insurance europe logo

Insurance Europe: Να εξαιρεθούν τα συνταξιοδοτικά προϊόντα από τον «φόρο Τόμπιν»

Επιστολή του Συνδέσμου των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, ενόψει της συζήτησης του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26 Ιουλίου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Επιστολή στους Αντιπροσώπους των 10 χωρών-μελών της ΕΕ που έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής  φόρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Financial Transaction Tax -FTT ή «φόρος Τόμπιν» όπως είναι ευρύτερα γνωστός από το όνομα του Αμερικανού οικονομολόγου JamesTobinπου συνέλαβε την ιδέα του εν λόγω φόρου) έστειλε η InsuranceEurope, ζητώντας την εξαίρεση των συνταξιοδοτικών προϊόντων από το πεδίο εφαρμογής του φόρου, εάν αυτός θεσπιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ τνω 10 χωρών που υποστηρίζουν τον φόρο Τόμπιν συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες εννέα είναι το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Η επιστολή που υπογράφει η Γενική Διευθύντρια της Insurance Europe Michaela Koller έρχεται ενόψει της συζήτησης του θέματος στη Σύνοδο της ΕΕ την Παρασκευή 26  Ιουλίου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εάν δεν εξαιρεθούν τα συνταξιοδοτικά προϊόντα από τον FTT, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών ιγα τις ασφαλιστικές εταιρείες και σε μείωση των αποδόσεων των επενδύσεων για τους ασφαλισμένους, ιδίως τους κατόχους ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών προϊόντων που παρέχουν όχι μόνο σύνταξη, αλλά και προστασία έναντι απροσδόκητων γεγονότων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ θεωρούν ότι ο FTT δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως τροχοπέδη για τα μακροπρόθεσμα αποταμιευτικά προϊόντα, ιδίως αυτά που συνδέονται με καλύψεις έναντι κινδύνων. Το να συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν «ιδιαίτερα ανάρμοστο», σε μια περίοδο που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ για να ενθαρρυνθεί η χρηματοοικονομική προστασία των ηλικιωμένων, ως απάντηση στις δημογραφικές αλλαγές.

Επιπροσθέτως, η επιβολή ενός επιπλέον φορολογικού βάρους σττα συνταξιοδοτικά και στα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά προϊόντα δεν συνάδει με τον στόχο και τις προσπάθειες των χωρών-μελών να αυξήσουν τον ρόλο των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών ταμείων, καταλήγει η InsuranceEurope.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή εδώ: https://www.insuranceeurope.eu/sites/default/files/attachments/Insurance%20Europe%20views%20on%20the%20pensions%20exemption%20in%20FTT_0.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*