Ευρωκλινική: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού

Η Ευρωκλινική Αθηνών συμμετείχε ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Εγκεφαλικού στις 29 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας την ειδική εκδήλωση «Σκέψου ΑΠΛΑ» με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου, την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην είσοδο της Ευρωκλινικής Αθηνών. Βασικός της άξονας ήταν το ακρωνύμιο ΑΠΛΑ (Άκρο – Πρόσωπο – Λόγος – Άμεσα), κάθε γράμμα του οποίου αντιστοιχεί και σε ένα σύμπτωμα του εγκεφαλικού, αποτελώντας ένα εύκολο μνημονικό κανόνα για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων. Οι  εξειδικευμένοι νευρολόγοι  της πρότυπης Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Ευρωκλινικής κ.κ. Κανελλόπουλος Δ., Χατζή Ι., Τζανετάκος Δ., Ντάβου Μ., Καραγιώργης Γ. και Γραίγος Α., με επικεφαλής την νευρολόγο κα. Βάσω Ζησιμοπούλου, κάνοντας χρήση της προτεινόμενης από τον World Stroke Organization ειδικής εφαρμογής Stroke Riskometer, υπολόγισαν για τους ενδιαφερόμενους την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου με ορίζοντα δεκαετίας. Βάσει των αποτελεσμάτων συνέστησαν  αλλαγές στην καθημερινότητα που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ή περαιτέρω ιατρικό έλεγχο, όπου κρίθηκε απαραίτητο. Επιπλέον, προέτρεψαν τους συμμετέχοντες να εξοικειωθούν περαιτέρω με το εγκεφαλικό «κατεβάζοντας» την εφαρμογή «ΑΠΛΑ» για κινητά τηλέφωνα Android.

Στην εκδήλωση έδωσε δυναμικό παρών και αντιπροσωπεία της ομάδας Χάντμπολ Ανδρών και Βόλεϊ Γυναικών της ΑΕΚ. Οι αθλητές και οι αθλήτριες της «Βασίλισσας»  συμπληρώνοντας τα ειδικά ερωτηματολόγια δοκίμασαν τις γνώσεις τους για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού, συμμετείχαν στην  ενημέρωση  του κοινού και συνέβαλαν με τη σειρά τους στη διάδοση του μηνύματος για τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης του εγκεφαλικού.

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί  μέρος των δράσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά (World Stroke Organization) στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης “Don’t be the One”. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από εγκεφαλικά επεισόδια έχει αυξηθεί σημαντικά με τα στοιχεία να υποδεικνύουν ότι 1 στα 4 άτομα υφίσταται εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*