back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026

“Λουκέτο” στα θεραπευτήρια ειδικής αγωγής ζητούν οι επαγγελματίες

Αγωνιώδη έκκληση στο κράτος για την άμεση αναστολή λειτουργίας των θεραπευτηρίων τους απευθύνουν οι επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει συμπεριλάβει τον κλάδο των ιδιωτικών θεραπευτηρίων ειδικής αγωγής, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας. Ήδη πάντως, η πλειοψηφία των θεραπευτών με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε χιλιάδες οικογένειες ανέστειλαν με δική τους πρωτοβουλία τη λειτουργία των γραφείων τους.

«Πολλοί συνάδελφοι αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή, με γνώμονα την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους να αναστείλουν τη λειτουργία των γραφείων τους. Καθημερινά στεκόμαστε στο πλευρό των παιδιών και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να υποστηρίζονται με τα κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα. Όμως αυτό που προέχει υπό τις παρούσες πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής παρέμβασης», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

- Advertisement -

Την ίδια ώρα, οι θεραπευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού σε περίπτωση που συνεχιστεί η λειτουργία των γραφείων τους. «Η πλειοψηφία των περιστατικών που βλέπουμε καθημερινά έχουν αδυναμία αυτοδιαχείρισης. Είναι συνεπώς πολύ δύσκολη η χρήση μέσων αυτοπροστασίας. Για τον ίδιο λόγο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απολυμαίνεται αποτελεσματικά ο χώρος μας μετά από κάθε συνεδρία και να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία των παιδιών. Παράλληλα, κάθε παιδί προσέρχεται για θεραπεία αρκετές φορές την εβδομάδα, αντίθετα με τις επισκέψεις σε γιατρούς που μπορεί να πραγματοποιούνται σε αραιά χρονικά διαστήματα ή μονάχα μια φορά», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντοντιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

Όπως επισημαίνουν οι θεραπευτές για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο να τηρείται το «Μένουμε στο Σπίτι» ιδιαίτερα από μια από τις πλέον ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών και οι οικογένειές τους. Κάποια θεραπευτήρια πάντως, παραμένουν ανοιχτά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της μεγάλης επικινινδυνότητας καθώς το τοπίο για τη λειτουργία τους ή μη παραμένει θολό. Κι όλα αυτά την ώρα που οι δομές που υποδέχονται και απασχολούν παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει. «Η μη ονομαστική αναφορά στα ιδιωτικά θεραπευτήρια Ειδικής Αγωγής στις μέχρι σήμερα κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας στον κλάδο μας. Ευελπιστούμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί άμεσα το πρόβλημα και να δώσει λύση», αναφέρει η Φιλιώ Βλάχου.

- Advertisement -

Οι θεραπευτές έχουν ήδη επικοινωνήσει τόσο με τα αρμόδια υπουργεία, όσο και με τον ΕΟΔΥ και αναμένουν μια ξεκάθαρη απόφαση.  Παράλληλα, πολλοί γονείς έχουν ήδη σταματήσει τις θεραπείες μέχρι την άρση των έκτακτων μέτρων πρόληψης για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σχετικές δημοσιεύσεις

mRNA εμβόλια και καρκίνος: Νέα ελπίδα επιβίωσης για ασθενείς με κορoνοϊό και ογκολογική θεραπεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα mRNA εμβόλια για τον κορoνοϊό μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Έρπης ζωστήρας-Κορωνοϊός: Δύο δρόμοι παράλληλοι

Η λοίμωξη από τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται λόγω της αναζωπύρωσης του ιού που λαθροβιώνει για χρόνια στα κύτταρά μας

Καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η πορεία του κορονοϊού και της γρίπης, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο εμβολιασμός θέτουν σε επαγρύπνηση τις υπηρεσίες υγείας.

MEDICON: Προς προμέρισμα μετά τα διαδοχικά θετικά αποτελέσματα

Η εταιρία σχεδόν επανέλαβε τις περυσινές επιδόσεις,, ενώ αύξησε τις εξαγωγές της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Εγγραμματοσύνη Υγείας – Μια πρόκληση που μας αφορά όλους

Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Εγγραμματοσύνης σε Θέματα Υγείας διοργανώνει εκδήλωση στις 13/2 – Δείτε το πρόγραμμα

Κακοκαιρία-εφιάλτης στο Ρίο: Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε σκηνές «εμπόλεμης ζώνης»

Ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό βιώνουν ώρες αγωνίας, καθώς οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και έντονο αίσθημα ανασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους