back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

INTERAMERICAN: Οι καλύψεις που παρείχε για τις φωτιές του 2018 και η κοινωνική ευθύνη

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταστροφική, με οδυνηρό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και η εμπειρία επιβάλλεται να αποτελέσει «σύμβουλο» πρόληψης παρόμοιων γεγονότων, αλλά και επούλωσης πληγών. Η INTERAMERICAN, προσεγγίζοντας τη διαχείριση κινδύνων με απόλυτο αίσθημα ασφαλιστικής και κοινωνικής ευθύνης, προτάσσει στην ατζέντα των θεμάτων που την απασχολούν τους κινδύνους από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Το γεγονός του Ιουλίου 2018 αναδεικνύει ένα βαρύ οικονομικό κόστος από τις μη ασφαλισμένες ζημιές και τησημασία της ασφαλιστικής κάλυψης της περιουσίας. Η INTERAMERICAN έχει, πλέον, μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κάλυψη που διαχειρίστηκε σχετικά, τόσο στην Ανατολική Αττική όσο και στην Κινέτα, με 139 ζημιές στον κλάδο περιουσίας συνολικού ύψους 5,14 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις, από τις οποίες έχουν κλείσει έως σήμερα οι 125 ζημιές με πληρωμές 4,17 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο αυτοκινήτου, έχει αποζημιωθεί το σύνολο σχεδόν των ζημιών (εκκρεμεί μια ζημιά), που έφθασαν στις 42 με αποζημιώσεις 160 χιλιάδων ευρώ.

- Advertisement -

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλει μια ασφαλιστική εταιρεία, όπως συνέβη κατά το 2018 για την INTERAMERICAN. Η εταιρεία αναγνωρίζει πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να έχουν αξιοπρόσεκτη επίδραση στους ιδιώτες πελάτες της. Για τους επιχειρηματικούς οργανισμούς που είναι πελάτες της μέσω των προϊοντικών γραμμών ασφάλισης περιβαλλοντικής ευθύνης και ασφάλισης επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η INTERAMERICAN συμβάλλει στη μείωση των κανονιστικών κινδύνων που αυτοί διατρέχουν, ενώ ενισχύει και ενθαρρύνει την ικανότητά τους να πραγματοποιούν υπεύθυνες επενδύσεις, οι οποίες συντελούν στον μετριασμό των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής.

Επισημαίνεται ότι, διεθνώς, το περιστατικό με το υψηλότερο κόστος αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές του 2018 ήταν η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, που κόστισε στην ασφαλιστική αγορά πάνω από 12 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Οι πυρκαγιές, όπως αναφέρεται σε έκδοση του INTERAMERICAN Research Center, εκδηλώνονται συχνά ως δευτερογενής κίνδυνος (π.χ. μετά από πρωτογενή ξηρασία) συνεπεία της αλλαγής του κλίματος. Συμβάντα κινδύνου δευτερογενών επιπτώσεων είναι και οι πλημμύρες από καταιγίδες. Από τα 304 γεγονότα καταστροφών το 2018, σε όλο τον κόσμο, τα 181 αφορούσαν σε φυσικές καταστροφές και τα 123 προκλήθηκαν από ανθρώπινο παράγοντα. Οι συνολικές ασφαλισμένες ζημιές για το 2017 και το 2018, που προέκυψαν από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως, ήταν οι υψηλότερες ανά διετία και ανήλθαν σε 219 δισ. δολάρια, με τις περισσότερες από τις μισές να αφορούν σε δευτερογενείς κινδύνους (στοιχεία Swiss Re).

