back to top
23.5 C
Athens
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026

«Προσαρμογή τώρα»: Ασπίδα στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών

Ο κόσμος οφείλει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των «αναπόφευκτων» συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μία διαδικασία προσαρμογής που παρουσιάζει και οικονομικές ευκαιρίες, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή (Global Commission on Adaptation (GCA), η οποία δημιουργήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Ολλανδίας και στην οποία συμμετέχουν 19 άλλες χώρες, υπηρεσίες του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και το Κλίμα, υπό την προεδρία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και της διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής και η πρώτη που πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής στο Πεκίνο.

- Advertisement -

«Το αναβάλουμε για αργότερα και πληρώνουμε ή σχεδιάζουμε και ευημερούμε», συνόψισε ο πρώην γενικός γραμματέας αναφερόμενος στις επιλογές που παρουσιάζονται για την ανθρωπότητα.

«Ανησυχώ σοβαρά για την έλλειψη οράματος των πολιτικών ηγετών. Ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εκλογή και την επανεκλογή τους και τα κλιματικά θέματα δεν βρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Αυτό το βλέπουμε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ», προειδοποίησε.

- Advertisement -

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ: μαζικές δασικές πυρκαγιές, συστήματα ύδρευσης στερεύουν, ξηρασίες καίνε την γη και καταστροφικές πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και ζωές. Μέχρι στιγμής, η απάντηση υπήρξε έντονα ανεπαρκής», γράφουν στην εισαγωγή της έκθεσης οι Μπαν Κι-μουν, ο Μπιλ Γκέιτς και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η έκθεση απαριθμεί πέντε τομείς -συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, προσαρμογή υποδομών, γεωργικές βελτιώσεις, προστασία των τροπικών δασών, προστασία των υδάτινων πόρων- δραστηριότητες στις οποίες επενδύσεις 1.800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να παραγάγουν «οφέλη ύψους 7.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Οι ενέργειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι υποσχόμενες, αλλά ανεπαρκείς. Πρέπει να επενδύσουμε σε μία μαζική προσπάθεια προσαρμογής στις αναπόφευκτες, πλέον, συνθήκες: άνοδος της θερμοκρασίας, άνοδος της στάθμης των ωκεανών, πιο ισχυρές καταιγίδες, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Χωρίς προσαρμογή, οι γεωργικές αποδόσεις μπορεί να μειωθούν έως και κατά 30% μέχρι το 2050, πλήττοντας κυρίως τους μικρούς καλλιεργητές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα συζήτηση για την ασφάλιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές στα μέσα του Οκτώβρη από την ΕΑΕΕ

Τη σχέση πρόληψης, ασφάλισης και ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές αναδεικνύει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη

EIOPA: Ελεύθερη η τιμολόγηση των ασφαλίστρων υγείας βάσει του άρθρου 21 της Solvency II

Τέλος στις αγορεύσεις των πολιτικών κομμάτων περί νομικών παρεμβάσεων στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας βάζει η EIOPA

Αξιοκρατία ή «δικοί μας άνθρωποι»; Ο Πέτρος Παπανικολάου της Allianz Group ανοίγει τη συζήτηση 

Η αλλαγή ηγεσίας φέρνει συχνά νέες προτεραιότητες, αλλά και νέα πρόσωπα.

Η NN Hellas φέρνει το δίκτυο των ασφαλιστικών της διαμεσολαβητών στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επικοινωνίας

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση περνά στην επόμενη ψηφιακή της σελίδα. Η NN Hellas δημιουργεί ένα οργανωμένο online σημείο πρόσβασης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η εξυπηρέτηση του πελάτη μετριέται στην πράξη στην AIG Greece

Με τη φετινή Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών και το μήνυμα «Η εμπειρία πελάτη… αλλιώς!», η AIG Greece

Από τις 10 Ιουλίου 2027 αλλάζουν οι κανόνες για το οικονομικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει για την ασφαλιστική αγορά.

Κάμερες: Η κλήση πάει στον ιδιοκτήτη, η ευθύνη όμως στον οδηγό

Η ολοένα μεγαλύτερη χρήση καμερών για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων αλλάζει τα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων

Ταξιδεύετε συχνά; Δείτε πώς να ελέγξετε την ασφάλεια του καταλύματός σας

Κάθε ταξίδι σημαίνει και μια προσωρινή αλλαγή διεύθυνσης. Είτε μένετε σε ξενοδοχείο, είτε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, είτε φιλοξενείστε από κάποιον ...

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη