back to top
8 C
Athens
Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026

Γ. Καντώρος: «Ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών»

Την ιδιαίτερη σημασία της εκπαίδευσης των πολιτών, από τις παιδικές ηλικίες, στις απαραίτητες  γνώσεις για την οικονομία, τη διαχείριση του χρήματος και την αξία της αποταμίευσης τόνισε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου).

«Στην Ελλάδα ειδικότερα, μετά την μακρά περίοδο της κρίσης που τόσα παιδιά τη βίωσαν μέχρι την ενηλικίωσή τους, είναι πολύ πιο σημαντικό να επιμείνουμε ώστε τα παιδιά να μεγαλώνουν γνωρίζοντας τις βασικές οικονομικές έννοιες» υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι από το 2005 μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει αναδείξει την αναγκαιότητα του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του ΟΟΣΑ, η έλλειψη σχετικής εκπαίδευσης στον σύγχρονο κόσμο καθιστά τα άτομα και τα νοικοκυριά πιο επιρρεπή στη δημιουργία χρέους και στην πτώχευση. Επιπλέον λόγος γι’ αυτή την τάση είναι το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μεταβάλλονται συνεχώς, λόγω της παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ τα χρηματοοικονομικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα.

- Advertisement -

Χαρακτηριστικό της ελαφράς συνείδησης των Ελλήνων για τη διαχείριση των χρημάτων είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Καντώρος: βάσει στοιχείων της Επιτροπής Τυχερών Παιγνίων, το 2018 διατέθηκαν περί τα 16 δισ. ευρώ σε τζόγο, όταν κατά την ίδια περίοδο -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- οι πολίτες της χώρας μας κατανάλωσαν περί τα 24 δισ. σε είδη διατροφής και μόνο 9 δισ. για την υγεία τους!

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε, ακόμη, στις έρευνες του INTERAMERICAN ResearchCenter, που καταδεικνύουν υψηλό βαθμό χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού σε φοιτητές, όπως επίσης και συνταξιοδοτικού αναλφαβητισμού σε ενηλίκους που βρίσκονται στην προ συνταξιοδότησης  περίοδο της ζωής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 17% των φοιτητών έχουν ικανοποιητικό χρηματοοικονομικές γνώσεις, ενώ το 28% των ερωτηθέντων είναι συνταξιοδοτικά εγγράμματοι, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ήδησυνταξιούχοι. Μάλιστα, ο συνταξιοδοτικός αλφαβητισμός συνδέεται με σειρά κοινωνικοοικονομικών μεταβλητών: ηλικία συνταξιοδότησης, ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα, μείωση εισοδήματος κατά την περίοδο της κρίσης. Ο συνταξιοδοτικός αλφαβητισμός αποτελεί και παράγοντα του σωστού συνταξιοδοτικού προγραμματισμού (retirementplanning).

- Advertisement -
2. Από αριστερά, ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Γ. Ευγενίδης και οι ομιλητές Ν. Φίλιππας, Γ. Στουρνάρας, Ό. Κεφαλογιάννη, Γ. Καντώρος, Κ. Αίσωπος και Ά. Κόττιος

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία μελετά συστηματικά το φαινόμενο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού μέσω του INTERAMERICAN ResearchCenter και σχεδιάζει την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας που αναπτύσσει, με σχετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, για τον οικονομικό προγραμματισμό της ατομικής και οικογενειακής ζωής, η εταιρεία διαθέτει μία ομάδα «αιχμής» από χρηματοοικονομικούς συμβούλους (financialplanners) στο εταιρικό της δίκτυο πωλήσεων. Στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, ο ρόλος των financialplanners καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αναλύουν τις εξατομικευμένες ανάγκες και να προσδιορίζουν τους στόχους των ατόμων και των οικογενειών τους, προτείνοντας αποταμιευτικά-επενδυτικά χαρτοφυλάκια, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και τον πρόεδρο και ιδρυτή του Νικόλαο Δ. Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς, με κεντρικό θέμα την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών και όχι μόνον. Το βιβλίο, που παρουσίασε ο συγγραφέας, απαντά σε βασικά ερωτήματα για την έννοια και τη χρήση του χρήματος, την αξία του σωστού προύπολογισμού και της αποταμίευσης, την απαιτούμενη δράση για σωστή καθοδήγηση των παιδιών από τους γονείς, την έξυπνη κατανάλωση και την κατάλληλη προετοιμασία για τις σωστές χρηματοοικονομικές αποφάσεις κατά την ενηλικίωση, μέσα στο σύνθετο, σύγχρονο περιβάλλον.

Για την αποταμίευση και τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, μίλησαν επίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής, ο καθηγητής Άγγελος Κόττιος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ο ΚριςΑίσωπος, διευθύνων σύμβουλος της ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚ. ΗINTERAMERICAN είναι χορηγός της έκδοσης, όπως άλλωστε και των δύο βιβλίων του Νικολάου Δ. Φίλιππα για την αποταμίευση και τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό που έχουν προηγηθεί και απευθύνονται, ομοίως, σε παιδιά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην κορυφή: Τι μας λένε τα κέρδη του 2024

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αύξηση των κερδών, αλλά η διατήρησή τους και η επέκταση σε νέες ανάγκες, ενώ μάλιστα η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη

ICAP CRIF: Αυτές είναι οι 5 πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές του 2024

Με σωρευτικά κέρδη ύψους €336,6 εκατ., κάλυψαν το 78,2% των συνολικών EBITDA του κλάδου

Στην ανθεκτικότητα και στην καινοτομία ποντάρει η INTERAMERICAN

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναλύει τη στρατηγική κατεύθυνσή της στη «νέα εποχή του ρίσκου»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers: Ενημέρωση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες

Η Ξηρογιαννόπουλος συμβουλεύει τους πελάτες της και δηλώνει στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Η NAK Insurance Brokers στηρίζει το Kaloskopi Restart Project

Ν. Κατσιμπέρης: «Η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, η αναβίωση ιστορικών κοινοτήτων και ο σεβασμός στο περιβάλλον ταυτίζονται με τη φιλοσοφία μας»

Η NN Hellas στη 2η θέση των Κορυφαίων Εργοδοτών για το 2026

Η εταιρεία πιστοποιείται ως Top Employer για 8η χρονιά, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε κάθε εργαζόμενος να είναι ο καλύτερος εαυτός του

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Βέλτιστη διάρκεια ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη: Νέα δεδομένα από μεγάλη μετα-ανάλυση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια της ADT επηρεάζει ουσιαστικά τη συνολική επιβίωση

Ευρωβουλή: Αγώνας για να διατηρηθούν τα δικαιώματα των επιβατών στις αερομεταφορές

Το ΕΚ στοχεύει μεταξύ άλλων στη διασφάλιση του δικαιώματος αποζημίωσης μετά από τρίωρη καθυστέρηση

ΕΕΑ: Τη Δευτέρα 19/1 παρουσιάζεται έρευνα της RASS για ακρίβεια, αγορά, υγεία, ασφάλιση, τράπεζες

Τα αποτελέσματα θα σχολιάσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταναλωτών Β. Μουντάκης

Η επετειακή εκδήλωση της ΕΑΔΕ ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά για το μέλλον της ασφάλισης

Εκπρόσωποι της πολιτείας, των θεσμών, της αγοράς και κυρίως των νέων προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στο ραντεβού της 23ης Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης