back to top
17.8 C
Athens
Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

Affidea: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα καρδιολογίας

Την ανάγκη για σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση των καρδιολόγων αλλά και των ιατρών πουεμπλέκονται με την ΚαρδιαγγειακήΙατρική κάλυψε η 1η ημερίδα Καρδιολογίας που διοργάνωσε ο Όμιλος Affidea,ο κορυφαίος φορέας παροχής υπηρεσιών Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης και ιδιαίτερα Διαγνωστικής Απεικόνισης και Ακτινοθεραπείας στην Ευρώπη. Στην ημερίδα,που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από καταξιωμένους καιδιακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από ταεγκεφαλικά επεισόδια,που αποτελούν ένα από τα πιο συχνά καρδιαγγειακά νοσήματα και την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ ΙωάννηςΚανακάκης, μέχρι το 2020 τα περιστατικά στην Ευρώπη αναμένεται να φθάσουν το 1.600.000 και στις ΗΠΑ να ξεπεράσουν το 1.000.000, ενώ στην Ελλάδα έχουμε 25.000 εμφράγματα τον χρόνο. Ο κ. Κανακάκης τόνισε, ωστόσο, ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο προληπτικός έλεγχος και η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας τόσο σε θέματα διάγνωσης όσο και αποκατάστασης έχουν βοηθήσει ώστε να μειωθεί παγκοσμίως η καρδιαγγειακήνοσηρότητα και θνητότητα, ενώ σε μερικές χώρες η θνητότητα που οφείλεται στον καρκίνο πλέον ξεπερνάει σε ποσοστά αυτήν τωνκαρδιαγγειακών παθήσεων.

- Advertisement -

Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Affidea Ελλάδος κ. Θεόδωρος Καρούτζοςο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι σε δύσκολους καιρούς η Affidea επένδυσε σε ψηφιακά εργαλεία και ενσωμάτωσε βέλτιστες πρακτικές με μοναδικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στη διάθεση των ασθενών.

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της καρδιακής απεικόνισης, ο επιστημονικός Διευθυντής της Αffidea Ψυχικού και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας Δρ Νίκος Λιάσης αναφέρθηκε στις σύγχρονες υπερηχογραφικές τεχνικές απεικόνισης των περιφερικών αγγείων και ιδιαίτερα της καρωτίδας αρτηρίας, η απόφραξη της οποίας μπορεί να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και στη σημασίαύπαρξης ΚάθετηςΜονάδας Διάγνωσης Καρδιαγγειακών Παθήσεων με σκοπό την άμεση, αξιόπιστη και ολοκληρωμένη διάγνωση του εξεταζόμενου.

- Advertisement -

Ο καρδιολόγος και επιμελητής καρδιολογίας NHS UK Δημήτρης Κλέττας,ειδικός σε θέματα καρδιακής απεικόνισης, αναφέρθηκε στις ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς στην καθημερινή κλινική πράξη υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία υψηλής διαγνωστικής αξίας εξέταση εκλογής και μάλιστα σε περιπτώσεις όπως η ανάδειξη μυοκαρδιακής ουλής μετάαπό έμφραγμα του μυοκαρδίου, η διάγνωση μυοκαρδιοπάθειας σε ασθενείς με επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία και συχνά φυσιολογική στεφανιογραφία, η αναζήτηση θρόμβου της αριστερής κοιλίας και μυοκαρδίτιδας, η εκτίμηση καρδιακών όγκων και ενδοκαρδιακών επικοινωνιών.

Από την πλευρά της, η καρδιολόγος Δρ Καλλιόπη Κεραμιδά εξήγησε πως σε ασθενείς με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, το stress echo με ύπτιο ποδήλατο μπορεί να αποκαλύψει λανθάνουσα απόφραξη στο χώρο εξόδου της αριστερής κοιλίας, να εκτιμήσει τόσο την αποτελεσματικότητα της θεραπείας – φαρμακευτικής ή επεμβατικής – όσο και τη λειτουργική κατάσταση του ασθενούς και τέλος να διαστρωματώσει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και καρδιακής ανεπάρκειας.Σημείωσε δε ότι οι βασικές βαλβιδοπάθειες των οποίων τη βαρύτητα διερευνούμε με stress echo με ποδήλατο είναι η στένωση και η ανεπάρκεια μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας, ενώ η πιο σημαντική ένδειξη είναι η δυσαρμονία των αναφερόμενων από τον ασθενή συμπτωμάτων και της βαρύτητας της εκτιμώμενης βαλβιδοπάθειας στην ηρεμία.

