Τελείωσε η διετής κρατική επιτροπεία της Anbang από το Πεκίνο!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Νέα σελίδα στην ιστορία του ανοίγει ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang Insurance Group, ο οποίος έγινε «παράδειγμα προς αποφυγή» εταιρείας με δυσβάσταχτα χρέη και υπέρμετρες διεθνείς φιλοδοξίες. Και τούτο διότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε έληξε η διετής κρατική «επιτροπεία» του ομίλου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, με τη σύλληψη –και φυλάκιση στη συνέχεια- του πρώην προέδρου Wu Xiaohui, που κρίθηκε ένοχος κακουργηματικής απάτης.

Οι κινεζικές αρχές αρχικά έθεσαν 12μηνη προθεσμία για την εξυγίανση της Anbang με συγκέντρωση χρημάτων μέσω πώλησης μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων,  διασφάλισης των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων και εύρεσης στρατηγικών επενδυτών. Η προθεσμία αυτή αργότερα επεκτάθηκε για έναν ακόμη χρόνο.

Οι δυο από τους τρεις  αυτούς στόχους εν πολλοίς επετεύχθησαν, αφού η Anbang συμφώνησε να πωλήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο που κατείχε στη νοτιοκορεάτικη Mirae Asset Management έναντι 5,8 δις. δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ξεφορτώθηκε» επίσης άλλα assets όπως την ολλανδική ασφαλιστική Vivat και την θυγατρική της εταιρεία ασφαλειών ζωής Hexie Health Insurance. Τον Ιούνιο, το Πεκίνο δημιούργησε μια νέα εταιρικό οντότητα υπό την επωνυμία Dajia Insurance Group για να αναλάβει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου.

Η εξεύρεση ιδιωτών στρατηγικών αποδείχθηκε πιο δύσκολη. Μια από τις βασικές αποστολές της Επιτροπής Εποπτείας  Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κίνας  (China Banking and Insurance Regulatory Commission) ήταν να επιστρέψει η Anbang (ή ακριβέστερα, ό,τι απέμεινε από αυτήν…) σε ιδιωτικά χέρια, ώστε να επιτευχθεί η «συντεταγμένη και ασφαλής» έξοδος του κρατικού China Insurance Security Fund Co., που ελέγχει τόσο την Anbang όσο και την Dajia.

 Όμως, ο στόχος αυτός έγινε πιο «θολός» αφότου η Anbang σταμάτησε να δέχεται νέες δραστηριότητες και εάν ληφθεί υπόψη ότι η Dajia συγκεντρώνει πλέον τον κλάδο ασφαλειών ζωής, συντάξεων και διαχείρισης ενεργητικού της πρώην Anbang, καθώς και μέρη του κλάδου ασφάλισης περιουσίας. Ορισμένα από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού  της Anbang έμειναν εκτός της Dajia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*