Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Munich Re: Στα 52 δισ. δολ. ο λογαριασμός των φυσικών καταστροφών του 2019

«Με το αριστερό» μπήκε το 2020 για την αντασφαλιστική βιομηχανία λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αυστραλία- Τι δείχνει η ακτινογραφία των ζημιών του περασμένου έτους

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 150 δις. δολάρια υπολογίζει η Munich Re το συνολικό κόστος των φυσικών καταστροφών του 2019,  ποσό που είναι ευθυγραμμισμένο με τον μέσο όρο της τελευταίας 30ετίας, λαμβανομένου υπόψη του πληθωρισμού. Περίπου το ένα τρίτο του ποσού αυτού (52 δις. δολ.) ήταν ασφαλισμένο. Το ποσοστό 35%  των ασφαλισμένων ζημιών –επί των συνολικών- ήταν μικρότερο σε σχέση με το 2018, κάτι που αποδίδεται μεταξύ άλλων στο υψηλό μερίδιο των ζημιών από πλημμύρες, που συχνά δεν ασφαλίζονται τόσο όσο άλλα είδη φυσικών καταστροφών στις ανεπτυγμένες χώρες.  

Κατά το περασμένο έτος, 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, έναντι 15.000 το 2018. Το πιο θανατηφόρο συμβάν ήταν ο κυκλώνας Idai που χτύπησε τη Μοζαμβίκη, προκαλώντας το θάνατο 1.000 ανθρώπων. Γενικά οι τροπικοί κυκλώνες «κυριάρχησαν» στις φυσικές καταστροφές για δεύτερο συνεχόμενο έτος, με την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να έχει την τιμητική της, ένεκα των κυκλώνων Faixai και Hagibis: Ο πρώτος προκάλεσε οικονομικές ζημίες 17 δις. δολ. (εκ των οποίων 10 δις. δολ. αντιστοιχούν σε ασφαλισμένες ζημίες) και ο δεύτερος ζημίες 9 δις. δολ. (εκ των οποίων 7 δις. ήταν ασφαλισμένες)

Όσον αφορά στους τυφώνες, ο καταστροφικότερος όλων ήταν ο τυφώνας Dorian που έπληξε τις Μπαχάμες, προκαλώντας ζημίες 5,6 δις. δολ. (4 δις. ήταν ασφαλισμένες). Γενικότερα, ο αριθμός των ισχυρών τυφώνων (κατηγορίας 3-5) στην περιοχή του Ατλαντικού πέρυσι ήταν κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Πλην όμως, οι ζημίες ήταν συγκρατημένες, καθώς οι τυφώνες «επικεντρώθηκαν» σε θαλάσσιες περιοχές, με αποτέλεσμα οι ζημίες στα παράλια και την ενδοχώρα των ΗΠΑ να είναι μικρότερες σε σχέση με άλλες χρονιές (συνολικές ζημίες 3 δις. δολ., ασφαλισμένες ζημίες 2 δις. δολ.).  Εξαιτίας ακριβώς της «έλλειψης» μεγάλων τυφώνων στις ΗΠΑ, το μερίδιο της χώρας στις συνολικές φυσικές καταστροφές ήταν μικρότερο από το σύνηθες (31% έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου 35%). 

Μετά από τις υψηλές ζημίες των περασμένων ετών, η «σεζόν» των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια ήταν πιο ήπια. Δυστυχώς, τη σκυτάλη πήραν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία που μαίνονται εδώ και μήνες, με το οικονομικό κόστος να  υπολογίζεται –στην παρούσα φάση- σε 5 δις. δολάρια. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι υψηλότερος.

Τέλος, στην Ευρώπη, οι ζημίες από φυσικές καταστροφές ύψους 2,5 δις. δολαρίων (εκ των οποίων ζημίες ύψους 1 δισ. δολ. ήταν ασφαλισμένες) προήλθαν κατά κύριο λόγο από ξηρασίες και καλοκαιρινές καταιγίδες με σφοδρή χαλαζόπτωση.

Όπως σχολίασε τα μέλος του ΔΣ της Munich Re Torsten Jeworrek, “Οι σφοδροί κυκλώνες του 2019 ανέδειξαν τη σημασία της γνώσης για τις αλλαγές στους κινδύνους.  Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη ορατές και αντιληπτές. Τα κτίρια και οι υποδομές πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικά προκειμένου να αναστραφεί η τάση των διευρυνόμενων απωλειών. Αυτό θα επιτρέψει στην ασφάλιση να καταστεί πιο αποτελεσματική και να αμβλύνει τις παρενέργειες των υπόλοιπων οικονομικών ζημιών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*