back to top
24.2 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

“Λουκέτο” στα θεραπευτήρια ειδικής αγωγής ζητούν οι επαγγελματίες

Αγωνιώδη έκκληση στο κράτος για την άμεση αναστολή λειτουργίας των θεραπευτηρίων τους απευθύνουν οι επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει συμπεριλάβει τον κλάδο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων ειδικής αγωγής, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας. Ήδη πάντως, η πλειοψηφία των θεραπευτών με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε χιλιάδες οικογένειες ανέστειλαν με δική τους πρωτοβουλία τη λειτουργία των γραφείων τους.

«Πολλοί συνάδελφοι αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή, με γνώμονα την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους να αναστείλουν τη λειτουργία των γραφείων τους. Καθημερινά στεκόμαστε στο πλευρό των παιδιών και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να υποστηρίζονται με τα κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα. Όμως αυτό που προέχει υπό τις παρούσες πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής παρέμβασης», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

- Advertisement -

Την ίδια ώρα, οι θεραπευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού σε περίπτωση που συνεχιστεί η λειτουργία των γραφείων τους. «Η πλειοψηφία των περιστατικών που βλέπουμε καθημερινά έχουν αδυναμία αυτοδιαχείρισης. Είναι συνεπώς πολύ δύσκολη η χρήση μέσων αυτοπροστασίας. Για τον ίδιο λόγο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απολυμαίνεται αποτελεσματικά ο χώρος μας μετά από κάθε συνεδρία και να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία των παιδιών. Παράλληλα, κάθε παιδί προσέρχεται για θεραπεία αρκετές φορές την εβδομάδα, αντίθετα με τις επισκέψεις σε γιατρούς που μπορεί να πραγματοποιούνται σε αραιά χρονικά διαστήματα ή μονάχα μια φορά», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντοντιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

Όπως επισημαίνουν οι θεραπευτές για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο να τηρείται το «Μένουμε στο Σπίτι» ιδιαίτερα από μια από τις πλέον ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών και οι οικογένειές τους. Κάποια θεραπευτήρια πάντως, παραμένουν ανοιχτά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της μεγάλης επικινινδυνότητας καθώς το τοπίο για τη λειτουργία τους ή μη παραμένει θολό. Κι όλα αυτά την ώρα που οι δομές που υποδέχονται και απασχολούν παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει. «Η μη ονομαστική αναφορά στα ιδιωτικά θεραπευτήρια Ειδικής Αγωγής στις μέχρι σήμερα κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας στον κλάδο μας. Ευελπιστούμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί άμεσα το πρόβλημα και να δώσει λύση», αναφέρει η Φιλιώ Βλάχου.

- Advertisement -

Οι θεραπευτές έχουν ήδη επικοινωνήσει τόσο με τα αρμόδια υπουργεία, όσο και με τον ΕΟΔΥ και αναμένουν μια ξεκάθαρη απόφαση.  Παράλληλα, πολλοί γονείς έχουν ήδη σταματήσει τις θεραπείες μέχρι την άρση των έκτακτων μέτρων πρόληψης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

mRNA εμβόλια και καρκίνος: Νέα ελπίδα επιβίωσης για ασθενείς με κορoνοϊό και ογκολογική θεραπεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα mRNA εμβόλια για τον κορoνοϊό μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Έρπης ζωστήρας-Κορωνοϊός: Δύο δρόμοι παράλληλοι

Η λοίμωξη από τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται λόγω της αναζωπύρωσης του ιού που λαθροβιώνει για χρόνια στα κύτταρά μας

Καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η πορεία του κορονοϊού και της γρίπης, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο εμβολιασμός θέτουν σε επαγρύπνηση τις υπηρεσίες υγείας.

MEDICON: Προς προμέρισμα μετά τα διαδοχικά θετικά αποτελέσματα

Η εταιρία σχεδόν επανέλαβε τις περυσινές επιδόσεις,, ενώ αύξησε τις εξαγωγές της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρώτο συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και COVID‑19 της Moderna

Το εμβόλιο, κατά τον CEO St. Bancel, απλοποιεί τον εμβολιασμό ενηλίκων υψηλού κινδύνου και ενισχύει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας

Προτάσεις για τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και τις κατ’ οίκον επισκέψεις

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΠΕΕΓΟΙ) κατέθεσε τις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση 

Πολυϊατρεία Medifirst: Προϊόν της Χρονιάς για το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας υγείας

Γ. Βελιώτης: «Οι μονάδες υγείας Medifirst αναπτύσσουν ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, με επίκεντρο τον άνθρωπο»

5.000 μόνιμες και 3.000 επικουρικές προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2026 – Όσα ανακοίνωσε ο Μ. Θεμιστοκλέους

Οι εξαγγελίες αφορούν επίσης το ιατρικό προσωπικό των νησιών, τη βελτίωση σε ραντεβού και ΤΕΠ, καθώς και τη χρήση social media από ανηλίκους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρώτο συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και COVID‑19 της Moderna

Το εμβόλιο, κατά τον CEO St. Bancel, απλοποιεί τον εμβολιασμό ενηλίκων υψηλού κινδύνου και ενισχύει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Η Carglass® κατέγραψε «χιλιόμετρα προσφοράς» στο No Finish Line Athens 2026

Στο πλαίσιο της εταιρικής φιλοσοφίας «Giving Back», για υλοποίηση δράσεων με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα

Προτάσεις για τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και τις κατ’ οίκον επισκέψεις

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΠΕΕΓΟΙ) κατέθεσε τις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση 

Πολυϊατρεία Medifirst: Προϊόν της Χρονιάς για το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας υγείας

Γ. Βελιώτης: «Οι μονάδες υγείας Medifirst αναπτύσσουν ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, με επίκεντρο τον άνθρωπο»