Υπ. Υγείας: «Τομή» το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία

Tο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία θα κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα, όπως  εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας. Πρόκειται  για τομή σε ότι αφορά την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού, αποτελώντας ασπίδα σε βασικά νοσήματα, που οφείλονται στο κάπνισμα, την κακή διατροφή, την έλλειψη άθλησης, την καθιστική ζωή, το gaming και τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Την πρόθεσή αυτή ανέδειξε κατά την συζήτηση του με νέους επαγγελματίες και επιστήμονες του τομέα υγεία για το μέλλον της υγείας και της ιατρικής περίθαλψης στην χώρα μας στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Με την παραδοχή ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι η κρίση φανέρωσε την απουσία διαρθρωτικών μέτρων στην υγεία,  ρίπτωντας ευθύνες στην απερχόμενη κυβέρνηση  για αδράνεια σε ότι αφορά την ενίσχυση του το συστήματος Υγείας με τους ανάλογους πόρους.

Πεπραγμένα

Μάλιστα, υποστήριξε ο υπουργός ότι εξαλείφθηκαν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς που τους χορηγείται θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Ακόμη δεσμεύτηκε ότι από 1η Ιανουαρίου του 2020, «οι περιπατητικοί ασθενείς με καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας θα λαμβάνουν τη θεραπεία τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους».

Επίσης υποσχέθηκε ότι οι ασθενείς που χρειάζονται παράγωγα αίματος, όπως η γ-σφαιρίνη, θα τα λαμβάνουν χωρίς ταλαιπωρία.

Στα πεπραγμένα του, ανέφερε ο κ. Κικίλιας την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από την κοινωνία «με πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής» όπως ανάφερε.

Προτεραιότητα του Υπουργείου θα αποτελέσει η μετεξέλιξη και η ομογενοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και η βελτίωση των νοσοκομείων και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών. Σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών στα νοσοκομεία ο Υπουργός προανήγγειλε τη σύσταση νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία δομών ανακουφιστικής ιατρικής φροντίδας.

Προτεραιότητες

Στην ομιλία του με θέμα «Οι προτεραιότητες για την Υγεία στην Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο» ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης  εστίασε στον αντικαπνιστικό νόμο και το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του καπνίσματος 2019-2023 «Η Υγεία μάς ενώνει» και υποστήριξε ότι αποτελεί μόνο την αρχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόληψη είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, ισχυρίστηκε ότι θα περιλαμβάνει αξιολόγηση παντού, σε κάθε δομή του συστήματος υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας υγείας.

Με στόχο την βιωσιμότητα από την επαρκή του χρηματοδότηση, ο κ Κοντοζαμάνης πρότεινε την   εφαρμογή μοντέλων pay for performance, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε ότι η έμφαση θα δοθεί επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό και στην προσπάθεια προσέλκυσης των επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα μας ώστε να επιστρέψουν.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος υγείας, από την άλλη, αναμένεται να φέρει αποτελέσματα άμεσα, επεσήμανε ο υφυπουργός, ενώ υπογράμμισε και την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός μοντέλου value-based health care στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

O Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Παναγιώτης Πρεζεράκος, στην ομιλία του με θέμα  «Οι στόχοι για την πρόληψη στην Ελλάδα»  αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη οργανωτική δομή έχει στόχο τη μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο στη νέα δημόσια υγεία, με χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής και εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που να περιλαμβάνει όλα τα επιμέρους σχέδια δράσης.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*