσω της πλατφόρμας TSEK τη φερεγγυότητα όσων συναλλάσσονται μαζί τους

Στις 8 Μαΐου το καθιερωμένο ραντεβού των Ελλήνων εξαγωγέων

Σε μια χρονιά που οι ελληνικές εξαγωγές δοκιμάζονται στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, τα #gefa26 αναδεικνύουν τις προκλήσεις και προτείνουν εργαλεία αντιμετώπισης