Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι αντασφαλιστικές από τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με την AM BEST, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους κινδύνους που πηγάζουν από τον επικίνδυνο ιό σε σχέση με τις ασφαλιστικές του κλάδου υγείας και ζωής

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι αντασφαλιστικές εταιρείες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα ρίσκα που συνδέονται με την ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού σε σχέση με τις ασφαλιστικές του κλάδου ζωής και υγείας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ΑΜ BEST. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι αντασφαλιστικές παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλότερη έκθεση στους κινδύνους θνησιμότητας και νοσηρότητας (mortality and morbidity risks) και ενδεχομένως έχουν 40% περισσότερα κεφάλαια δεσμευμένα για την κάλυψη των εν λόγω κινδύνων. 

Την ίδια στιγμή, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την συσσώρευση των κινδύνων θνησιμότητας και νοσηρότητας, οι αντασφαλιστικές διευρύνουν την γκάμα των κινδύνων που αναλαμβάνουν ώστε να περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές λύσεις και λύσεις διαχείρισης κεφαλαίων καθώς και άλλους διακανονισμούς που να συνδέονται με ετήσιες προσόδους.

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει περί τα 17.000 άτομα από τότε που εντοπίστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στα τέλη Δεκεμβρίου. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Κίνα και δη στην πόλη Ουχάν από όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η επιδημία. Τα θανατηφόρα κρούσματα ανέρχονται σε 362, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι εκτός Κίνας, αλλά ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια κρίση.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από κορωνοϊό έχει ξεπεράσει τον αριθμό των κρουσμάτων του ιού SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) του 2003. Ο αριθμός των θανάτων παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τους 774 που κατεγράφησαν κατά την επιδημία του SARS που διήρκεσε περί  τους 6 μήνες.

Η AM BEST εκτιμά ότι ο κλάδος ζωής και υγείας έχει επαρκή κεφάλαια και βρίσκεται σε καλή θέση για να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς από την επιδημία του κορωνοϊού, βοηθούσης και της τεχνολογικής προόδου που συμβάλλει στην ταχύτερη επικοινωνία και την μείωση του χρόνου απόκρισης όσον αφορά στην παροχή ιατρικής βοήθειας.

Μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, καθώς τυχόν επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας θα έχει πιθανότατα αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Συγκριτικά, το ΑΕΠ της Κίνας συρρικνώθηκε κατά 1% το 2003 εξαιτίας του SARS, που ξεκίνησε και αυτός να εξαπλώνεται κατά την περίοδο των εορτασμών του Κινεζικού Νέου Ετους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*