back to top
32.6 C
Athens
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026

Το φάρμακο – ελπίδα για τον κοροναϊό

Tο πειραματικό αντιϊκό φάρμακο remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές που έχουν ξεκινήσει αυτή τη στιγμή σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένονται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου.

Ο Γιώργος Κόκοτος, Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το φάρμακο:

- Advertisement -

“Το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους.

Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορωνοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες  μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

- Advertisement -

Μια λογική προσέγγιση για την ταχεία ανακάλυψη ενός φαρμάκου κατά του νέο κορωνοϊού είναι ο έλεγχος της δραστικότητας που μπορεί να παρουσιάζουν ήδη υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι προσπάθειες ξεκίνησαν στην Κίνα όπου ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Wuhan  ερεύνησαν την in vitro αντι-ιική αποτελεσματικότητα πέντε εγκεκριμένων από τον FDA φαρμάκων (ribavirin, penciclovir, nitazoxanide, nafamostat, chloroquine) και δύο γνωστών ευρέως φάσματος αντι-ιικών φαρμάκων του remdesivir και favipiravir. Το remdesivir και η chloroquine παρουσίασαν ξεκάθαρα τα καλύτερα in vitro αποτελέσματα υποδεικνύοντας την αναγκαιότητα περαιτέρω μελετών.

Ο χημικός τύπος του remdesivir

Εντός του Μαρτίου έχουν ξεκινήσει δύο κλινικές μελέτες Φάσης 3 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir κατόπιν έγκρισης από τον FDA του αιτήματος της εταιρείας Gilead που έχει αναπτύξει αυτό το πειραματικό φάρμακο.

Οι μελέτες αυτές είναι τυχαιοποιημένες, ανοικτής επισήμανσης πολυκεντρικές μελέτες που θα συμπεριλάβουν 1.000 ασθενείς σε ιατρικά κέντρα κυρίως ασιατικών χωρών, αλλά και άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η πρώτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir κατόπιν πενθήμερης ή δεκαήμερης χορήγησης σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η δεύτερη σε ασθενείς με μέτρια εκδήλωση της νόσου.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επίσης ξεκινήσει δύο κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του remdesivir κυρίως στην επαρχία Hubei όπου ανήκει η Wuhan. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν εντός του Φεβρουαρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εβδομαδιαία εικόνα αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα: Μείωση COVID‑19 και γρίπης, σταθερά χαμηλά τα επίπεδα RSV

Ήρεμη κάμψη στους δείκτες των αναπνευστικών λοιμώξεων, χωρίς όμως να λείπουν οι υπενθυμίσεις ότι η εποχική πίεση παραμένει

Μελέτη σε 14 εκατομμύρια παιδιά δείχνει ότι η λοίμωξη COVID-19 ενέχει μεγαλύτερο καρδιολογικό κίνδυνο από τον εμβολιασμό

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Εδιμβούργου, καθώς και του University College London

Πρόσκληση συμμετοχής σε ερευνητική μελέτη Long COVID από το ΕΚΠΑ

Στόχος η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την παθοφυσιολογία της Long COVID και τη βαρύτητα νόσησης κατά τη μεταλοιμώδη φάση - Ο τρόπος συμμετοχής

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Στις 26/6 ο ΕΔΑ μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Χανίων – Eλλείψεις, εξουθενωμένο προσωπικό και ανάγκη άμεσων λύσεων

Υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς περιγράφουν μια εικόνα οριακής λειτουργίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με θετικά αποτελέσματα, καίριες επισημάνσεις και σημαντικές παρουσίες η ΓΣ της Syndea

Στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία, η επένδυση σε ψηφιακό μετασχηματισμό που θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει τις εργασίες της

Η MEGA BROKERS συνέβαλε στον καθαρισμό του λιμανιού της Παλαιάς Φώκαιας

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Στηρίζουμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές»

Στο 10,9% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το α΄ 5μηνο 2026

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη 17,9%, κοντά στα 1,29 δισ. ευρώ, ενώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών 5,1%, στα 1,37 δισ. ευρώ περίπου

Χωρίς παράταση το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ολοκληρώσουν την υποβολή των αιτήσεών τους μέχρι τις 30/6

Στις 8 Σεπτεμβρίου η ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ

Μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα