Στην αυστριακή Uniqa «οδεύουν» οι μονάδες της ΑΧΑ στην Κεντρική Ευρώπη

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 Η ΑΧΑ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον αυστριακό ασφαλιστικό όμιλο Uniqa για την πώληση των μονάδων της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Η συμφωνία –που αφορά στις μονάδες της ΑΧΑ σε Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία μεταξύ άλλων- αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες και το συνολικό τίμημα θα μπορούσε να προσεγγίσει το 1 δις ευρώ, υποστηρίζουν άτομα με γνώση της κατάστασης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Uniqa φαίνεται να επικρατεί έναντι της «συμπατριώτισσάς» της Vienna Insurance Group (VIG) και του ιταλικού ομίλου Generali στη μάχη για τις μονάδες της ΑΧΑ. Δεν έχει ωστόσο επιτευχθεί τελική συμφωνία και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής βελτιωμένων προσφορών ή εμφάνισης άλλων «μνηστήρων» στην πορεία.

Η Uniqa –διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο επικεφαλής της Insurance Europe Andreas Brandstetter- δεν διαθέτει κρίσιμη μάζα στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και θα ενίσχυε σημαντικά το προφίλ της σε περίπτωση εξαγοράς των μονάδων της ΑΧΑ. Η δε συμφωνία- εάν ολοκληρωθεί- ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική που έχει χαράξει ο επικεφαλής της ΑΧΑ Thomas Buberl για εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου της Ευρώπης με την απομάκρυνση από λιγότερο κερδοφόρες αγορές και τον περιορισμό της εξάρτησης από τον κλάδο ζωής.

Η ΑΧΑ, εξάλλου, εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή, με το ενδεχόμενο της πώλησή τους να είναι και αυτό ανοιχτό. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με την HSBC για την κατάρτιση των πιθανών σεναρίων, χωρίς να έχει «κλείσει» ποια επιλογή θα ακολουθηθεί. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στο Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Ομάν

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*