- Advertisement -

Πρωτοβουλία κοινωνικής υπευθυνότητας για την Ανατολική Αττική

Στο επίπεδο της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την υψηλή ευθύνη των ασφαλιστικών οργανισμών για την αντιμετώπισή της, κινείται στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων της, ως μέλος του UN Ervironment Program Finance Initiative και των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση (Principles for Sustainable Insurance). Η INTERAMERICAN έχει αναδείξει ως ουσιαστικό εταιρικό θέμα τον Στόχο 13 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals), τον σχετικό με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η κοινωνική αντίδραση της INTERAMERICAN αναφορικά με το γεγονός της περσινής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφ’ ενός συνδέθηκε με τις πρωτοβουλίες του Δικτύου CSR Hellas, του οποίου η εταιρεία αποτελεί μέλος, και αφετέρου με τη χορηγική υποστήριξη της δημιουργίας τοιχογραφιών σε σχολεία των περιοχών που επλήγησαν.

Η INTERAMERICAN υποστήριξε τις εικαστικές παρεμβάσεις με τοιχογραφίες της Urban Act στο ΕΠΑΛ Ραφήνας και στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της Αγίας Μαρίνας. Το έργο, στο πλαίσιο του προγράμματος της Urban Act «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια» που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, ειδικότερα για εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στις εν λόγω περιοχές αποτέλεσε μια αντισταθμιστική εικόνα εξωρραϊσμού, με ευεργετική επίδραση στο ηθικό και τη διάθεση των μαθητών και των περιοίκων.

Η τοιχογραφία στο 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας, που φιλοτεχνήθηκε από την UrbanAct. Στο στιγμιότυπο, οι Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας INTERAMERICAN, ο Κυριάκος Ιωσηφίδης (UrbanAct) και ο Γεράσιμος Καβαλλιεράτος, διευθυντής του ΕΠΑΛ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Interamerican διαμόρφωσε τον διάλογο για την ανθεκτικότητα και τον μετασχηματισμό στο DEF26

Μέσα από 4 κομβικές ενότητες, ο όμιλος ανέδειξε σύγχρονες προσεγγίσεις γύρω από τη διαχείριση κινδύνων, την πρόληψη, την ΤΝ και την ηγεσία

Π. Κούβαλης από το DEF26: Το χάσμα ενημέρωσης φέρνει χαμηλά ποσοστά προστασίας

Στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας απέναντι στους φυσικούς κινδύνους αναφέρθηκε ο Διευθυντής Λειτουργιών της Interamerican

Διπλή διάκριση για τις υποδομές κυβερνοασφάλειας της Interamerican

Η εταιρεία δηλώνει στρατηγικά προσηλωμένη στην ψηφιακή ανθεκτικτότητα και στην αξιοποίηση τεχνολογιών που διασφαλίζουν προστασία και εμπιστοσύνη

«Elevator Stories»: Όταν η ουσιαστική στήριξη μετατρέπει το I CAN σε πράξη για τις γυναίκες της Interamerican

Η ασφαλιστική δεν μένει στα συνθήματα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να εξελίσσεται, να ηγείται και να ξεκινά ξανά με αυτοπεποίθηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

Υδρόγειος: Τι έγραψε το 2025, όλα τα νέα στις 28 Απριλίου

Με πάνω από 2.000 διαμεσολαβητές, η ασφαλιστική σημείωσε το 2025 συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 12,5%

Στη Σπάρτη το Run Greece, με τη χορηγία της ERGO – Επόμενος σταθμός η Καβάλα

Η εταιρεία στήριξε ενεργά τη διοργάνωση, προβάλλοντας έμπρακτα τη σύνδεση του αθλητισμού με την ασφάλεια και την ευεξία

Η Εθνική Ασφαλιστική πουλά ακίνητο ιδιοκτησίας της

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 8/5 – Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις της εταιρείας το 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

Ο Γιώργος Βαλαής στο IWtalks: «Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι δίκτυο προστασίας για τους πολίτες»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού μιλά για τον καθοριστικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία και ασφαλιστική αγορά

Υδρόγειος: Τι έγραψε το 2025, όλα τα νέα στις 28 Απριλίου

Με πάνω από 2.000 διαμεσολαβητές, η ασφαλιστική σημείωσε το 2025 συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 12,5%