back to top
10.1 C
Athens
Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2025

«Προσαρμογή τώρα»: Ασπίδα στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών

Ο κόσμος οφείλει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των «αναπόφευκτων» συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μία διαδικασία προσαρμογής που παρουσιάζει και οικονομικές ευκαιρίες, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή (Global Commission on Adaptation (GCA), η οποία δημιουργήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Ολλανδίας και στην οποία συμμετέχουν 19 άλλες χώρες, υπηρεσίες του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και το Κλίμα, υπό την προεδρία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και της διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής και η πρώτη που πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής στο Πεκίνο.

- Advertisement -

«Το αναβάλουμε για αργότερα και πληρώνουμε ή σχεδιάζουμε και ευημερούμε», συνόψισε ο πρώην γενικός γραμματέας αναφερόμενος στις επιλογές που παρουσιάζονται για την ανθρωπότητα.

«Ανησυχώ σοβαρά για την έλλειψη οράματος των πολιτικών ηγετών. Ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εκλογή και την επανεκλογή τους και τα κλιματικά θέματα δεν βρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Αυτό το βλέπουμε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ», προειδοποίησε.

- Advertisement -

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ: μαζικές δασικές πυρκαγιές, συστήματα ύδρευσης στερεύουν, ξηρασίες καίνε την γη και καταστροφικές πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και ζωές. Μέχρι στιγμής, η απάντηση υπήρξε έντονα ανεπαρκής», γράφουν στην εισαγωγή της έκθεσης οι Μπαν Κι-μουν, ο Μπιλ Γκέιτς και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η έκθεση απαριθμεί πέντε τομείς -συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, προσαρμογή υποδομών, γεωργικές βελτιώσεις, προστασία των τροπικών δασών, προστασία των υδάτινων πόρων- δραστηριότητες στις οποίες επενδύσεις 1.800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να παραγάγουν «οφέλη ύψους 7.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Οι ενέργειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι υποσχόμενες, αλλά ανεπαρκείς. Πρέπει να επενδύσουμε σε μία μαζική προσπάθεια προσαρμογής στις αναπόφευκτες, πλέον, συνθήκες: άνοδος της θερμοκρασίας, άνοδος της στάθμης των ωκεανών, πιο ισχυρές καταιγίδες, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Χωρίς προσαρμογή, οι γεωργικές αποδόσεις μπορεί να μειωθούν έως και κατά 30% μέχρι το 2050, πλήττοντας κυρίως τους μικρούς καλλιεργητές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Expert Nature Protect: Η νέα ασπίδα της Groupama για τις επιχειρήσεις απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Η ασφαλιστική δίνει τη δυνατότητα συμμόρφωσης με το νέο θεσμικό πλαίσιο χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες και με ξεκάθαρη κάλυψη

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Η EUROINS Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο «Οι Νέοι Μπροστά!» για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αγγ. Μουρατίδου: «Δέσμευσή μας, να είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πρόληψη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή»

«Κάθε Λεπτό Μετράει»: Καμπάνια ευαισθητοποίησης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι ΓΧΣ-MSF αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία της άμεσης παρέμβασης σε κρίσεις ανά τον κόσμο και μας καλούν να στηρίξουμε το έργο τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ERB CYPRIALIFE και η ERB ASFALISTIKI υπερήφανοι χορηγοί ασφάλειας στο Rooftop Christmas του Mall of Cyprus

Η παρουσία τους ανέδειξε τη φιλοσοφία τους ότι η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής

Ένας χρόνος ηγεσίας με έμπνευση και διεθνή αντίκτυπο: Ο απολογισμός του Θ. Κοκκάλα στην ERGO International

Ο Πρόεδρος ΔΣ περιέγραψε μια δραστήρια χρονιά υπογραμμίζοντας τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της διασυνοριακής συνεργασίας

Φτηνότερες οι εκχωρήσεις κινδύνων περιουσίας, οι πρώτες εκτιμήσεις και οι λόγοι

Η Guy Carpenter επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το πλεονάζον κεφάλαιο λειτούργησε ως καταλύτης για την πτώση τιμών σε πολλούς παραγωγικούς τομείς

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΣΑΣ εύχεται καλή χρονιά με ευθύνη, ελπίδα και έμπρακτη αλληλεγγύη

Η δράση του Συνδέσμου στη Δομή Φιλοξενίας Οινοφύτων αποτύπωσε αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της κοινωνίας και του ασφαλιστικού κλάδου

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Ένας Δεκέμβριος προσφοράς, αλληλεγγύης και γιορτινής χαράς

Η εταιρεία αποχαιρέτησε το 2025 επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στη στήριξη της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων

Η ERB CYPRIALIFE και η ERB ASFALISTIKI υπερήφανοι χορηγοί ασφάλειας στο Rooftop Christmas του Mall of Cyprus

Η παρουσία τους ανέδειξε τη φιλοσοφία τους ότι η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής

Euroins Greece: Χριστουγεννιάτικες ευχές με έμφαση στην ασφάλεια και στον άνθρωπο

Στο ζεστό μήνυμά της προς το κοινό η εταιρεία προβάλλει αξίες που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την εορταστική περίοδο

INTERLIFE: Χριστουγεννιάτικες δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς

Δωρεά 1,5 τόνου τροφίμων σε Κοινωφελείς Φορείς, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “προσφέρω …αλλιώς”