GDV: Πώς θα κερδίσουν πολίτες και ασφαλιστές από το Solvency

Της Ελενας Ερμείδου

Υπό αναθεώρηση βρίσκεται Solvency II αναφέρει η η Ενωση Γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV die Deutschen Versicherer) προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να μην είναι δίκαιες ωστόσο θα πρέπει να ευνοούν την ανάπτυξη και την καινοτομία.

H εποχή του Μάριο Ντράγκι έφτασε στο τέλος της. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επέδειξε ισχυρή ηγεσία κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ο Ντράγκι είναι το συνώνυμο μίας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα ρίσκα για τους αποταμιευτές και το κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης. Φαίνεται δε, πως η διάδοχος του Κριστίν Λαγκάρντ δεν σχεδιάζει να αποκλίνει στο μέλλον.

Οι κανονιστικές συνθήκες είναι συμβατές με την πραγματικότητα των επιτοκίων.

Το θέμα είναι στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών. Την περασμένη εβδομάδα η BaFin ανέφερε ότι οι ασφαλιστές θα πρέπει να διευκρινίσουν με κάθε λεπτομέρεια τον ακριβή βαθμό που οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν από τα χαμηλά επιτόκια και την συνεισφορά τους στα συνεισφορά τους στα συνταξιοδοτικά μοντέλα. Προς το συμφέρον των ασφαλιστών είναι, τονίζει η GDV η ύπαρξη ενός κανονιστικού πλαισίου που να εξηγεί την κατάσταση στα επιτόκια.

Η μελέτη για την αναθεώρηση του Κανονιστικού πλαισίου θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020 σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ προς την EIOPA υπογραμμίζει η GDV εξηγώντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστούν αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις οι οποίες όμως οδηγούν τον κλάδο πίσω στο πρόβλημα των επιτοκίων στην προσπάθεια της να πείσει την EIOPA να εξετάσει όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μεταβλητότητας και των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την GDV σε ό,τι αφορά την τροποποίηση αναφοράς των εκθέσεων θα πρέπει να υπάρξουν δύο κύριοι στόχοι:

  • πρώτον οι εξαιρετικά λεπτομερείς εκθέσεις που θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις πληροφορίες και τις απαιτήσεις διαφόρων ακροατηρίων, τις απόψεις των εποπτικών αρχών μέχρι και τις απόψεις των καταναλωτών.
  • δεύτερον, και σε συνέχεια του πρώτου την προσαρμογή των αναφορών στις διάφορες ομάδες στόχους, παρέχοντας έτσι απτά οφέλη στις εποπτικές αρχές  και τις εταιρείες.

Οι αναφορές τονίζουν οι Γερμανοί πολύ σωστά δεν παρέχουν καμία διαφάνεια αν κανείς δεν μπορεί να τα διαβάσει.

Η αναλογικότητα πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση όπως έχει μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας πως  σωστή κανονισμοί πρέπει να εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*