Santander

Aegon και Mapfre οι νέοι ασφαλιστικοί εταίροι της Santander στην Ισπανία

Πώς η διάλυση της «συμμαχίας» Allianz-Banco Popular στο bancassurance αλλάζει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο της ιβηρικής χώρας

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σημαντικές ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά της Ισπανίας σηματοδοτεί η απόφαση της Allianz να πωλήσει στην Banco Santander το μερίδιο που κατείχε στην κοινοπραξία της με την Banco Popular (που ανήκει πλέον στην Santander), Allianz Popular SL: Ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός θα «γράψει» μεν στα βιβλία του έσοδα 937 εκατ. ευρώ από το deal.

Από την άλλη πλευρά όμως, -όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg- θα δει τα κεεφάλαια που διαχειρίζονταν στην Ισπανία να μειώνονται κατά 50% και θα «εκδιωχθεί» από την πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας. «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη θέση για την γερμανική εταιρεία», σχολιάζει το Bloomberg, που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται η Allianz να επιδιώξει να ενισχύσει τη θέση της μέσω κάποιας εξαγοράς.  Το ετήσιοbudget της εταιρείας για εξαγορές ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ. «Εάν εμφανιστεί κάποια ευκαιρία στο σωστό κομμάτι της αγοράς, ασφαλώς θα την εξετάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Allianz Holger Klotz.

Ποιες εταιρείες θα είναι οι νέες εταίροι της Santanderστον ασφαλιστικό κλάδο ; Η απάντηση είναι η ολλανδική Aegonκαι η ισπανική Mapfre. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Aegon θα εξαγοράσει to 51% κοινοπραξίας που θα συστηθεί με την Santander και η οποία θα πωλεί προϊόντα γενικών ασφαλίσεων μέσα από το δίκτυο της ισπανικής τράπεζας. Η Mapfre θα αποκτήσει το 50% σε άλλη κοινοπραξία που θα πωλεί ασφάλειες ΙΧ και ασφαλιστικά προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Allianz θα παραμείνει ενεργή στην Ισπανία, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 7 δις. ευρώ εκτός από την κοινοπραξία Allianz Popular. Το 2018, «έγραψε» ασφάλιστρα ύψους 700 χιλιάδες ευρώ από το δικό της δίκτυο διανομής στη Ισπανία, διπλάσιο ποσό σε σχέση με τα ύψους 362 χιλ. Ευρώ ασφάλιστρα που «έγραψε» μέσα από την Allianz Popular.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*