back to top
21.3 C
Athens
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2026

ΑΜ Best: Σε υψηλό πενταετίας…οι υποβαθμίσεις ασφαλιστικών εταιρειών

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Περισσότερες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας ασφαλιστικών εταιρειών από ότι αναβαθμίσεις έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2019, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ΑΜ Best.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των υποβαθμίσεων εξαιτίας των συνεχιζόμενων παρενεργειών στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων στις ΗΠΑ, συνεπεία των μεγάλων φυσικών καταστροφών της περιόδου 2017-2018.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που επηρεάστηκαν είδαν επιδείνωση της κεφαλαιακής τους θέσης και μεταβλητότητα στα λειτουργικά τους κέρδη. Είδαν επίσης να επαναξιολογείται (από την αγορά) η αποτελεσματικότητα των μοντέλων τους για τη διαχείριση κινδύνου.

- Advertisement -

Στο εταιρικό κομμάτι του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 κατεγράφησαν 13 υποβαθμίσεις (πιστοληπτικής αξιολόγησης ασφαλιστικών) και 11 αναβαθμίσεις. Στο σκέλος των ασφαλίσεων για ιδιώτες, υπήρξαν 10 αναβαθμίσεις και 9 υποβαθμίσεις.

Κινητήρια δύναμη των αναβαθμίσεων ήταν η αυστηροποίηση των standards για την ανάληψη κινδύνων (underwriting) που οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα –σε βάθος χρόνου- και βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση.

Η AM Best διατηρεί σταθερές τις προοπτικές του κλάδου γενικών ασφαλίσεων των ΗΠΑ και το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο αντασφαλειών. Ο αριθμός των βαθμολογιών που τέθηκαν υπό αναθεώρηση κατά το α’ εξάμηνο μειώθηκε σε 9 από 21 έναν χρόνο πριν, αν και η εταιρεία επεσήμανε ότι ο αριθμός για το 2018 ήταν αυξημένος εξαιτίας της εφαρμογής νέας μεθοδολογίας για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις.

Ως βασικές προκλήσεις για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων αναφέρονται –μεταξύ άλλων- η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και η αύξηση της συχνότητας των αιτήσεων αποζημίωσης, καθώς και της σοβαρότητας των εν λόγω αιτημάτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

Η επιχείρηση δεν ασφαλίζει μόνο το κτίριο. Ασφαλίζει τη δυνατότητά της να συνεχίσει

Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός ξεκινά από μια διαφορετική ερώτηση: «Αν αύριο συμβεί η ζημιά, πόσο πραγματικά αντέχει η επιχείρησή μου;»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Ο Σεπτέμβριος επαναφέρει στο προσκήνιο τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται και μαζί τους ζητήματα που συχνά μετατίθενται για «μετά τις διακοπές»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.