Αναφερόμενος στο φαρμακευτικό stress echo με δοβουταμίνη, το οποίο χρησιμοποιείται στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, στις βαλβιδοπάθειες, στον προεγχειρητικό έλεγχο και αλλού, ο Δρ Δημήτρης Σαββάλας υπογράμμισε πως η μέθοδος αυτή σε σχέση με ανάλογες (SPECT,PET, κ.ά.) διαθέτει περισσότερα πλεονεκτήματα για τον ασθενή όπως χαμηλότερο κόστος και ασφάλεια, ενώ παράλληλα είναι οικολογική και ισότιμης διαγνωστικής ακρίβειας και το πιο σημαντικό χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία.

Παράλληλα, στην ημερίδα τονίστηκε από τον ιατρό ακτινολόγο Δρ Θεοδόσιο Αλεξόπουλοο σημαντικός ρόλος που έχει αποκτήσει η αξονική στεφανιογραφία στην τρέχουσα καρδιολογία με το κύριο κλινικό όφελος να προέρχεται από την υψηλή ευαισθησία και την μεγάλη αρνητική προγνωστική αξίατης μεθόδου, ειδικά στην αντιμετώπιση ασθενών με σταθερό στηθαγχικό άλγος.

Ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλοςαναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο επισημαίνοντας ότι όσο χαμηλότερα τα επίπεδα της LDL τόσο χαμηλότερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Ιδιαίτερη έμφασηέδωσε επίσης στο ρόλο της καρδιαγγειακής απεικόνισης στην τροποποίηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σημειώνοντας ότι το σκορ ασβεστίου, όπως αυτό προκύπτει από την αξονική στεφανιογραφία, απεδείχθη ότι σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο όταν οι τιμές είναι >100 Agatston.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της καρδιακής απεικόνισηςκαθώς και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, ενώ η ιατρική κοινότητα είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις βαλβιδοπάθειες στη σύγχρονη κλινική πράξη από τον καθηγητή καρδιολογίας κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Affidea: Δυναμική συμμετοχή στη νέα φάση του «Προλαμβάνω» για την έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής δυσλειτουργίας

Οι πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ομάδα 30-70 ετών μπορούν ήδη να προγραμματίσουν προληπτικό έλεγχο της νεφρικής τους λειτουργίας 

Affidea Omni Legend: Το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη διάγνωση

Η εγκατάστασή του αλλάζει τα δεδομένα στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση στη χώρα μας

Affidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση

Πολύτιμο εργαλείο στη διερεύνηση Παρκινσονικών συνδρόμων, με επίπεδα ακρίβειας και αξιοπιστίας που έως σήμερα δεν ήταν διαθέσιμα στη χώρα μας

Η Ατλαντική Ένωση βελτιώνει τιμές και παροχές σε εξωνοσομειακά της προγράμματα

Μικρή αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα του ATLAS CARE FULL, βελτιώσεις σε εκείνα των ATLAS CARE PLUS και BASIC

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN Hellas: Ισχυρές ετήσιες επιδόσεις με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και την κοινωνική ευθύνη

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και, βάσει αυτών, διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Πασχαλινό bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, που προσφέρουν καθημερινά φροντίδα και στήριξη σε παιδιά και οικογένειες

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάνορμου

«Ευκαιρία να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό, να εκτιμήσουμε όσα έχουμε καταφέρει και να αντλήσουμε δύναμη για όσα έρχονται»

1ο Πασχαλινό Bazaar, με την ΕΛΕΠΑΠ και το Make-a-Wish, για τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και Kinsen

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας, και με την ένθερμη συμμετοχή των εργαζομένων του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλάζουν από σήμερα οι τάσεις στα ασφάλιστρα πολέμου, τι λένε οι μεσίτες για την εκεχειρία

Με την αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση έρχονται και σημαντικές διορθώσεις στις τιμές των ασφαλίστρων

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»

Το κόστος μετακίνησης αυτό το Πάσχα: Τι πληρώνουμε για καύσιμα και ασφάλεια;

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και συμβουλές, από το Pricefox

Αυξάνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το Πάσχα – Στο προσκήνιο η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη

Το πρόγραμμα ERGO My Home Bnb συνδυάζει καλύψεις περιουσίας και αστικής ευθύνης

Το ΕΣΥ μειώνει δραστικά τις λίστες αναμονής με τα Απογευματινά Χειρουργεία

Η σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των επεμβάσεων έχει πετύχει, σύμφωνα με το Υπουργείο, μείωση της τάξης του 86,5%