back to top
11.4 C
Athens
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026

Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Μαζί στην ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, μαζί και στις πωλήσεις προϊόντων»

Άρθρο του Ι. Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Όλα γύρω μας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς- ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας- και βέβαια δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η ασφαλιστική αγορά. Ειδικά ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης βρίσκεται στο πιο κομβικό του σημείο, καθώς εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να αναλάβει έναν αναβαθμισμένο ρόλο και να συντελέσει αποφασιστικά στην ασφάλιση των Φυσικών Καταστροφών, της Σύνταξης και της Υγείας. 

- Advertisement -

 

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να προσδιορίσουν και τον ρόλο που θα έχουν στις εξελίξεις οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

 

- Advertisement -

Πρόκειται για μία ρεαλιστική εξέλιξη των πραγμάτων καθώς είναι ξεκάθαρη η ανάγκη στήριξης και των πολιτών και του κρατικού μηχανισμού σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι είναι ανάγκη να δούμε όλοι τα πραγματικά δεδομένα και χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις να συνειδητοποιήσουμε τα προφανή. Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά και έχει συντελέσει σε δομικές αλλαγές, δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με όρους του παρελθόντος. Θεωρώ ότι είναι κοινά παραδεκτό ότι σε βασικούς τομείς απαιτείται περαιτέρω θωράκιση του κράτους και ένας από αυτούς είναι και ο ασφαλιστικός τομέας. Σχεδόν σε όλα τα προηγμένα κράτη η λύση ανάλογων προβλημάτων έρχεται μέσω της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Οι αυξημένες ανάγκες σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της χώρας, απαιτούν σχέδιο και κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων. Και όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, ήδη διεξάγεται σχετική συζήτηση μεταξύ πολιτικών και εκπροσώπων του κλάδου η οποία ωριμάζει και είναι πλέον θέμα χρόνου για το πώς θα ξεκινήσει μια ουσιαστική και αποδοτική προσπάθεια.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να προσδιορίσουν και τον ρόλο που θα έχουν στις εξελίξεις οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Και ξεκάθαρα θα πρέπει να αναδείξουν την  συμπόρευση με τους επαγγελματίες του χώρου  οι οποίοι και θα αναλάβουν την προώθηση και διανομή των προϊόντων Υγείας, Σύνταξης και κάλυψης Φυσικών Καταστροφών.

Μέχρι σήμερα η κοινή πορεία, η ευδιάκριτη συσπείρωση των ασφαλιστικών εταιρειών με τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχει δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο που μόνο θετικά αποτελέσματα φέρνει και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς. Εξάλλου τα αποτελέσματα είναι ευδιάκριτα, όπως και ο αναβαθμισμένος ρόλος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, κάτι που ενισχύει σε σημαντικό βαθμό και την ελληνική οικονομία.

Συνεπώς λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι κοινή πεποίθηση ότι η επόμενη ημέρα για την ιδιωτική ασφάλιση θα είναι πιο ουσιαστική, πιο «απαιτητική» και με περισσότερες ευθύνες. Η είσοδός της σε νέας πεδία εργασιών σηματοδοτεί και νέες συνθήκες λειτουργίας σε όλους τους συντελεστές της ιδιωτικής ασφάλισης και γενικότερα ουσιαστική αλλαγή των ρόλων, κάτι που συζητήθηκε και στην 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό με μεγάλη επιτυχία. 

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η προώθηση και η διανομή των προϊόντων που αφορούν την σύνδεση της ιδιωτικής ασφάλισης με την κρατική υπόσταση της Σύνταξης, της Υγείας και των Φυσικών Καταστροφών, δε μπορεί παρά να γίνει μέσα από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο γιατί το επιτάσσει η κοινή λογική και βεβαίως το συμφέρον όλων. Τυχόν διαφορετική άποψη προσκρούει σε κάθε λογική συμπόρευσης και αντιτίθεται και στις έως σήμερα «κοινές»  προσπάθειες εταιρειών και ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που έφεραν βεβαιωμένα αποτελέσματα υπέρ της αγοράς. 

