back to top
15.5 C
Athens
Τετάρτη 6 Μαΐου 2026

H INTERAMERICAN, o Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και η γενιά Ζ

Η δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει επηρεάσει όχι μόνο τον ενήλικο πληθυσμό της, αλλά και τη γενιά Ζ – δηλαδή τη γενιά με έτος γέννησης μετά τα μέσα και προς το τέλος της δεκαετίας του 1990.

Για τον βαθμό της χρηματοοικονομικής ενημέρωσης της γενιάς Ζ, καθώς και τη σχέση μεταξύ του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού της νέας γενιάς με τη χρηματοοικονομική ευημερία της, ο, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Δ. Φίλιππας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και επιστημονικός διευθυντής του INTERAMERICAN Research Center και o Δρ Χρήστος Αβδούλας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου και του INTERAMERICAN Research Center, είχαν μια σημαντική και παγκοσμίως πρωτότυπη, επιστημονική δημοσίευση.

- Advertisement -

Η δημοσίευσει με τίτλο “Financial literacy and financial well-being among generation-Z university students: Evidence from Greece”, φιλοξενείται σε ένα από τα πιο αξιόλογα επιστημονικά περιοδικά Χρηματοοικονομικής, το “The European Journal of Finance”.

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η χρηματοοικονομική γνώση έχει καταστεί βασική δεξιότητα στον 21ο αιώνα, με δεδομένη την αστάθεια των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών, την ασύμμετρη πληροφόρηση, την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων και την ταχέως αυξανόμενη ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech). Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της που εξετάζει τη σχέση μεταξύ του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού (financial illiteracy) των νέων και της χρηματοοικονομικής ευημερίας τους, καθώς και της δυνατότητάς τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε έκτακτα αρνητικά χρηματοοικονομικά γεγονότα ( financial shocks).

- Advertisement -

Στη μελέτη, εντοπίζονται οι παράγοντες (δημογραφικοί, χρηματοοικονομικών συμπεριφορών, κ.ά.) που επηρεάζουν τις εν λόγω μεταβλητές. Για τον σκοπό της συγκεκριμένης έρευνας, σχεδιάστηκε και διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο σε 456 προπτυχιακούς φοιτητές οικονομικών σχολών στην Ελλάδα. Οι προπτυχιακοί φοιτητές αντιπροσωπεύουν τη γενιά Ζ, που βίωσε με απόλυτο τρόπο τα αποτελέσματα μιας μοναδικής, σε διάρκεια και ένταση, οικονομικής κρίσης. Με τη χρήση προηγμένων στατιστικών μεθόδων και τεχνικών, αναλύθηκαν οι απαντήσεις και τα εμπειρικά αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά.

Συγκεκριμένα, με τις πέντε κλασσικές ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται στη διεθνή βιβλιογραφία, μετρήθηκαν τα επίπεδα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Στις τέσσερεις από τις πέντε ερωτήσεις απάντησε σωστά το 50% των φοιτητών, ενώ μόνο το 19,3% των φοιτητών απάντησε σωστά και στις πέντε ερωτήσεις. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι φοιτητές οι οποίοι διατηρούν αρχεία εσόδων/εξόδων, οι φοιτητές των οποίων ο πατέρας κατέχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης και οι άρρενες φοιτητές σε σχέση με τις φοιτήτριες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι χρηματοοικονομικά εγγράμματοι.
Ως προς το κατά πόσο οι φοιτητές είναι χρηματοοικονομικά ευάλωτοι (financial fragile), τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρηματοοικονομικά εγγράμματοι φοιτητές είναι προετοιμασμένοι καλύτερα για την αντιμετώπιση ενός απροσδόκητου χρηματοοικονομικού σοκ.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό ως τον βασικό παράγοντα επίδρασης στη χρηματοοικονομική ευημερία των νέων. Καταληκτικά, οι συγγραφείς της μελέτης παρουσιάζουν προτάσεις πολιτικής για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις χρηματοοικονομικές συμπεριφορές των Ελλήνων πολιτών και στη σημασία των ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων.

Με τη δημοσίευση της μελέτης στο “The European Journal of Finance”, αναδεικνύεται και ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του INTERAMERICAN Research Center ως ενός διεθνώς αξιόπιστου κέντρου έρευνας πάνω στη σύγχρονη θεματολογία της παγκόσμιας επιστημονικής αρθρογραφίας «για να ζουν οι άνθρωποι ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα» – όπως δηλώνεται και στην αποστολή της εταιρείας. Ειδικότερα για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό των παιδιών και των νέων, η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής προσέγγισης γι’ αυτές τις ηλικίες, με εκδόσεις του Νικολάου Δ. Φίλιππα, καθώς και με διαδραστική διαδικτυακή ενημέρωση μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης από μέντορες – στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

Αλλαγή νοοτροπίας τώρα – πριν από την επόμενη καταστροφή

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με όρους «μετά την καταστροφή»

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Η Interamerican AI-Marketing Brand της Χρονιάς

Στ. Φαλκονάκης: «Για εμάς, το ΑΙ δεν είναι μια εφήμερη τάση, αλλά ο καταλύτης που μετασχηματίζει ριζικά την εμπειρία του πελάτη»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Gen2 από τη ΜΙΝΕΤΤΑ: Η νέα γενιά ασφαλιστικών προγραμμάτων που συνδυάζει καλύψεις ζωής και υγείας

Ολοκληρωμένη κάλυψη για τον ασφαλισμένο και την οικογένειά του, με συμπληρωματικές παροχές σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων

Η Anytime ανεβάζει ρυθμούς στη Ρουμανία – Βίντεο

Έμφαση στην ενίσχυση των πωλήσεων, στην αναγνωρισιμότητα του brand και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών

Mega Brokers: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ επιβράβευση για προσωπικό και συνεργάτες

Bonus, επιπλέον αμοιβές και παροχές επισφραγίζουν την επιτυχία του 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική για 10η χρονιά στο πλευρό του No Finish Line Athens

Περισσότερες από 2.200 συμμετοχές εργαζομένων και 24.661 χιλιόμετρα για καλό σκοπό

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

70 χρόνια Απόλλων Ασφαλιστική: Μια βραδιά κύρους, συνεργασίας και προοπτικής

Η επέτειος λειτούργησε ως ουσιαστικό ραντεβού με τον κλάδο, συγκεντρώνοντας συνεργάτες, υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων

Η επιτυχία δεν είναι συγκυρία, αλλά μοντέλο: το παράδειγμα της Mega Brokers

Σε έναν κλάδο όπως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς απλώς από τα αποτελέσματα μιας χρονιάς

Gen2 από τη ΜΙΝΕΤΤΑ: Η νέα γενιά ασφαλιστικών προγραμμάτων που συνδυάζει καλύψεις ζωής και υγείας

Ολοκληρωμένη κάλυψη για τον ασφαλισμένο και την οικογένειά του, με συμπληρωματικές παροχές σε περιπτώσεις απρόβλεπτων γεγονότων

Στις «Συμπληγάδες» του Ορμούζ η ευρωπαϊκή οικονομία

Οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, και άλλα θέματα που θα διαβάσετε στο νέο «ΧΡΗΜΑ Week»

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια