«Φρένο» σε μερίσματα-επαναγορά ιδίων μετοχών

Εντολή της EIOPA στις (αντ)ασφαλιστικές της ΕΕ για να «εξοικονομήσουν» κεφάλαια εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σαφή οδηγία προς τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ να διακόψουν τη διανομή μερισμάτων και τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών στην παρούσα συγκυρία για να θωρακίσουν την ρευστότητά τους και την κεφαλαιακή τους βάση, εν μέσω της τεράστιας αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 για τις προοπτικές των αγορών έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Συντάξεων και Επαγγελματικών Ταμείων (EIOPA).

Η ΕΙΟΡΑ έκανε επίσης λόγο για «συνετή προσέγγιση» όσον αφορά την πολιτική αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών στην φάση αυτή, συμβουλεύοντας τις εταιρείες να κάνουν συντηρητικές εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, «Η ΕΙΟΡΑ συστήνει στους (αντ)ασφαλιστές να αναστείλουν τις διανομές μερισμάτων και τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών που στοχεύουν στην επιβράβευση των μετόχων». Σημειώνεται ότι η «ντιρεκτίβα» της ΕΙΟΡΑ ήρθε λίγο αφότου η αντίστοιχη εποπτική αρχή της Μ. Βρετανίας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο PrudentialRegulatoryAuthority (PRA) υιοθέτησε μια πολύ πιο χαλαρή γραμμή, συστήνοντας στις βρετανικές εταιρείες (μέσω επιστολής τύπου «Αγαπητέ Διευθύνοντα Σύμβουλε» ) να είναι «προσεκτικές» στην διανομή των κερδών τους εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η PRA υιοθέτησε πολύ πιο αυστηρή στάση με τις τράπεζες, απαιτώντας από αυτές να ακυρώσουν την καταβολή των εναπομεινάντων μερισμάτων του 2019 και να αναστείλουν την διανομή μερισμάτων και την επαναγορά ιδίων μετοχών για την τρέχουσα χρήση. Η Αρχή ξεκαθάρισε επίσης ότι αναμένει πώς οι βρετανικές τράπεζες δεν θα δώσουν μπόνους σε μετρητά φέτος στα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άλλωστε, συνέστησε στις τράπεζες να βάλουν «φρένο» στην καταβολή μερισμάτων και στις επαναγορές ιδίων μετοχών για να έχουν περισσότερα κεφάλαια για χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ΕΙΟΡΑ σημείωσε ότι η αναστολή των μερισμάτων και των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών θα επανεξεταστεί μόλις καθαρίσει ο ορίζοντα αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που υποχρεούνται δια νόμου να πληρώνουν μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους τους θα πρέπει να εξηγήσουν την κατάσταση στις τοπικές εποπτικές αρχές.

Σημειώνεται ότι η Swiss Re δήλωσε στις 19 Μαρτίου ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 5% και θα προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες επαναγορές ιδίων μετοχών. Καθώς η Ελβετία δεν ανήκει στην ΕΕ, η εταιρεία holding δεν υπόκειται στις ρυθμίσεις της ΕΙΟΡΑ. Παρά ταύτα, η SwissRe έχει θυγατρικές (αντ)ασφαλιστικές στην ΕΕ, τις οποίες εποπτεύει η Αρχή. Η γερμανική MunichRe ανακοίνωσε προ διημέρου ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας το φετινό πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, προσθέτοντας ότι η μερισματική της πολιτική δεν μεταβάλλεται.

Τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών έχουν βρεθεί εσχάτως στο επίκεντρο εντονότατου δημοσίου διαλόγου, καθώς εταιρείες που ζήτησαν κρατική στήριξη επικρίνονται επειδή επέστρεψαν τεράστια ποσά στους μετόχους τους τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαρτίου η ΕΙΟΡΑ είπε ότι «θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται» για να διασφαλίσει την ευρωστία των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*