Η κάθε ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης σε κρίσιμους τομείς για να στηριχθεί τεχνοκρατικά, λειτουργικά, θεσμικά οφείλει να περνά –σε επίπεδο διανομής- μέσα από την εμπεριστατωμένη εκπαιδευτικά και τεχνικά, παρουσία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Η επαγγελματική του κατάρτιση, οι δεξιότητες που έχει αποκτήσει, η προσαρμογή του στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, αποτελούν τα κατάλληλα εχέγγυα για την ενεργή συμμετοχή του στη νέα εποχή που ανατέλλει.

Άρα, τόσο οι εταιρείες όσο και η Πολιτεία, καλούνται να πάρουν την ενδεικνυόμενη θέση για τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στις αναμενόμενες εξελίξεις.  

Έτσι θα αποδειχθεί ότι οι κοινές προσπάθειες, ο δημοκρατικός διάλογος, και ο συντονισμός των κινήσεων προς όφελος της αγοράς, των πολιτών της οικονομίας και της κοινωνίας δεν είναι λόγια του αέρα αλλά αποτελούν την νέα πραγματικότητα για την ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης στην οποία έχουμε συντελέσει όλοι. 

Εκτιμώ ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους.  Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση και οι απανταχού εκπρόσωποί της, πιστεύουν και αναμένουν από όλες τις πλευρές, την λήψη σωστών αποφάσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών – Το 39,2% επιλέγει προσωπική συμβουλή

Η πρόσφατη έρευνα των RASS-ΕΕΑ καταδεικνύει ότι για τους ασφαλιζόμενους μετρά ιδιαίτερα ο διάλογος και η εξατομικευμένη προσέγγιση

Allianz: Η ελληνική εμπιστοσύνη… μετράει και παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση «Brand Finance Global 500», η εταιρεία πέτυχε την ισχυρότερη ανάπτυξή της σε ετήσια βάση

Τι αποκαλύπτει η έρευνα καταναλωτών RASS-ΕΕΑ για υγεία και ασφάλιση

Σημαντικό ποσοστό πολιτών δεν διαθέτει ασφαλιστικό προϊόν ή έχει διακόψει συμβόλαια λόγω υψηλού κόστους ή μη ικανοποιητικών παροχών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πέτρος Παπανικολάου: «Το χαμόγελο της ηγεσίας διαμορφώνει καριέρες και κουλτούρα»

Ένα διαφορετικό αλλά ουσιαστικό μήνυμα για τη σύγχρονη ηγεσία από τον Chief Officer of Strategic Initiatives του Allianz Group

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά έμπειρο Στέλεχος Ανάπτυξης Δικτύου Πωλήσεων

Στους στόχους της θέσης, η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, η αναβάθμιση του δικτύου συνεργατών και η αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας

Η συνεχής ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ομίλου NN

O David Knibbe, CEO του NN Group, παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα: Έκθεση-ορόσημο για τις υγειονομικές απειλές

Σε μια περίοδο όπου οι υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες πολιτικές και συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων

Rise Club: Η στήριξη της μητρότητας ως στρατηγική προτεραιότητα σε μια περίοδο δημογραφικής πρόκλησης

Στην πρόσφατη εκδήλωση του ΜΚΟ αναδείχθηκε η πραγματικότητα για τις μητέρες στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν οι δράσεις ενδυνάμωσης και δικτύωσης του 2026

SOS για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι: Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση των νοσοκομείων

Με τεκμηριωμένα στοιχεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου παρουσίασε την εικόνα αποσύνθεσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην ανατολική Κρήτη

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

ΕΑΕΕ: Παρέμβαση Ε. Παπασπυροπούλου στη Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Παρουσίαση δράσεων και προτάσεις στη συνεδρίαση για τον ρόλο των παρόχων ασφάλισης και οδικής βοήθειας στη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας