back to top
15.9 C
Athens
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026

«Προσαρμογή τώρα»: Ασπίδα στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών

Ο κόσμος οφείλει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των «αναπόφευκτων» συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μία διαδικασία προσαρμογής που παρουσιάζει και οικονομικές ευκαιρίες, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή (Global Commission on Adaptation (GCA), η οποία δημιουργήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Ολλανδίας και στην οποία συμμετέχουν 19 άλλες χώρες, υπηρεσίες του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και το Κλίμα, υπό την προεδρία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και της διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής και η πρώτη που πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής στο Πεκίνο.

- Advertisement -

«Το αναβάλουμε για αργότερα και πληρώνουμε ή σχεδιάζουμε και ευημερούμε», συνόψισε ο πρώην γενικός γραμματέας αναφερόμενος στις επιλογές που παρουσιάζονται για την ανθρωπότητα.

«Ανησυχώ σοβαρά για την έλλειψη οράματος των πολιτικών ηγετών. Ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εκλογή και την επανεκλογή τους και τα κλιματικά θέματα δεν βρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Αυτό το βλέπουμε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ», προειδοποίησε.

- Advertisement -

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ: μαζικές δασικές πυρκαγιές, συστήματα ύδρευσης στερεύουν, ξηρασίες καίνε την γη και καταστροφικές πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και ζωές. Μέχρι στιγμής, η απάντηση υπήρξε έντονα ανεπαρκής», γράφουν στην εισαγωγή της έκθεσης οι Μπαν Κι-μουν, ο Μπιλ Γκέιτς και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η έκθεση απαριθμεί πέντε τομείς -συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, προσαρμογή υποδομών, γεωργικές βελτιώσεις, προστασία των τροπικών δασών, προστασία των υδάτινων πόρων- δραστηριότητες στις οποίες επενδύσεις 1.800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να παραγάγουν «οφέλη ύψους 7.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Οι ενέργειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι υποσχόμενες, αλλά ανεπαρκείς. Πρέπει να επενδύσουμε σε μία μαζική προσπάθεια προσαρμογής στις αναπόφευκτες, πλέον, συνθήκες: άνοδος της θερμοκρασίας, άνοδος της στάθμης των ωκεανών, πιο ισχυρές καταιγίδες, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Χωρίς προσαρμογή, οι γεωργικές αποδόσεις μπορεί να μειωθούν έως και κατά 30% μέχρι το 2050, πλήττοντας κυρίως τους μικρούς καλλιεργητές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Πώς οι ακριβές κατασκευές αυξάνουν το κόστος των αποζημιώσεων

Η τάση των παγκόσμιων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές να αυξάνονται κατά μ.ό. 5-7% ετησίως παραμένει αμετάβλητη

Groundsource: Η Google ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες στην πρόβλεψη φυσικών καταστροφών μέσω ΤΝ

Τη νέα μεθοδολογία μετατρέπει εκατομμύρια δημόσιες αναφορές σε ένα αρχείο δεδομένων υψηλής ποιότητας για την πρόβλεψη κρίσεων

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Γιατί οι καλύψεις από φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο απαραίτητες

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η ERGO, η σωστή ασφάλιση δεν αφορά μόνο την αποζημίωση ύστερα από ατύχημα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

Στις 23 Απριλίου 2026 το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ – Βίντεο

Με το μήνυμα «Μαζί γράφουμε Ιστορία. Διαμορφώνοντας το Αύριο», η διοργάνωση αναμένεται να αναδείξει προκλήσεις και προοπτικές μιας περιόδου αυξημένων απαιτήσεων

Αλλαγή ηγεσίας εν μέσω ανάπτυξης για την KPMG International

Ο Gary Wingrove αναλαμβάνει καθήκοντα Global Chairman και CEO τον Οκτώβριο – Η παρακαταθήκη του απερχόμενου Bill Thomas

Τι μας λέει η Coface για τον πόλεμο στο Ιράν, ποιοι ωφελούνται, ποιοι χάνουν

Ακόμη και σε περίπτωση βραχύβιας κρίσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την περίοδο των εχθροπραξιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα: 1 στους 5 έχει βασιστεί σε πίστωση για λογαριασμούς ενέργειας

Τα στοιχεία της Compare the Market δείχνουν ότι, για όσους ζουν μόνοι, η ενέργεια δεν είναι απλώς ένας ακόμη λογαριασμός

Η Hoolie καινοτομεί στην ασφάλιση κατοικιδίων

Μετατρέποντάς την από πολυτέλεια σε αυτονόητη, προσιτή και απαραίτητη παροχή για κάθε νοικοκυριό με τετράποδα μέλη

2ο ESG Summit της ICAP CRIF: Εκεί όπου η στρατηγική ανθεκτικότητας διαμορφώνεται

Μια διοργάνωση-κόμβος διαλόγου και δράσης για επιχειρήσεις και φορείς που δεν αρκούνται στη συμμόρφωση, αλλά επενδύουν ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον

4η Ημερίδα Θρομβοκαρδιολογίας από το ΥΓΕΙΑ

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος», με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό

Συνέχεια στον κύκλο σεμιναρίων του ΕΕΑ για μια βιώσιμη ασφαλιστική καριέρα

Το 2ο Webinar, με τίτλο «Ψηφιακά Εργαλεία και Αυτοματοποίηση στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Απριλίου 2026